Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomijos eksperimentas dalinti po 560 eurų baigtas: dalyvių istorijos nuvilia

Suomija prieš dvejus metus pradėjo eksperimentą, norėdama įsitikinti, ar be jokių sąlygų dalijami pinigai – vadinamosios universalios bazinės pajamos – pakeistų bedarbių situaciją. Gruodį eksperimentas baigėsi ir vertinami jo rezultatai. BBC nuo eksperimento pradžios sekė du jo dalyvius – jų lūkesčiai buvo didesni už rezultatus.
Bedarbis
Bedarbis / 123rf.com

Suomijoje pernai pasibaigė prieš dvejus metus pradėtas bazinių pajamų eksperimentas, kurio metu 2000 bedarbių buvo skiriama po 560 eurų per mėnesį be jokių sąlygų.

Šie pinigai buvo mokami vietoj nedarbo išmokų, iš gavėjų nebuvo nieko reikalaujama, jiems nekelta jokių sąlygų – nebuvo reikalaujama ieškotis darbo. Net jei eksperimento dalyvis susirastų darbą, pinigus jie toliau gautų.

Suomijos vyriausybė taip siekė įvertinti, ar finansiniai stimulai paskatintų bedarbius žmones kurti verslą ar ieškotis darbo.

Šiuo metu eksperimento rezultatai dar tik vertinami, tačiau BBC nuo eksperimento pradžios sekė du dalyvius – Tanją ir Tuomą.

Prieš eksperimentą – dideli lūkesčiai

Prieš prasidedant eksperimentui 2016 metų pabaigoje, 30 metų Tanja, gyvenanti Oulu, šiaurinėje Suomijos dalyje, teigė beveik neturinti darbo patirties – tedirbusi 4 ar 5 mėnesius gamykloje.

„Neprisimenu, kada paskutinį kartą ėjau į parduotuvę ir pirkau maistą. Aš maistą gaunu iš savo mamos, tai labai žemina. Noriu dirbti ir turėti galimybę lankytis parduotuvėje, pirkti savo maistą, ar ką tik noriu. Noriu būtent to sūrio. Noriu galėti pirkti gerą sūrį, suprantate?“ – taip BBC kalbėjo mergina prieš eksperimentą.

Kitas dalyvis Tuomas Muraja teigė esąs laisvai samdomas žurnalistas ir autorius, neturėjęs darbo nuo pat 2013 metų.

„Aš buvau užsienio naujienų redaktorius trečiame pagal dydį dienraštyje Suomijoje. Bet tuomet buvo nuspręsta uždaryti visą užsienio politikos skiltį, tad aš netekau darbo. Nėra lengva rasti darbo žurnalistui Suomijos sostinėje“, – guodėsi Tuomas.

Įpusėjus eksperimentui – optimizmas

2017 m. pabaigoje, įpusėjus eksperimentui, Tanja turėjo darbą.

„Aš priėmiau vieną darbo pasiūlymą. Tai telerinkodara. Man iš tiesų patinka mano darbas, patinka kolegos, mėgstu biurą, darbo valandas. Ir man tiesiog patinka būti nepriklausomai, uždirbti pinigų ir tvirtai stovėti ant kojų. Bazinės pajamos pakeitė mano gyvenimą. Be jų aš nebūčiau galėjusi įsidarbinti gaudama mažesnį atlyginimą“, – teigė Tanja.

Tuomet jos atlyginimas buvo mažas, tačiau moteris optimistiškai vertino savo karjeros perspektyvas.

„Iš pradžių aš skeptiškai vertinau bazines pajamas, tačiau tuomet supratau, kad tai yra geniali idėja. Aš manau, kad apverčiau savo gyvenimą aukštyn kojom“, – tikino Tanja.

Tačiau žurnalistas Tuomas vis dar neturėjo darbo.

„Negalėčiau pasakyti, kad bazinės pajamos daug ką pakeitė mano gyvenime. Gerai, psichologiškai taip, bet finansiškai – ne itin. Aš vis dar turiu metus, tad daug ko gali atsitikti, esu gana optimistiškas. Pasižiūrėkime. Kitąmet vasarą aš turėsiu darbą“, – viltimis dalijosi vyras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Pasibaigus – pesimistinės gaidos

2018 m gruodžio 4 d. eksperimento dalyvius pasiekė paskutinės išmokos. BBC vėl aplankė eksperimento dalyvius.

„O Dieve, bazinės pajamos artėja prie pabaigos, ką aš dabar darysiu? Aš taip jaudinuosi, kad nebegalėsiu išmokėti savo skolų. Aš nežinau, ką daryti. Aš taip jaudinuosi, kad mano finansinė padėtis visiškai sugrius“, – BBC teigė Tanja.

Ji kreipėsi į darbdavį dėl paaukštinimo, kuris leistų padengti pajamų trūkumą, kuomet bandomasis bazinių pajamų eksperimentas baigsis.

„Jei jie man nepakels atlyginimo, kaip paprašiau, aš tiesiog internete ieškosiu pirmo pasitaikiusio darbo pasiūlymo, kokį tik gausiu. Aš siųsiu dešimtis paraiškų, kad nebūčiau bedarbe nė dienos“, – kalbėjo Tanja.

O Tuomas darbo taip ir nesusirado, nors tikėjosi.

„Labai sunku pasakyti, kodėl aš nesugebu susirasti nuolatinio darbo. Aš siunčiau 80 paraiškų ir tik vieną kartą mane pakvietė į pokalbį. Kartais man leidžia suprasti, kad aš galbūt per senas, galbūt turiu per didelę patirtį“, – nusivylimo neslėpė Tuomas.

Jis teigia, kad dalyvavimas eksperimente jam atrodė lyg laimėjimas loterijoje, tačiau dabar optimizmas išseko.

„Prieš dvejus metus tai buvo tarsi laimėjimas loterijoje, biurokratijos pabaiga – aš buvau laisvas koncentruotis į savo darbą. Dabar aš jaučiuosi liūdnas. Gavau šį laišką, kad tai baigsis. Gana liūdna. Bet aš nepraradau vilties“, – teigia Tuomas.

Vertina rezultatus – atsižvelgs ir į visuomenės nuomonę

Suomija nusprendė netęsti šio eksperimento ir šiuo metu analizuoja rezultatus, kokios pamokos gali būti išmoktos.

Eksperimento mokslinis vadovas, profesorius Ollis Kangas paaiškina, kad bus vertinamas dalyvių elgesys darbo rinkoje, kiek jie įsitraukė į darbo paieškas, ar jie rado darbą ar ne. Taip pat mokslininkus domina žmonių gerovė, bus atsižvelgiama ir į tai, kaip bazines pajamas vertino žiniasklaida, politikai, visuomenė.

VIDEO: Kela Basic income experiment

Tyrimo metu bus analizuojami registrai, bus rengiamos apklausos, tiesioginiai interviu, ir taip pat bus analizuojamas viešai teiktas informacinis turinys.

Planuojama, kad pirminiai tyrimo rezultatai bus paskelbti 2019 m. pradžioje, o galutinis įvertinimas – 2020 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas