Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: ar lietuviai jau persisotino nuotoliniu darbu?

Net 53 proc. visų dirbančių Lietuvoje turi galimybę dirbti iš namų, tačiau šia privilegija naudojasi toli gražu ne visi. Ir net nuo seno liberaliame IT sektoriuje. Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt, rašoma pranešime spaudai.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Koronaviruso pandemijos įkarštyje ne vienas ekspertas užtikrintai skelbė, kad ir negandoms pasibaigus prireiks kur kas mažiau biurų, nes dauguma dirbsime iš namų, – prisimena CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – tačiau realybė pasirodė ganėtinai kitokia. Ne vienas darbdavys susizgribo praradęs darbų ir darbuotojų kontrolę, o ir patys darbuotojai pamatė, kad darbas iš namų turi ne tik pliusų, bet ir nemažai minusų.“

Kaip parodė CVMarket.lt atlikta dirbančiųjų Lietuvoje apklausa, šiuo metu dirbti nuotoliu galėtų net 53 proc. Lietuvos dirbančiųjų. Palyginimui, tokią privilegiją turi tik 31 proc. dirbančių Latvijoje. Galimybės darbuotis neužsukant į biurą gerokai skiriasi priklausomai nuo ūkio šakos. Štai IT sektoriuje iš namų galėtų darbuotis net 73 proc. dirbančiųjų.

Marketingo, reklamos ir viešųjų ryšių bei finansų ir buhalterijos sektoriuose šis rodiklis siekia 72 proc. Tačiau tradicinės ekonomikos sektoriai, tokie kaip pramonė ir gamyba, nėra pritaikyti darbui nuotoliu: 73 proc. šios šakos darbuotojų teigė neturintys galimybės dirbti iš namų. Tik darbo vietoje gali dirbti ir 52 proc. prekybos bei sveikatos apsaugos sektorių darbuotojų.

Tačiau, kaip parodė apklausa, iš namų dirba ne visi, kuriems tai leidžiama. Kiekvieną darbo dieną namuose ar už biuro ribų sutinka 46 proc. respondentų. Tačiau, jei imsime tik transporto ir logistikos sektorių, tokių čia yra 53 proc., o finansuose ir buhalterijoje – 52 proc.

Keletą dienų per savaitę iš namų dirba 39 proc. apklausos dalyvių. Beje, pramonėje ir gamyboje tokių buvo 55 proc., o apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuje – 50 proc.

Gana nedidelė dalis respondentų renkasi iš namų dirbti tik nedidelę laiko dalį. 5 proc. pakanka vieno karto per savaitę, 2 proc. – keleto kartų per mėnesį, o 1 proc. renkasi darbą iš namų tik kartą kitą per visus metus.

Įdomu, kad 3 proc. respondentų pasiryžę išvis atsisakyti darbo nuotoliu galimybės. Net labiausiai iš namų dirbančiame IT sektoriuje norinčių kiekvieną dieną vykti į darbą priskaičiuota net 6 proc. Likę 3 proc. apklausos dalyvių dėl savo prioritetų liko neapsisprendę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento