Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Airija iš „Apple“ atgaus 13 mlrd. eurų: kur juos geriausia panaudoti?

ES aukščiausiasis teismas nusprendė, kad JAV technologijų įmonė pasinaudojo neteisėtu lengvatiniu mokesčių susitarimu šalyje, todėl Airijos vyriausybei pranešta, kad ji turi surinkti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių iš „Apple“.
„Apple“
„Apple“ / Shutterstock nuotr.

BBC nurodo, kad Airijos vyriausybė turi keletą galimybių, kur išleisti surinktus pinigus.

„Nuobodžiausias ir konservatyviausias“ dalykas, kurį galėtų padaryti vyriausybė, yra sumažinti šalies valstybės skolą. Praėjusių metų pabaigoje Airijos grynoji valstybės skola buvo apie 181 mlrd. eurų.
Taigi, panaudojus visą neplanuotai gautą sumą skolai grąžinti, ji sumažėtų beveik 8 proc. Tačiau tai daryti nėra labai skubu, nes skola pagal tarptautinius standartus nėra itin didelė.

Airijos ekonomika stipriai atsigavo po 2008-2009 m. krizės, tačiau šalies infrastruktūra neatsiliko nuo šio augimo. Airijos Ministras Pirmininkas Simonas Harrisas užsiminė, kad milijardinės investicijos į infrastruktūrą yra darbotvarkės klausimas: „Yra aiškių sričių, kuriose reikėtų apsvarstyti infrastruktūros, būsto ir kitų sričių, kuriose esama apribojimų, klausimus“.

Gautų pinigų dalį būtų galima investuoti į šias sritis. Tačiau galimas sunkumas – statybininkų trūkumas, nes užimtumas Airijoje šiuo metu yra aukštas, nurodo BBC.

Yra ir trečias kelias – Airijos vyriausybė pradėjo 100 mlrd. eurų valstybės turto fondo ir antrojo 14 mlrd. eurų fondo, skirto apsaugoti išlaidas infrastruktūrai ekonomikos nuosmukio metu, steigimo procesą. Nuo 2024 m. iki 2035 m. į pagrindinį fondą kasmet bus mokama 0,8 proc. Bendrojo vidaus produkto (BVP) dydžio suma. Lėšų investavimas į fondą galėtų padėti pasiekti 100 mlrd. eurų (84,4 mlrd. svarų sterlingų) tikslą iki 2035 m., rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas