Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: JAV įmonės dėl muitų ir darbuotojų trūkumo mažina augimo prognozes

JAV bendrovės, kurios ir toliau jaučia JAV prekybos karų poveikį bei patiria sunkumų ieškodamos darbuotojų, mažina savo verslo augimo šiais metais prognozes, parodė pirmadienį paskelbti Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos (NABE) kas pusmetį atliekamos apklausos rezultatai.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV ekonomika ir toliau didės, tačiau „vos pusė“ apklaustų verslo ekonomistų dabar prognozuoja, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugis šiemet viršys 2 proc., nors dar „sausio mėnesį tai prognozavo 67 proc. respondentų“.

Dauguma likusiųjų mano, kad ūkio prieaugis šiemet sudarys iki 2 proc., parodė apklausa.

JAV prekybos departamentas penktadienį pranešė, kad šalies BVP pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 3,2 proc., tačiau daugelis ekonomistų sako, jog tokio augimo tempo nepavyks išlaikyti.

Tuo tarpu NABE apklausoje dalyvavusios įmonės pareiškė, jog ir toliau mėgina prisitaikyti prie poveikio, kurį daro padidinti JAV importo muitai bei atsakomieji muitai amerikietiškoms prekėms, dėl kurių pakilo sąnaudos.

„Praėjus metams po to, kai Jungtinės Valstijos 2018 metais pirmą kartą nustatė naujus muitus savo prekybos partneriams, neigiamą poveikį naujausi muitai padarė daugiau kaip ketvirtadaliui respondentų bendrovių“, – pareiškė NABE prezidentas Kevinas Swiftas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai

Tačiau vien pramonės sektoriuje apie patirtą ir tebepatiriamą neigiamą poveikį pranešė trys ketvirtadaliai prekes gaminančių bendrovių. Net 67 proc. gamintojų tenka brangiau mokėti už žaliavas, o pusė gamintojų pakėlė savo produktų kainas, parodė apklausa.

Be to, 42 proc. šio sektoriaus bendrovių pranešė apie pardavimų smukimą, o trečdalis nurodė, jog atidėjo planuotas investicijas.

Nedarbo lygiui Jungtinėse Valstijose pasiekus rekordines žemumas, šalies bendrovės ir toliau patiria sunkumų dėl darbo jėgos trūkumo, kuris beveik pusę apklaustų bendrovių paskatino padidinti darbo užmokestį arba imtis kitų priemonių, kurios leistų prisitaikyti prie dabartinės darbo jėgos pasiūlos.

Beveik 80 proc. bendrovių pripažino, kad joms sunkiai sekasi rasti aukštą kvalifikaciją turinčių darbuotojų, o pusei bendrovių trūksta vidutinę kvalifikaciją turinčių darbuotojų.

Vien pramonės sektoriuje 60 proc. bendrovių padidino darbo užmokestį, o pusė sušvelnino reikalavimus naujiems darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas