Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja „Snoro“ paskolų portfelio dalybos

Bankrutavusiam „Snorui“ priklausančio banko „Finasta“ ar nekilnojamojo turto pardavimas tebus tik trupiniai, palyginti su milijardinės vertės banko paskolų portfelio pardavimu.
„Snoras“
„Snoras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Specialistai sako, kad tai bus proga Lietuvoje susikurti paskolų pardavimo rinkai. Bankai teigia jau pradedantys žvalgytis į „Snoro“ paskolų portfelį, penktadienį informuoja dienraštis „Verslo žinios“.

„Snoro“ paskolų portfelis pernai rugsėjo pabaigoje sudarė 3,7 mlrd. litų. Skaičiuojama, kad „Snoro“ verslo paskolų portfelis siekia apie 2,3 mlrd. litų. „Snoro“ bankroto administratorius Neilas Cooperis apie „Snoro“ paskolų portfelio pardavimą oficialiai dar neskelbė. Oficialiai tik pranešta, kad parduodamas bankas „Finasta“, „Snoro lizingas“ ir „Snoro“ mažmeninės bankininkystės tinklas.

Dienraščio žiniomis, „Snoro“ paskolų portfelio pirkėjų pamažu jau žvalgomasi, taip pat sprendžiama, kokiomis dalimis (paketais) jį skaidyti. Pasak kai kurių šaltinių, potencialūs pirkėjai kartu su „Snoro“ mažmeninės bankininkystės tinklu ir dabar turi galimybę kartu įsigyti „kelių šimtų“ milijonų litų vertės fiziniams asmenims išduotų paskolų portfelį.

Įmonių susijungimų ir įsigijimų sandoriuose tarpininkaujančios Švedijos bendrovės „Keystone Advisers“ partneris Lietuvoje Karolis Rūkas sako, kad „Snoro“ paskolų portfelį pirmiausia reikėtų suskirstyti į vadinamąjį gerąjį ir blogąjį arba tiesiog į daugelį mažesnių paketų, priklausomai nuo klientų.

SEB bankas galimo „Snoro“ portfelio įsigijimo nekomentuoja.

Lietuvos bankas, skaičiuodamas bendrą bankų paskolų portfelį, šiuo metu „Snoro“ paskolų į jį neįtraukia.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas pažymi, kad statistikoje šios paskolos vėl turėtų atsirasti, kai jos jau bus parduotos arba klientai refinansuos įsipareigojimus kituose bankuose.

Didžiųjų Lietuvos komercinių bankų atstovai pažymi, kad „Snoro“ paskolų portfelis juos domina, tačiau daug kas priklausys nuo kainos, parduodamų paketų kokybės ir klientų mokumo.

„Jei bus galutinai nuspręsta, kad tam tikra dalis “Snoro„ paskolų pardavinėjama, mes tikriausiai tuo pasidomėsime. Tą daryti pradėsime daugiausia nuo klientų, nes to portfelio vertė bus tokia, kokia bus atskirų klientų vertė. Įdomiausi tie klientai, kurių geros verslo perspektyvos ir kuriems įdomios mūsų paslaugos“, – sako „Swedbanko“ verslo kreditavimo vadovas Mindaugas Steikūnas, manantis, kad bankroto administratorius pardavinės ne geriausios kokybės paskolų portfelį.

DNB banko prezidentas ir valdybos pirmininkas Bjornaras Lundas taip pat užsimena, kad galbūt parduodamu portfeliu domėsis, tačiau į išsamesnes diskusijas nesivelia.

SEB bankas galimo „Snoro“ portfelio įsigijimo nekomentuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito