Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Žilinskis ir Co“ neįrodė, kad dėl „LitPol Link“ darbų vėlavimo kalta „Grid Solutions“

Energetikos projektų statybos bendrovė „Žilinskis ir Co“ neįrodė, kad dėl „LitPol Link“ plėtros ir remonto darbų vėlavimo ir 2,16 mln. eurų netesybų didžiąja dalimi kalta transformatorius vėlavusi pristatyti Prancūzijos atsijauninančios energetikos technologijų bendrovė „Grid Solutions“, nusprendė teismas.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Apeliacinis teismas sausio 30 dieną atmetė „Žilinskio ir Co“ ieškinį ir paliko galioti Kauno apygardos teismo 2023 metų rugsėjo sprendimą, kad „Grid Solutions“ neprivalo pagrindinei rangovei atlyginti 0,76 mln. eurų nuostolių dėl darbų vėlavimo.

„Apeliantė („Žilinskis ir Co“ – BNS) neįrodė, kad „Litgrid“ pritaikytos netesybos rangovei („Žilinskis ir Co“ – BNS) (...) pripažintinos ieškovės patirtais nuostoliais, už kuriuos atsakingas atsakovas („Grid Solutions“ – BNS)", – nusprendė teismas.

„Žilinskis ir Co“ Apeliacinio teismo prašė dar kartą įvertinti ir priteisti iš Prancūzijos bendrovės bent 428 tūkst. eurų.

Rangovei „Žilinskis ir Co“ tris transformatorius su jiems skirta alyva vėluojant pristatyti daugiau kaip vienerius metus, užsakovė „Litgrid“ apskaičiavo 2,16 mln. eurų netesybų, kurias išskaičiavo iš bendros atsiskaitymo su rangove sumos bei iš dalies pasinaudodama banko garantija. 

Anot „Žilinskis ir Co“, iš „Grid Solutions“ jau išieškotų delspinigių bendra suma –1,34 mln. eurų – nepadengia visų patirtų nuostolių. 

„Pagrindine rangos sutarties baigimo vėlavimo priežastimi buvo atsakovo prekių pristatymo vėlavimas“, – Apeliaciniam teismui teigė „Žilinskis ir Co“.

Vis dėl to, pastaroji įmonė pripažino, kad ir pati nebuvo baigusi visų darbų laiku, todėl sumažino prašomą sumą. 

„Grid Solutions“ teismui nurodė, kad delspinigių jau sumokėjo pakankamai, be to, projekto pagrindinis tikslas buvo pertvarkyti skirstyklą, kad į ją būtų galima integruoti papildomus transformatorius, tačiau iki šiol ji veikia be jų.

„Nėra pagrindo sutikti su apeliantės samprotavimais, neva netesybų taikymą lėmė vien transformatorių vėlavimas. Transformatoriai pradės veikti tik 2025 metais“, – teigė „Grid Solutions“.

„Grid Solutions“ pridūrė, kad jei iš tiesų „Žilinskis ir Co“ buvo atlikusi visus projekto darbus dar 2021 metų pradžioje, ji galėjo kreiptis į „Litgrid“ dėl netesybų sumažinimo, tačiau to nepadarė, todėl jai ir tenka finansinės pasekmės. 

„Galutinės užsakovės („Litgrid“ – BNS) taikytos netesybos rangovei („Žilinskis ir Co“– BNS) (...) buvo skaičiuojamos nuo visos rangos sutarties, apėmusios ne tik transformatorių, bet ir kitus darbus, už kuriuos atsakovas („Grid Solutions“ – BNS) nebuvo atsakingas, kainą“, – nusprendė Apeliacinis teismas.

„Žilinskis ir Co“ 2019 metais gavo 26,2 mln. eurų vertės „Litgrid“ užsakymą išplėsti „LitPol Link“ jungtį, 2015 metais už 73,3 mln. eurų ją pastatė, be to, įmonė įgyvendino daugiau su šia linija susijusių projektų. 

500 megavatų galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 kilometrų ilgio 400 kilovoltų elektros perdavimo linijos Alytus–Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas