Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglijos bankas nepakeitė bazinės palūkanų normos

Anglijos bankas ketvirtadienį, kaip ir prognozuota rinkose, nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu sudaro 5,25 proc., ir įspėjo, kad ji „ilgesnį laiką“ išliks didelė, centriniam bankui kovojant su padidėjusia infliacija.
Toby Melville / REUTERS
Toby Melville / REUTERS

Rugsėjį ir lapkritį vykusiuose posėdžiuose Jungtinės Karalystės (JK) centrinis bankas taip pat nekeitė skolinimosi kainų, kurias prieš tai padidino net keturiolika kartų. 

Nors bazinė palūkanų norma nekeičiama jau tris kartus iš eilės, ji tebėra didžiausia per daugiau kaip 15 metų, o infliacija ir toliau atkakliai viršija tikslinį lygį.

Metinė infliacija JK spalį smuko iki 4,6 proc., tačiau ji vis dar gerokai viršija tikslinį 2 proc. lygį.

Infliacijai daugelyje šalių mažėjant sparčiau negu tikėtasi ir prastėjant ekonomikos plėtros perspektyvoms, vis daugiau investuotojų ima spėti, kad pinigų politikos formuotojai mažinti palūkanų normas pradės anksčiau negu manyta pastaruoju metu.

Tokias nuotaikas dar pakurstė JAV federalinio rezervo sistema (FRS): JAV centrinis bankas trečiadienį pasibaigusiame posėdyje nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu yra didžiausia per 22 metus, bet davė suprasti, kad 2024 metais ji gali būti sumažinta tris kartus.

Rinkose manoma, kad palūkanų normos kitąmet mažės ir Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau investuotojai dabar mano, kad Anglijos bankas bazinę palūkanų normą pirmą kartą sumažins kitų metų birželį, o ne gegužę, kaip buvo manyta prieš pasibaigiant paskutiniam šiais metais centrinio banko posėdžiui, rašo portalas „Trading Economics“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas