Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsargieji olandai samdo užsienio veterinarus muitinės patikroms po „Brexit“

Nyderlandai pagal savo naujausią nenumatytų atvejų planą, kuris buvo sudarytas rengiantis galimam Jungtinės Karalystės (JK) išstojimui iš Europos Sąjungos (ES) be sutarties, samdo apie 100 veterinarų, daugiausia užsieniečių, kurie tikrins iš Didžiosios Britanijos importuojamus gyvūnus ir maisto produktus.
„Brexit“ rėmėjai ir šalininkai prie JK parlamento
„Brexit“ rėmėjai ir šalininkai prie JK parlamento / „Scanpix“ nuotr.

Dauguma veterinarų bus įdarbinti iš Pietų ir Rytų Europos, nes Nyderlanduose trūksta kvalifikuotų specialistų šiam darbui, ir prieš pradėdami dirbti jie turės baigti intensyvius olandų kalbos kursus, pranešė vyriausybė.

Europos Sąjungos šalys vis labiau nerimauja, kad Didžioji Britanija kovo 29 dieną paliks bloką be skyrybų sutarties, o tai reiškia, jog automatiškai sugrįš muitinės patikrinimai ir muitai.

Todėl Nyderlandai ėmėsi įvairių veiksmų, kad pokyčiai santykiuose su Didžiąja Britanija – viena didžiausių šalies prekybos partnerių – padarytų kuo mažesnį poveikį.

„Norime imtis atsargumo priemonių“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Nyderlandų maisto ir vartotojų produktų saugos tarnybos (NVWA) atstovė spaudai ir pridūrė, kad tarnyba ketina apmokyti 143 naujus darbuotojus, įskaitant 100 veterinarijos gydytojų.

NVWA paaiškino, jog remiasi prielaida, kad kietojo „Brexit“ atveju reikės tikrinti visas iš Didžiosios Britanijos į ES importuojamas prekes.

„Briuselis reikalauja, kad kvalifikuoti veterinarijos specialistai tikrintų maisto produktus ir su maistu susijusius produktus, įvežamus iš trečiųjų šalių, o prie jų bus priskiriama ir Jungtinė Karalystė“, – kalbėjo tarnybos atstovė spaudai.

Veterinarai dirbs dviejuose Nyderlandų gyvų gyvūnų tikrinimo punktuose Amsterdamo Šipholo oro uoste ir Mastrichto Acheno oro uoste, taip pat mėsos tikrinimo punktuose įvairiuose uostuose, įskaitant Roterdamo jūrų uostą, pranešė naujienų portalas NOS.

Importuojamos mėsos tikrinimas yra „kruopštus procesas“, pridūrė naujienų portalas.

Artėjant „Brexit“, Nyderlandai jau yra atlikę nemažai parengiamųjų darbų, kuriems buvo atidėta 100 mln. eurų. Be kita ko, buvo numatyta paskirti 900 naujų muitinės pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas