Organizacijos maisto kainų indeksas, stebintis mėnesinius penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose – gruodį šiek tiek sumažėjo.
Visgi jis siekė 133,7 punkto ir išliko netoli 2011 metų vasario mėnesį užfiksuoto rekordo – 137,6 punkto.
Visų metų indekso rodiklis siekė 125,7 punkto ir taip pat buvo aukščiausias per dešimtmetį.
„Nors įprastai aukštos kainos lemia gamybos didėjimą, didelės sąnaudos, besitęsianti pasaulinė pandemija ir vis labiau neaiškios klimato sąlygos nepalieka vietos optimizmui dėl grįžimo prie stabilesnių rinkos sąlygų net 2022 metais“, – pažymėjo organizacijos vyriausiasis ekonomistas Abdolreza Abbassianas.
Pasak jo, kainos visose maisto produktų kategorijose pernai šoktelėjo dėl didelės paklausos.
Maistinio aliejaus vidutinė kaina pernai šoktelėjo 66 proc. ir buvo didžiausios istorijoje.
Grūdų kainos pakilo 27 proc. ir pasiekė nuo 2012 m. nematytą lygį; kukurūzų kainos pakilo 44,1 proc., kviečiai brango 31,3 procento.
Mėsa 2021 metais pabrango vidutiniškai 12,7 proc., o pieno produktai – 16,9 procento.