Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Argentinos parlamentas patvirtino susitarimą su TVF dėl 45 mlrd. dolerių skolos

Argentinos Senatas ketvirtadienį galutinai pritarė susitarimui su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) 45 mlrd. dolerių (40,7 mlrd. eurų) skolai restruktūrizuoti, praskaidrinančiam šalies finansinį horizontą trumpuoju periodu, bet paliekančiam rimtą infliacijos iššūkį.
Argentinos vėliava
Argentinos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėlai vakare įvykusiu balsavimu uždegta žalia šviesa naujai Argentinos ir TVF pareigūnų parengtai kredito programai dėl rekordinės paskolos, paimtos 2018 metais valdant tuometiniam prezidentui Mauricio Macri, palikimo.

Prie Senato keli šimtai profesinių sąjungų ir kairiųjų judėjimų sukviestų žmonių surengė demonstraciją prieš restruktūrizavimą.

Praėjusią savaitę centro kairės valdančiosios koalicijos ir centro dešinės opozicijos konsensusu, kas yra retas dalykas Argentinoje, susitarimui pritarė Deputatų Rūmai.

Susidūrus su pragaištingo nemokumo grėsme, jei susitarimui nebūtų pritarta, Senate už susitarimą balsavo 56, prieš jį – 13 senatorių. Dar trys senatoriai susilaikė.

Vyriausybė turi sukurti tikrumo atmosferą, senatoriams sakė pagrindinis susitarimo architektas, ekonomikos ministras Martinas Guzmanas.

Susitarime numatoma virtinė makroekonominių priemonių šalies chroniškai infliacijai, kuri 2021 metais buvo 50,9 proc., kontroliuoti ir biudžeto deficitui, kuris pernai sudarė 3 proc. BVP, mažinti – iki jis 2025-aisiais bus subalansuotas.

Pagal susitarimą, kurį dar turi ratifikuoti TVF direktorių taryba, Fondas stebės Argentinos pažangą.

2018 metais, valdant M. Macri centro dešinės vyriausybei, TVF pritarė didžiausiai per savo istoriją 57 mlrd. dolerių paskolai Argentinai. Šalis jau gavo 44 mlrd. dolerių šios sumos.

M.Macri prezidento poste pakeitęs Alberto Fernandezas atsisakė priimti likusią sumos dalį ir siekė iš naujo derėtis dėl grąžinimo terminų.

Šiemet reikėjo sumokėti 19 mlrd. dolerių ir 20 mlrd. dolerių sumas, bet vyriausybės nuomone, terminai buvo neįgyvendinami.

Argentina tik pradeda kilti po trejus metus trukusios ekonominės recesijos ir grumiasi su augančia infliacija bei dideliu skurdu.

Vasario mėnesį šalis užregistravo vartotojų kainų indekso padidėjimą 4,7 procentais, palyginti su sausiu. Maistas pabrango 7,5 procento.

Pagal naują susitarimą su TVF – jau tryliktą nuo demokratijos atkūrimo Argentinoje 1983 metais – skola bus grąžinama po atidėjimo periodo, 2026–2034 metais.

Argentina yra įsipareigojusi savo fiskalinį deficitą iki 2024-ųjų sumažinti nuo 3 proc. BVP iki 0,9 proc. BVP.

TVF atstovas Gerry Rice'as sakė, kad susitarimo tikslas yra „sumažinti didelę infliaciją“, bet įspėjo dėl gresiančių iššūkių pasaulio ekonomikai po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Parlamento pastatas praėjusią savaitę buvo aptvertas – tai padaryta po protestų, kilusių žemiesiems parlamento rūmams priėmus minimą įstatymo projektą. Per tas demonstracijas buvo deginamos šiukšlės ir mėtomi akmenys.

Nuo Molotovo kokteilio nukentėjo vienas policininkas, akmenimis išdaužyta langų, taip pat Senato pirmininko ir viceprezidentės Cristinos Kirchner biuruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas