Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ataskaita: Lietuva – geriausiai nuo pinigų plovimo rizikų apsaugotų šalių dešimtuke

Šią savaitę Šveicarijoje įsikūręs Bazelio korporatyvinės elgsenos institutas paskelbė jau dešimtąjį kasmetinį Pinigų plovimo rizikos indeksą. Jame Lietuva pakilo per dvi pozicijas ir grįžo į geriausiai pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo riziką valdančių šalių dešimtuką. Tarp ES šalių žemiausiai liko Malta, o apskritai blogiausia padėtis – Haityje.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šių metų Pinigų plovimo rizikos indekse (angl. Basel Anti money laundering index; Basel AML index) sureitinguotos 110 šalių ir teritorijų.

Tiesa, tokia Lietuvos pozicija toli gražu nėra rekordinė – štai pagal 2018 m. duomenis ji pateko į geriausiųjų trejetuką, nusileisdama tik Estijai ir Suomijai. Šio reitingo pozicijos skelbiamos atvirkštine tvarka – daugiausia prielaidų pinigų plovimo rizikai demonstruojančios šalys surenka daugiausiai taškų ir klasifikuojamos aukščiausiai. Lietuva pernai buvo klasifikuojama 11-toje vietoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

Šių metų reitinge aukščiausią vietą užėmė Andora, surinkusi 2,73 reitingo taško iš 10. Už jos rikiuojasi Suomija, Kuko salos, Slovėnija, Norvegija bei Švedija. Lietuvą, kuri surinko 3,51 reitingo taško, taip pat aplenkė San Marinas ir Danija.

Kaimyninė Latvija liko 29 vietoje su 4,61 taško, Estija naujausiame viešame sąraše nefigūruoja, tačiau iki šiol nuolatos užimdavo aukščiausias pozicijas.

Prasčiausiai iš ES šalių pasirodė 65 vietą užėmusi Malta, surinkusi 5,45 taško.

Blogiausia situacija iš 110 viešai vertintų jurisdikcijų fiksuojama Haityje, Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Mauritanijoje.

Indekso kūrėjai pažymi, kad jame surikiuotos tik tos teritorijos, kurių pinigų plovimo rizikos situaciją įvertinti pakanka duomenų. Tam tikrų įžvalgų instituto ekspertai turi apie 203 jurisdikcijų situaciją, tiesa, ši informacija yra apmokestinta ir daugiausia skirta profesionalams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

„Basel AML Index“ yra nepriklausomas kasmetinis reitingas, kuris vertina pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikas visame pasaulyje.

Bazelio korporatyvinės elgsenos institutas šį reitingą skelbia nuo 2012 m. Jis apima 17 viešai prieinamų informacijos šaltinių duomenis, tokių kaip Tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija (angl. Financial Action Task Force), „Transparency International“, Pasaulio banko ir Pasaulio ekonomikos forumo.

Rizikos vertinimas apima penkias sritis: pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikų valdymo sistemos kokybę, korupciją, finansinį skaidrumą ir standartus, viešąjį skaidrumą ir atsakomybę, teisines ir politines rizikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas