Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

31 proc. daugiau – šiemet įmonės finansines ataskaitas teikia sparčiau

Per š. m. sausį – balandį finansines ataskaitas „Registrų centrui“ jau pateikė 49 tūkst. įmonių – tai 31 proc. daugiau nei tokiu pačiu metu pernai (37,4 tūkst.). Nors iki finansinių ataskaitų pateikimo galutinio termino liko tik kelios savaitės, šiuo metu šią pareigą Lietuvoje atliko šiek tiek daugiau nei pusė – 56 proc. visų veikiančių įmonių, rašoma „Creditinfo Lietuva“ pranešime spaudai.
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš 46,7 tūkst. mažųjų bendrijų (MB), kurios savo rezultatus turėjo deklaruoti iki š. m. balandžio 1 d., laiku tai padarė beveik 18 tūkst. arba 38 proc. visų šio tipo įmonių. Dar 4,6 tūkst. mažųjų bendrijų ataskaitas pateikė per šį balandį. Pernai iki balandžio 1 d. savo finansines ataskaitas buvo pateikusios 10,6 tūkst. MB.

Skirtingose apskrityse finansinių ataskaitų pateikimas nevienodas – aktyviausiai tai daro Tauragės (73 proc.), Utenos (71 proc.), Marijampolės (67 proc.), Alytaus (66 proc.) bei Panevėžio (64 proc.) apskričių įmonės. Mažiausias aktyvumas užfiksuotas didžiosiose Lietuvos apskrityse – Vilniaus (49 proc.), Kauno (59 proc.), Klaipėdos ir Šiaulių (po 60 proc.) apskrityse, taip pat – nedidelėje Telšių (57 proc.) apskr.

Bendrovės nuotr./Aurimas Kačinskas
Bendrovės nuotr./Aurimas Kačinskas

„Didžiosiose apskrityse registruota daugiau įmonių, ten įsikūrę didieji darbdaviai – suprantama, kad jų finansinėms ataskaitoms parengti ir audituoti prireikia daugiau laiko“, – aiškina Aurimas Kačinskas, „Creditinfo Lietuva“ vadovas.

Vis dėlto šiemet finansinių ataskaitų pateikimo aktyvumas yra didesnis nei pernai, kai per pirmuosius keturis mėnesius ataskaitas buvo pateikę 43 proc. visų įmonių, palyginti su 56 proc. šiemet.

„Šiemet išaugusį aktyvumą teikiant finansines ataskaitas siejame su keliomis priežastimis. Manome, kad auga verslo finansinis raštingumas ir sąmoningumas – skaidriam ir laiku atliktam rezultatų deklaravimui dėmesį skiria vis daugiau bendrovių. Neatmetame, kad sparčiau deklaruoti savo rezultatus paskatino ir vieši svarstymai sugriežtinti įmonių atsakomybę už rezultatų nepateikimą ir taikyti visas poveikio priemones, iki bendrovių likvidavimo“, – komentuoja A.Kačinskas.

Kas šešta rezultatus deklaravusi įmonė rizikuoja bankrutuoti

Bendras įmonių, jau pateikusių finansines ataskaitas, bankroto rizikingumas šiuo metu siekia 16 proc. – aukščiausiai bankroto klasei priklauso 2 proc., aukštai – 14 proc. šių bendrovių. Kiek didesnė yra jų vėlavimo mokėti rizika – vėlavimo mokėti aukščiausiai rizikos klasei priklauso 3 proc., aukštai – 15 proc.

Šiuo metu bendras visų Lietuvos įmonių vėlavimo mokėti rizikingumas (aukšta ir aukščiausia klasės) yra 16 proc., bankroto rizika – 9 proc.

Iš įmonių, jau spėjusių deklaruoti savo rezultatus tiek šiemet, tiek pernai, daugiausia buvo tų, kurių metinė apyvarta siekė iki 5 tūkst. Eur: šiemet jos bendrame įmonių sraute sudaro 20,06 proc., o pernai jų dalis siekė 19,12 proc.

Ir šiemet, ir pernai didžiąją dalį įmonių, laiku deklaravusių savo rezultatus, sudaro įmonės, kurių metinės pajamos siekia iki 100 tūkst. Eur: šiemet jos sudaro 67,48 proc. tokių bendrovių, kai pernai buvo 65,89 proc. – paprastai tai yra mažos įmonės, kuriose sukurta po keletą darbo vietų. „Creditinfo Lietuva“ duomenimis, daugiau kaip 95 proc. įmonių Lietuvoje patenka į labai mažų ir mažų įmonių kategorijas.

„Teigiamai vertiname šiemet suaktyvėjusį finansinių ataskaitų pateikimą – tai prisidės prie skaidresnių verslo santykių kūrimo, taip pat – labiau pagrįstų sprendimų priėmimo, – sako „Creditinfo Lietuva“ vadovas. – Kiekvienos įmonės požiūris į ataskaitų pateikimą atspindi jos tikrąsias vertybes ir įstatymų laikymąsi, sąžiningas verslas ataskaitas paprastai teikia laiku. Tikimės, kad iki įstatymo numatyto gegužės 31 d. galutinio termino praėjusių metų rezultatus šiemet deklaruos rekordinis skaičius bendrovių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius