Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Absurdas: Seimas priėmė tokį įstatymą, kad alkoholio akcijos bus slepiamos nuo pirkėjų

Nuo lapkričio 1 d. Lietuvoje nebebus galima skelbti apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą. Kaip šį Alkoholio kontrolės įstatymą antradienio rytą papildžiusį punktą interpretuoti, negali normaliai paaiškinti net ir jo sumanytojai, o prekybininkų atstovai taip pat suka galvas ir bando išsiaiškinti naujojo draudimo esmę.
Draudimas pardavinėti alkoholinius gėrimus.
Kol kas niekas negali pasakyti, ar parduotuvės galės skelbti sumažintas alkoholio kainas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ką bus galima skelbti – neaišku

Nors Seimo interneto svetainėje esančiose antradienio rytą priimtose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose pažymima, jog draudimas skelbti apie svaigiųjų gėrimų kainų sumažinimą negalioja informacijos pateikimui kainų etiketėse alkoholinių gėrimų prekybos vietose, tačiau vėliau paaiškėjo, jog šis sakinys buvo išbrauktas dar kovo mėnesį viename iš Sveikatos reikalų komiteto posėdžių.

Suprasti akimirksniu

  • Seimo atstovai nepaaiškina, kaip interpretuoti naująjį draudimą
  • Tikėtina, kad vartotojai apie taikomą akciją alkoholiui sužinos tik už jį sumokėję kasoje
  • Prekybininkų atstovas teigia, kad draudimas privers žmones išleisti daugiau pinigų alkoholiui

„Jūs nematote konsoliduoto projekto, kuris matomas tik Seimo nariams ir padėjėjams“, – 15min paaiškino Sveikatos reikalų komiteto biuro patarėjas Egidijus Jankauskas.

Paklaustas, kokiu būdu apie alkoholio nuolaidas bus galima pranešti pirkėjams, E.Jankauskas konkretaus atsakymo nepateikė, aptakiai pareikšdamas, kad prekybininkai turės mąstyti, kad įstatymas nebūtų pažeistas.

„Vienas sakinys, kaip ir bet kuriame įstatyme. Yra parašyta, ko negalima, o kas galima – jau čia prekybininkų pamąstymai, kad neprieštarautų (įstatymui)“, – aiškino E.Jankauskas.

Akcijos liks, bet jų nesimatys?

Kaip suprasti priimtas įstatymo pataisas, negalėjo paaiškinti net ir jas Seimo Sveikatos reikalų komiteto vardu pateikęs komiteto pirmininko pavaduotojas, konservatorius Antanas Matulas.

„Niekur“, – paklaustas, kur pirkėjas galės sužinoti apie taikomas akcijas svaigiesiems gėrimams, teigė A.Matulas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Pagal mane, jos nebus matomos“, – pridūrė Seimo narys, paaiškindamas, jog prekybininkai siūlyti akcinę kainą vienam ar kitam svaigiajam gėrimui galės, tačiau kainų etiketėje bus draudžiama nurodyti, jog ta kaina yra žemesnė, nei įprastai.

Privers dalyvauti kainų loterijoje

Naująsias įstatymo pataisas aukščiausio lygio absurdu pavadino Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas. Anot jo, ir taip kainai jautrūs Lietuvos vartotojai bus priversti alkoholiui išleisti didesnes pinigų sumas, nes nežinos, kurioje parduotuvėje taikomos nuolaidos.

„Alkoholis yra žmonių vartojimo krepšelio dalis“, – siūlė nepamiršti L.Vilimas ir pridūrė, jog pirkėjai dalyvaus savotiškoje loterijoje, o tai, ar jiems pasisekė alkoholį nusipirkti pigiau, sužinos kasoje gavę pirkimo kvitą.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas absurdiškais pavadino ir kai kurių Seimo narių teiginius, jog akcijų metu yra parduodami neproporcingai dideli alkoholio kiekiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas