Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 09

Analitikai: į įprastas vėžes grįžusi infliacija sausį vėl šoktels į viršų

Infliacija grįžta prie įprastų tendencijų, tačiau sausį ar dar kelis artimiausius mėnesius dėl padidėjusių akcizų, minimalios algos bei išaugusio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) maitinimo verslui ji, tikėtina, vėl šoktels į viršų, sako ekonomistai. Pasak jų, labiausiai turėtų brangti paslaugos, todėl sausį defliaciją, tikėtina, keis 0,5 proc. infliacija.
Indrė Genytė-Pikčienė
Indrė Genytė-Pikčienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Matyt, reikia susitaikyti su tuo, kad infliacijos tendencijos grįžta į tą dinamiką, kurią stebėjome prieš šią šokų ir neekonominės prigimties išbandymų laikotarpį, kai infliaciją kėlė paslaugų kainų augimas, tuo tarpu prekių kainų dinamika buvo vangi, dabar irgi tą matome. Matyt, šiaip metais ši tendencija tik dar labiau išryškės“, – antradienį BNS sakė Šiaulių banko grupės ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Statistikai skelbia, kad gruodį Lietuvoje buvo 1,2 proc. metinė infliacija – mažiausia nuo 2021 metų vasario. Tuo metu per mėnesį – gruodį, palyginti su lapkričiu – kainos mažėjo 0,5 proc., mėnesio defliacija fiksuota antrą mėnesį iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas