Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Atvirai su vadovu“. Baltijos baleto teatro vadovė Marija Simona Šimulynaitė

Laidoje „Atvirai su vadovu“ asmeninė Marijos Simonos Šimulynaitės istorija. Sudėtinga tema „Verslo vagystė ir manipuliacijos: kaip tai vyksta ir ką daryti?“
Marija Simona Šimulynaitė
Marija Simona Šimulynaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sakoma, kad verslas be manipuliacijų neįmanomas. Pašnekovė dalijasi, kaip ji jautėsi, ką išgyveno, kokias pamokas gavo. Verslą pradėjusi su draugais, baigusi režisūros studijas, būdama verslininkė savamokslė, iš pat pradžių susidūrė su sunkumais:

„Kiekvienas verslas turi savo režisūros ir kūrybinio potencialo, nes versle svarbu ir fantazija, ir organizaciniai sugebėjimai. Visa tai susiję. O aš buvau iš dalies sugadinta skandinavų, nes ten žmonės yra labai sąžiningi. Jeigu jie sako, jie padaro, visada ištesi duotą žodį. Aš ten savo pirmąją paauglystę išgyvenau ir daug labai išmokau iš tų žmonių, ypač iš teatro vadovų, visi jie yra be galo teisingi. Ir su ta gražia nata aš grįžtu į Lietuvą. Ir čia taip pat pasitikiu žmonėmis, jie man sako, aš tikiu, jie žada, aš džiaugiuosi. Viskas atrodo teisinga ir gražu. Bet jeigu aš būčiau atidariusi Baltijos Baleto teatrą viena, tai, manau, šiek tiek geresnė ateitis būtų greičiau atėjusi, negu kad gaišus laiką pasitikėdama žmonėmis, kuriais nereikia pasitikėti.

Paklausta, ar yra būdų, kaip manipuliacijas suvaldyti, ar galima tai numatyti, M.S.Šimulynaitė įvardina esminę savo klaidą:

„Aš dirbu su kūno kalbos seminarais, vedu juos. Neverbalinis bendravimas, melo teorija. Aš žiūrėjau į savo buvusias koleges ir aš mačiau, kad kažkas negerai, bet negalėjau leisti pati sau tuo patikėti. Aš melavau pati sau, nes kai artimi žmonės, artimi draugai meluoja, labai sunku tą dalyką įvertinti ir užfiksuoti, suvirškinti ir sau padėt prieš akis. Su svetimai labai lengva pasitikrinti melo teorijas. Iš šono viską matai labai adekvačiai, įvertini ir viskas yra aišku. Bet kai žmogus yra savas, kitaip jį vertini. Tai buvo mano esminė klaida.

Pabaigai pašnekovė dalijasi patarimais, kaip iš kūno kalbos atpažinti, kai tavim manipuliuoja:

„Tai būtų daugiau sietina su melo teorija. Pagrindiniai požymiai, kuriuos kūnas automatiškai parodo, tai yra mūsų veido ir kaklo zoną dirginančios prakaito liaukos. Melas sukelia stresą. Tuomet pakyla spaudimas, ima visur niežėti: kaklą, nosį, akį, lūpos kampuką, atsiranda smulkūs judesiai. „Dieve, kaip tu gražiai atrodai šiandiena“ ir pasikasai akį...., tai reiškia, kad nelabai gražiai atrodai. Liežuvis džiūsta, gleivinė džiūsta, ryji seiles. Pastebėkite save situacijoje, kada gaunate sukrečiančią informaciją, kas vyksta su jūsų veidu. Viskas išsausėja, išmuša raudonis ir pasidaro dirgli veido zona. Įvairiausi rankų trynimai, nes kai meluoji, ima prakaituoti delnai. Vaikas yra labai geras visų melo ženklų pavyzdys. Užsidengia burną, akis. Yra simbolis trijų beždžionių: „nieko nežinau, nieko nematau, nieko negirdžiu“. Apibendrinant: smulkūs judesiai, užkilęs balsas, kartais būna į priekį palinkęs kūnas.

Daugiau laidoje „Atvirai su vadovu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas