„Pasiūlymai yra logiški, racionalūs ir tikrai nekeičiantys, nors kas nors ir bandys sakyti, jie tikrai nekeičia valstybės krypties alkoholio politikos atžvilgiu“, – BNS antradienį sakė M.Zakarka.
Anot jo, iki šiol Lietuvoje buvo „keista situacija“, kai mugėse, parodose ir įvairiuose renginiuose prekiauti leista pagal gėrimų rūšį ir jų gamybos būdą, o ne pagal jų stiprumą.
„Kas liečia konkurencinius dalykus, Lietuvoje turėjome laba keistą situaciją, kai išskyrėme tam tikrus produktus leisdami prekiauti tam tikroje vietoje ne tik pagal laipsnius, bet ir gamybos būdą. Vakarų Europoje tokių išskyrimų nėra, jei yra tam tikri ribojimai, jie ribojami per laipsnių skaičių dažniausiai arba suteikiant teisę savivaldybėms spręsti dėl įvairių renginių ir panašių vietų“, – BNS sakė M.Zakarka.
„Turėjome situaciją, kai pagal dabartinį reguliavimą iš esmės prekiauti buvo galima tik alumi ir sidru, nors vyksta įvairūs renginiai ir galbūt auditorija nebūtinai nori būtent šitų gėrimų ir kodėl yra blogai suvartoti tą pačią vyno taurę, kartais atrodydavo absurdiška ir neaišku, arba savivaldybės turėdavo ieškoti įvairių apėjimų per kurortines zonas, jų suteikimą ir panašiai. (...) Turėjome šventinį laikotarpį, savivaldybės savo aikštes paskelbė kurortinėmis zonomis, kad jose galėtų prekiauti prekybininkai karštu vynu, tai skamba šiek tiek absurdiškai“, – pasakojo asociacijos vadovas.
Jo vertinimu, siūlomos pataisos yra bandymas pataisyti tam tikras spragas, kurios atsirado iš esmės keičiant įstatymą 2017 metais.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose siūlo leisti prekiauti alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, natūralios fermentacijos midumi ir sidru (iki 8,5 proc.), natūralios fermentacijos vynuogių vynu, vaisių vynu, kitais fermentuotais gėrimais ir alkoholiniais kokteiliais (iki 15 proc.).
Dabar masinių renginių metu galima prekiauti tik fermentuotais, tačiau ne stipresniais kaip 7,5 proc. alkoholiniais gėrimais – alumi ir sidru, neleidžiant prekiauti kitais, nors ir tiek pat laipsnių turinčiais gėrimais.
Ministerija taip pat siūlo panaikinti dalį vienkartinių prekybos alkoholiu licencijų rūšių, vietoj 9 įvedant tik tris. Dabar penkios licencijos yra vienkartinės, išduodamos prekybai įvairiuose renginiuose ir mugėse.
Be to, siūloma numatyti galimybę rengti degustacijas ne tik parodose ir mugėse, bet ir šių gėrimų gamybos įmonių patalpose.
„Manome, tai labiau aktualu mažiesiems gamintojams, kurie turi tam tikras mažas patalpas, kuriose vykdo gal ne tik gamybos, prekybos, bet gal ir edukacinę veiklą nori vykdyti, tai labiau aktualu būtų jiems“, – sakė M.Zakarka.
Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ministerija registravo gruodžio 29-ąją.