Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Akcijų indeksai smuktelėjo, augant nerimui dėl infliacijos

Akcijų indeksai ketvirtadienį smuktelėjo, augant nerimui dėl stiprėjančios infliacijos.
Akcijų birža
Akcijų birža / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Infliacija Akcijos

Pagrindiniai Europos lyginamieji indeksai ankstyvą popietę smuko apytiksliai 1,5–2 proc., atkartodami didelius Azijos indeksų nuostolius.

JAV federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį pareiškė, kad pastarasis JAV infliacijos šuolis buvo didesnis nei tikėtasi, didžiausiai pasaulio ekonomikai atsigaunant po COVID-19 pandemijos sukelto nuosmukio.

Tai sukėlė nerimą, jog FRS, kartu su kitais centriniais bankais, gali nuspręsti mažinti savo paramos programas ir imti didinti palūkanų normas anksčiau nei planuota.

Analitikai perspėja, kad tokia situacija galėtų pakenkti ekonomikos sveikimui.

„Nors praėjusį mėnesį indeksai augo ir pasiekė visų laikų aukštumas, nuotaikos rinkose pradeda silpti“, – pažymėjo tyrimų bendrovės „Oanda“ rinkos analitikė Sophie Griffiths.

„Nerimas dėl ekonomikos atsigavimo sveikatos daro neigiamą įtaką norui rizikuoti ir menkina akcijų paklausą, nors FRS ir juda link turto pirkimo apimčių mažinimo“, – teigė analitikė.

FRS pareigūnai mano, kad JAV centrinis bankas turi būti pasirengęs atnaujinti savo didžiulę paramos programą, jei stipri infliacija išliks, sakoma trečiadienį paskelbtame birželio mėnesio centrinio banko susitikimo protokole.

Visgi protokole nėra užuominų, kad to bus imtasi nedelsiant – tai atitinka ir FRS pirmininko Jerome‘o Powello komentarus.

JAV rinkos atrodė esančios pasirengusios bent jau kol kas atsisakyti nuogąstavimų dėl infliacijos, o Volstrytas trečiadienio sesiją nedideliu prieaugiu, nes tiek „S&P 500“, tiek „Nasdaq“ pasiekė naujus rekordus.

„Užtruko šiek tiek laiko, tačiau FRS pagaliau pripažino stiprėjančias infliacines jėgas“, – pareiškė Louis Navellier iš „Navellier & Associates“.

Stiprus augimas Volstryte išvakarėse šiek tiek paskatino Azijos indeksus, tačiau Honkongo indeksai prekybą baigė nuosmukiu, kurį paskatino ir nerimas dėl susirūpinimo dėl Kinijos represijų prieš šalies technologijų milžines.

Rinkas išgąsdinęs Pekino sprendimas pašalinti internetinės taksi užsakymo paslaugos operatorės „Didi“ programėlę iš programėlių parduotuvių nacionalinio saugumo sumetimais sukėlė baimę dėl platesnių reguliavimo priemonių prieš įmones, kurios kadaise buvo laikomos neliečiamomis.

Šią savaitę institucijos leido suprasti, kad gali peržiūrėti taisykles, taikomas Kinijos įmonėms, kotiruojamoms užsienyje – toks žingsnis apkarpytų didžiųjų firmų, tokių kaip „Alibaba“, „Tencent“ ir „Bytedance“, sparnus ir galbūt apribotų jų galimybes pritraukti užsienio kapitalą.

Didžiosios Britanijos indeksas FTSE 100 ketvirtadienį smuktelėjo 1,7 procento.

Vokietijos DAX 30 taip pat sumenko 1,7 proc., Prancūzijos CAC 40 – 2,1 procento.

Tokijo „Nikkei 225“ susitraukė 0,8 proc., Honkongo „Hang Seng Index“ – 2,9 proc., Šanchajaus „Composite“ – 0,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas