Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: EK pareiškė, kad neįmanoma nustatyti dujų kainų viršutinės ribos

Pirmadienį vykusiame susitikime Europos Komisija (EK) 27 šalims narėms nurodė, kad neįmanoma nustatyti dujų kainų viršutinės ribos, kuri neturėtų poveikio ilgalaikėms sutartims ar tiekimo saugumui. Apie tai, remdamasi informacija, gauta iš diplomatinių šaltinių, rašo „Reuters“.
Europos sąjungos vėliava
Europos sąjungos vėliava / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europos Sąjungos (ES) vadovai praėjusį mėnesį sutarė pasiūlyti „laikiną dujų kainų viršutinę ribą elektros energijos gamybai“ ir „laikiną kainų koridorių“, kad būtų sumažintos išlaidos vartotojams, rašo „Reuters“.

Kompromisas tarp tokių šalių kaip Prancūzija, Ispanija ir Belgija, palaikančių šią idėją, ir jai prieštaraujančios Vokietijos lėmė papildomą sąlygą – užtikrinti, kad kainų riba nepaveiktų ilgalaikių sutarčių.

„Dabar Komisija pasakė, kad neįmanoma nustatyti šiuos kriterijus atitinkančios viršutinės ribos“, – sakė vienas iš diplomatų bei pridūrė, kad 27 ES valstybių narių atstovai tai aptars penktadienį susitikę Briuselyje.

Vietoj viršutinės kainų ribos EK pirmadienį pasiūlė savanorišką „rinkos koregavimo mechanizmą“, teigė kitas diplomatas, tačiau detalių, kaip toks mechanizmas veiktų, nepateikė.

Šis klausimas jau kelis mėnesius skaldo ES šalis, ieškančias būdų, kaip spręsti energijos kainų krizę. „Reuters“ anonimiškai kalbinti abu diplomatai teigė, kad net 15 šalių pagrasino blokuoti kitus spalio energetikos susitarimo pasiūlymus, kol Komisija nepateiks tvirto siūlymo dėl viršutinės kainų ribos nustatymo.

Jei susitarimo dėl dujų kainų viršutinės ribos vėl nepavyks pasiekti, šis klausimas bus keliamas gruodžio 15-16 dienomis vyksiančiame ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas