Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ar tiesa, kad prekybos centras „Ozas“ apribojo atsiskaitymus grynaisiais?

Socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose Lietuvos interneto portaluose pasirodė žinučių, esą sostinėje esančiame prekybos centre „Ozas“ pirkėjai grynaisiais gali mokėti tik iki 200 eurų siekiančią sumą. Tai sukėlė nemažą pasipiktinimo bangą, tačiau be reikalo – toks ribojimas galioja ne visose parduotuvėse, o tik vienu išskirtiniu atveju.
Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“
Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniuose tinkluose paskelbta nuotrauka, kurioje yra užrašas: „Atsiskaitymas grynaisiais pinigais ribojamas maksimalia 200 eurų suma. Vykdant atsiskaitymus, viršijančius nurodytą sumą, prašome naudotis mokėjimo kortelėmis ar mokėjimo pavedimu."

Tai sukėlė nemenką interneto vartotojų pasipiktinimą – dalijamasi raginimais boikotuoti prekybos centrą, kai kurie pirkėjai rašo pagiežingus komentarus ir piktinasi dėl perteklinio kišimosi į asmeninius finansus.

Atsirado ir prisiminusių pandemijos ribojimus.

„Kaip per pandemiją verslai buvo pasitelkti vykdant valstybės politiką, tai dabar vykdomas panašus variantas, siekiant išstumti grynuosius ir pervesti visus į skaitmeną“, – rašoma viename komentare (kalba netaisyta).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pirkėjai lankosi prekybos centre „Ozas“

Iš kaimo – pirkti šaldytuvo

Šiaulių meras Artūras Visockas socialiniame tinkle „Facebook“ net pasidalijo liūdna istorija, kurioje pasakojama, kaip į sostinę atvykę žmonės dėl šio ribojimo negalėjo įsigyti išsvajoto šaldytuvo.

„Atvažiavo žmogus iš kaimo nusipirkti šaldytuvo. Sutaupė. Pridėjo vaikai. Ir nenusipirko. Bankams neužtenka uždirbto milijardo? Ar kas Kas čia nutiko?“, – įraše klausė Šiaulių meras.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Artūras Visockas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Artūras Visockas

Susisiekus su A.Visocku, šis teigė, kad istorija „išgalvota ir menama“, tačiau jis prekybos centro sprendimą riboti galimybę įsigyti dovanų čekius tik iki 200 eurų, vadino nelogišku.

„Aš suprantu, kad jie pardavinėja dovanų kuponus ir apsiribojo dovanų kupono dydį.

Bet ir tai logika nesueina, nes žmogus (grynais, – red. past.) gali pirkti dešimt kuponų po 200, tačiau negali vieno po 250.

Pagrindinė žinutė yra ta, kad nemanau, jog yra gerai nesilaikyti įstatymo, nes jame yra aiškiai parašyta, kad atsiskaitymai grynaisiais pinigais galimi iki 5 tūkst. eurų, ir nemanau, kad yra gerai nesilaikyti Lietuvos banko rekomendacijų, kurios sako, kad nėra prioriteto atsiskaitant grynaisiais ar negrynaisiais“, – vertino A.Visockas.

„Įsivaizduokite, kad norite nupirkti dovanų čekį vieną, už, tarkime 700 eurų ir padovanoti močiutei ar seneliui, kuris žino, kad šaldytuvas kainuoja 699.

Nu tu jam iš esmės nuperki tą šaldytuvą, bet kitaip ir įteiki kokia nors proga, kad jis paskui nuvažiuotų su čekiu į parduotuvę ir išsirinktų tą šaldytuvą, o galbūt kitą.

Tai čia atsiranda ribojimas, nes tada išeina, kad turi nupirkti tris su puse čekio. Kam žaisti tokias nesąmones?“, – kėlė klausimus politikas.

Topo centro nuotr./Šaldytuvai
Topo centro nuotr./Šaldytuvai

Ribojimas – tik „Ozo“ dovanų čekiams

Kaip 15min informavo prekybos centro atstovai, atsiskaitymai grynaisiais pinigais ribojami tik vienoje vietoje.

,,200 Eur riba mokant grynaisiais taikoma išimtinai tik „Ozas" informacijos centre, kuomet įsigyjamos prekybos ir pramogų centro „Ozas" dovanų kortelės.

Norime pabrėžti, kad norint įsigyti didesnės vertės „Ozo" dovanų kortelę, lankytojams užtikriname mokėjimo alternatyvą – banko kortele arba pavedimu", – teigiama komentare.

Akcentuojama, kad šis ribojimas nustatytas siekiant didinti saugumą bei mažinti rizikas, susijusias su grynųjų pinigų naudojimu, atsiskaitymu ar disponavimu jais.

„Įvertinus, kad lankytojų asmeninėms reikmėms įsigyjamų dovanų kortelių vertė paprastai neviršija 200 eurų ribos (mėnesinis „Ozo“ dovanų kortelės vertės vidurkis paprastai sudaro apie 65 eurus), bei atsižvelgus į tai, kad didžioji dalis atsiskaitymų už dovanų korteles vykdomi banko kortelėmis, manome, jog šis ribojimas didelių nepatogumų lankytojams nesukels“, – tvirtina „Ozo“ atstovai.

Pateiktame komentare taip pat išaiškinama, kad klientas negalės „išdalinti“ turimos grynųjų pinigų sumos dalimis ir pirkti kelias 200 eurų vertės dovanų korteles, o pastebėjus bandymus apeiti ribojimą, tokios situacijos bus sprendžiamos kiekvienu atveju individualiai.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Grynieji pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Grynieji pinigai

Parduotuvės papildomų ribojimų netaiko

Atkreiptinas dėmesys, kad ribojimas įsigyti dovanų čekius, juos apmokant grynais pinigais, taikomas tik paties prekybos centro platinamoms kortelėms.

Hipotetiniai šaldytuvo dovanotojai, apie kuriuos užsiminė A.Visockas, vis dar gali įsigyti „Oze“ veikiančių parduotuvių dovanų čekius, kuriems nėra taikomos sąlygos dėl apmokėjimo grynaisiais.

Skirtumas bus tik toks, kad konkrečios parduotuvės dovanų čekį pirkėjas galės panaudoti tik joje, o turėdamas „Ozo“ kortelę turės galimybę apsipirkti visose prekybos centre esančiose parduotuvėse, išskaidant sumą.

Kaip 15min informavo „Topo centro“ atstovė Dovilė Zapkutė, parduotuvėje galima įsigyti dovanų čekių, apmokant juos patogiu būdu, tačiau perkant juos grynais pinigais taikoma maksimali 5 tūkst. eurų riba, kuri numatyta Lietuvos įstatymuose.

„Visame mūsų parduotuvių tinkle pirkėjai gali įsigyti 10, 20 , 30, 50 ir 100 eurų vertės „Topo centro“ dovanų korteles. Kortelių kiekis nėra ribojamas, pirkėjai gali įsigyti jų už tokią sumą, kurios jiems reikia bei atsikaityti už jas jiems patogiu būdu“, – teigiama komentare.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parduotuvė „Topo centras“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parduotuvė „Topo centras“

15min verdiktas: trūksta konteksto. „Ozo“ prekybos centre ribojami ne visi atsiskaitymai grynaisiais pinigais, o tik prekybos centro dovanų čekių pirkimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius