Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai spėlioja, ko tikėtis iš paskutinio šiais metais FRS posėdžio

Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovai šią savaitę posėdžiauja pirmą kartą po to, kai jos vadovas Jerome‘as Powellas pareiškė, kad JAV centriniam bankui reikia atkreipti dėmesį į infliaciją ir užkirsti kelią jos kilimui.
Federalinio rezervo sistema
Federalinio rezervo sistema / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Finansai

Dėl tokių jo žodžių didėja tikimybė, kad FRS pareiškimas, kuris bus paskelbtas pasibaigus posėdžiui, – tai yra dokumentas, kurį rinkos analizuoja siekdamos įžvelgti ženklų apie būsimą pinigų politiką, – gali būti peržiūrėtas, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

„Būna susitikimų, kuriuose [pareiškimo tekstas] keičiamas nedaug, bet būna ir posėdžių, kuriuose daromi dideli pakeitimai. Ir man atrodo, kad tai būtent tas susitikimas, kuriame jie [FRS atstovai] padarys didelių pakeitimų“, – mano buvęs FRS ekonomistas ir dabartinis Jeilio vadybos mokyklos profesorius Williamas Englishas.

Lapkričio pradžioje ir gruodžio pradžioje kalbas Kongrese sakęs J.Powellas spėjo, kad FRS savo pareiškime, kuris bus paskelbtas pasibaigus gruodžio mėnesio posėdžiui, nebepavadins didelės infliacijos laikinu reiškiniu, nes šis terminas yra klaidinantis.

Vietoj to FRS tiesiog apibūdins įvairius veiksnius, kurie vartotojų kainas skatina kilti sparčiau. Beje, pinigų politikos formuotojai mano, jog kai kurie iš šių veiksnių artimiausioje ateityje išnyks.

„Beveik visi prognozuotojai išties mano, kad infliacija kitų metų antrąjį pusmetį gerokai sumažės, – pareiškė J.Powellas Senato bankų komitete gruodžio 1 dieną. – Tačiau mes negalime veikti taip, tarsi būtume dėl to tikri. Mes visiškai nesame dėl to tikri.“

FRS pareiškime taip pat gali būti pakeista formuluotė, jog infliacija nuo 2020 metų rugsėjo smuko žemiau 2 proc. ribos.

„Tai neatitinka to, kas vyksta“, – praėjusį mėnesį pareiškė J.Powellas.

FRS vadovai taip pat greičiausiai nuspręs paspartinti laipsniško turto pirkimo apimčių mažinimo procesą, kad turto pirkimas būtų visiškai užbaigtas prieš tai, kai bus pradėta didinti palūkanų normas. Jie jau yra davę suprasti, kad turto pirkimas greičiausiai bus užbaigtas iki kovo, o ne iki birželio pabaigos, ir tai jiems leis anksčiau pradėti didinti palūkanų normas.

2020 metų birželį JAV centrinis bankas, siekdamas apriboti ilgalaikių palūkanų normų kilimą, pradėjo turto pirkimą, kuriam skyrė 120 mlrd. JAV dolerių per mėnesį. FRS ne kartą skelbė, jog turto pirkimą tokia apimtimi planuoja tęsti tol, kol bus padaryta „reikšminga pažanga“ siekiant infliacijos ir užimtumo tikslų.

Praėjusiame posėdyje FRS nusprendė turto pirkimo apimtį lapkritį sumažinti 15 mlrd. JAV dolerių ir gruodį ją dar tiek pat apkarpyti.

Tačiau turto valdymo bendrovės „Pictet Wealth Management“ analitikai prognozuoja, kad turto pirkimo apimtį FRS gruodį sumažins 23 mlrd. JAV dolerių, o ne 15 mlrd. JAV dolerių, kaip iki šiol buvo manyta.

Kitų metų pradžioje turto pirkimo apimtis bus mažinama dar sparčiau, taigi visa programa gali būti užbaigta iki 2022 metų balandžio.

„Pirmą kartą padidinti [bazinę] palūkanų normą FRS gali jau 2022 metų birželį. Mūsų vertinimais, nuo 2022 metų birželio ir iki 2023 metų vidurio ji gali būti didinama kartą per ketvirtį“, – mano „Pictet Wealth Management“ vyresnysis JAV ekonomistas Thomas Costergas.

Tuo tarpu tyrimų bendrovės „BofA Global Research“ analitikai prognozuoja, kad bazinė palūkanų norma JAV kitąmet gali būti padidinta dukart, o 2023 ir 2024 metais – po tris kartus.

Jie taip pat spėja, kad turto pirkimo apimtį FRS gali sumažinti iš karto 30 mlrd. JAV dolerių.

FRS gruodžio mėnesio posėdžio rezultatai bus paviešinti trečiadienio vakare. Netrukus po to tradicinę spaudos konferenciją surengs J.Powellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai