Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 01

A.Izgorodinas: Lietuvos ekonomika pribloškė gerom naujienom, bet žiemą infliacija gaus naujų degalų

Pastaruoju metu degalinių švieslentėse – rekordinis dyzelino ir benzino kainų skirtumas. Kodėl taip yra? Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas portalo 15min video laidoje „15/15“ taip pat atsakė į klausimus apie Lietuvos BVP trečio ketvirčio įverčius, infliaciją ir Lietuvos ekonomikos ateitį.
Aleksandras Izgorodinas, „SME Finance“ ekonomistas
Aleksandras Izgorodinas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Lietuvos ekonomikos augimas - įspūdingas
  • Mažmeninė prekyba jau yra recesijoje.
  • Kam ruošiasi žmonės?
  • Ar stojantis vartojimas sumažins infliaciją?
  • Žiemą infliacija gaus naujų degalų.
  • Kodėl mažėja darbo pasiūlymų?
  • Kokios grėsmės kyla Lietuvos eksportuotojams?
  • Kiek pavojinga yra euro zonos stagnacija?
  • Kodėl taip smarkiai skiriasi dyzelino ir benzino kainos?

– Pirmadienį pasirodė naujoji statistika, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas trečiąjį šių metų ketvirtį augo 0,4 procento, o lyginant su laiku prieš metus – 1,8 procento. Jūs prognozavo nuosmukį. Ar labai nustebino toks rezultatas, kokį pamatėte šiandien?

Taip, iš tiesų labai nustebino. Ir dar čia reikėtų pridėti, kad praėjusių metų trečią ketvirtį ekonomikos augimas siekė 6,5 proc. Tai nuo to augimo šių metų trečią ketvirtį Lietuvos ekonomika netgi šiek tiek sparčiau negu jūs paminėjote išaugo. Panaikinus sezoniškumą ir kitus techninius aspektus, augimas buvo 2,5 procento. Tai iš tiesų, atsižvelgiant į labai nestabilią situaciją pasaulio ekonomikoje, į tai, kad mes matėme rugpjūtį, rugsėjį gan spartų energetikos kainų augimą, tas rezultatas yra išties įspūdingas teigiama ta žodžio prasme.

– Statistikos departamentas pranešė, kad iš dalies tokį rezultatą lėmė ir IT įmonių geri rezultatai, ir kiti dalykai. O kas, jūsų akimis, lėmė tokį rezultatą?

Šiaip bendrai paėmus, tai aš sakyčiau, kad situacija ekonomikoje buvo labai netolygi. Mes, viena vertus, matėme labai stabilų mažmeninės prekybos kritimą – mažmeninės prekybos apimtys krito ir liepą, ir rugpjūtį, ir rugsėjį. Bet, kita vertus, paraleliai eksportuojantys sektoriai parodė savo atsparumą – tarkime, pramonės sektoriuje tik keli segmentai buvo minuse, bet 19 ar netgi šiek tiek daugiau sektorių buvo pliuse. Tai aš sakyčiau, kad atsakymas ir išvada yra gana paprasta – eksportuojančių sektorių geri rodikliai nusvėrė labai prastus mažmeninės prekybos rezultatus ir tai ir lėmė, kad ekonomika ne nukrito, o išaugo.

– Liepą dauguma kolegų, taip pat, jeigu neklystu, ir jūs, sakėte, kad bent jau techninėje recesijoje užbaigsime šiuos metus. Ar dabar jau galime pamiršti techninę recesiją?

– Taip, šiais metais tikrai techninės recesijos nebus, kadangi ekonomika trečią ketvirtį išaugo, o tam, kad mes galėtume pasakyti, kad ekonomiką ištiko recesija, BVP augimas turi būti neigiamas, tai yra ekonomika turi nukristi du ketvirčius iš eilės.

Ir kadangi šiemet mums liko tik vienas – ketvirtas – šių metų ketvirtis, tai taip, techniškai žiūrint, šiemet recesijos mes neturėsime. Bet vėlgi čia galbūt reikėtų patikslinti, kalbant apie visą ekonomikos visumą. Tai visgi vienas sektorius šiuo metu jau yra recesijoje. Ir tai yra mažmeninė prekyba, nes čia apyvarta krenta keletą mėnesių iš eilės ir tas kritimo tempas yra ganėtinai stabilūs – kažkokio pagerėjimo šiuo metu aš nematau. Bet visumoje taip, šiais metais ekonomika nebus recesijoje.

Vieni žmonės mažina vartojimą dėl to, kad jaučia infliacijos poveikį, kita dalis žmonių mažina vartojimą, nes ruošiasi krizei.

– Mažmeninė prekyba yra didelis sektorius. Ką reiškia ekonomikai toks netolygumas, kai pramonė, eksportas auga, o, pavyzdžiui, mažmeninė prekyba – ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito