Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: nuotėkius lėmusio „Nord Stream“ sabotažo tyrime ieškoma įkalčių Lenkijoje

Vokietijos tyrėjai tiria įrodymus, leidžiančius manyti, kad sabotažo grupė rugsėjo mėnesį naudojosi Lenkija kaip operatyvine baze, kad sugadintų „Nord Stream“ vamzdynus Baltijos jūroje, šeštadienį pranešė „The Wall Street Journal“.
„Nord Stream 2“ dujotiekis
„Nord Stream 2“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“

Vokietijos tyrėjai visiškai atkūrė dvi savaites trukusią 15 metrų baltos pramoginės jachtos „Andromeda“, kuri, kaip įtariama, dalyvavo sabotuojant vamzdynus, kuriais į Europą tiekiamos rusiškos dujos, kelionę, rašo laikraštis.

Jie nustatė, kad jachta nukrypo nuo tikslo ir įplaukė į Lenkijos vandenis, rašoma laikraštyje, cituojant „Andromedos“ radijo ir navigacijos įrangos, palydovinių ir mobiliųjų telefonų, „Gmail“ paskyrų duomenis „ir remiantis laive paliktus DNR mėginiais, kuriuos Vokietija bandė sugretinti su bent vieno Ukrainos kario duomenimis“.

Vokietijos federalinė kriminalinės policijos tarnyba ir Lenkijos ministro pirmininko kanceliarija iš karto neatsakė į „Reuters“ prašymus pateikti komentarus.

Šią savaitę laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad JAV sužinojo apie Ukrainos planą susprogdinti dujotiekius „Nord Stream“ likus trims mėnesiams iki jų nuotėkio.

Kyjivas nieko nežinojo apie planą susprogdinti dujotiekius „Nord Stream“, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, vėl pasigirdus spėlionėms, kad už sprogimų stovi Ukraina.

Sprogimai įvyko Švedijos ir Danijos ekonominėse zonose. Abi šalys pareiškė, kad sprogimai buvo tyčiniai, tačiau dar nenustatyta, kas už juos atsakingas.

Tyrėjai padarė išvadą, kad per operaciją panaudotas sprogmuo buvo HMX, dar žinomas kaip oktogenas – bespalvė medžiaga, tinkama povandeninei infrastruktūrai griauti, rašė „The Wall Street Journal“.

Vokietijos žiniasklaida kovo mėn. nurodė, kad prie išpuolio galimai prisidėjo Ukrainos piliečiams priklausanti Lenkijoje įsikūrusios bendrovės jachta.

Žurnalas citavo su „Andromeda“ kelione susipažinusius žmones, kurie nurodė, kad sabotažo įgula buvo atlikusi pusę savo darbo – giliavandenių sprogmenų padėjimą ant „Nord Stream 1“ – prieš nukreipdama savo kreiserį „Bavaria 50 Cruiser“ tolyn nuo tikslo, Lenkijos link.

Laikraštis rašė, kad „Andromeda“, kuri prieš kelias dienas buvo išsinuomota iš Vokietijos bendrovės, įsikūrusios netoli tos vietos, kur nutiesti dujotiekiai, plaukė atgal į šiaurę, tyrėjų nuomone, siekdama užbaigti savo užduotį ir padėti minas ant „Nord Stream 2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas