Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 16 /14:09

Žiniasklaida: Rusija gali nuo liepos nutraukti gamtinių dujų tiekimą Baltarusijai

Rusija gali nuo liepos sustabdyti gamtinių dujų tiekimą Baltarusijai, skelbia kelios šalių visuomenės informavimo priemonės. Tuo tarpu Baltarusijos energetikos ministerija pareiškė, jog oficialaus pranešimo iš Rusijos koncerno „Gazprom“ dėl tokių jo ketinimų nėra gavusi.
Buitinės dujos
Dujos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Energetikos ministerija nėra gavusi oficialaus laiško iš „Gazprom“ dėl dujų tiekimo Baltarusijos vartotojams nutraukimo nuo liepos 1 dienos“, – sakė Baltarusijos energetikos ministerijos spaudos tarnybos atstovas, Rusijos agentūros „Interfax“ paprašytas pakomentuoti šiuos žiniasklaidos pranešimus.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris šio mėnesio pradžioje pareiškė, jog Baltarusija už importuotas gamtines dujas yra skolinga beveik 166 mln. JAV dolerių.

„Baltarusijos skola už gautas dujas iš Rusijos dabar yra 165,57 mln. dolerių. Kai tik skola bus visiškai sumokėta, Rusija bus pasirengusi planuoti derybas dėl dujų tiekimo Baltarusijai sąlygų nuo 2021 metų sausio 1 dienos. Apie tai oficialiu laišku informuotas Baltarusijos energetikos ministras“, – tada kalbėjo A.Mileris.

Tuo tarpu Baltarusijos energetikos ministerija neigė, kad šalis yra įsiskolinusi „Gazprom“, tačiau pripažino, jog „egzistuoja nesutarimai dėl tiekiamų gamtinių dujų kainos nustatymo, atsižvelgiant į jų kaloringumą“.

Po praėjusią savaitę surengtų Rusijos energetikos ministerijos, „Gazprom“ ir Baltarusijos energetikos ministerijos atstovų derybų Minskas patvirtino tokią savo poziciją ir pranešė paprašęs Rusijos pateikti metrologiškai patvirtintą metodiką, pagal kurią būtų galima kas mėnesį nustatyti gautų gamtinių dujų vidutinę faktinę šiluminę vertę.

Be to, Europos rinkoje kritus gamtinių dujų kainoms, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka dar balandžio mėnesį pareiškė, jog tokiomis sąlygomis rusiškos dujos jo valstybei turėtų būti daugiau nei perpus pigesnės – kainuoti 40-45 dolerius už tūkstantį kubų. Neilgai trukus Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atsakė, kad dujų kainos Baltarusijai 2020 metams keisti neplanuojama.

Pagal vasarį pasirašytą ir iki šių metų pabaigos galiosiančią dvišalę sutartį, Baltarusija už rusiškas dujas šiemet privalo mokėti 127 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų.

„Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas Baltarusijai, kuri per metus jų importuoja maždaug po 20 mlrd. kubinių metrų.

A.Lukašenka: alternatyva rusiškoms dujoms galima kaip ir naftai

Baltarusija gali rasti alternatyvą rusiškoms gamtinėms dujoms taip pat kaip rado alternatyvą rusiškai naftai, pareiškė A.Lukašenka.

„Ačiū Dievui, pasaulyje yra pakankamai naftos – imk, nenoriu. Ir kainos priimtinos. Ir gamtinių dujų jau yra pakankamai. Pagrindiniai gamtinių dujų tiekėjai mušasi dėl patrauklios Europos ir mūsų rinkų. Alternatyva yra, galima ją rasti“, – sakė Baltarusijos prezidentas.

A.Lukašenką cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje antradienį pasirodė pranešimų, jog „Gazprom“ gali nuo liepos nutraukti dujų tiekimą Baltarusijai, kurią kaltina 160 mln. JAV dolerių viršijančiais įsiskolinimais.

Tuo tarpu Baltarusijos energetikos ministerija paskelbė, jog oficialaus pranešimo iš „Gazprom“ dėl jo ketinimų sustabdyti dujų tiekimą nėra gavusi.

Lietuvos ir Baltarusijos prezidentams balandžio pabaigoje aptarus energijos išteklių diversifikavimo galimybes, Lietuvos energetikos ministras pareiškė, kad galimybės transportuoti dujas į kaimyninę šalį išaugtų nutiesus dujų jungtį iš Lietuvos į Lenkiją (GIPL) bei atlikus kai kuriuos infrastruktūros pakeitimus.

„Infrastruktūra, kuri statoma, ji statoma šiek tiek kitais – mūsų dujų rinkos sujungimo su Lenkija, su Europa – tikslais. Bet esant poreikiui ir abipusiam interesui, ji taip pat galėtų būti panaudojama ir dujų tiekimui į Baltarusiją“, – tada teigė Žygimantas Vaičiūnas.

Ž.Vaičiūnas dar vasarį sakė, kad daugiau galimybių dujų importui į Baltarusiją atsivers tada, kai pradės veikti GIPL. Be to, Baltarusija jau dabar galėtų pirkti dujas per Klaipėdos terminalą, o tada pasinaudoti mainų schema – komercinio apsikeitimo sandoriu (angl. swap).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas