Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audito rūmai: 5 mlrd. eurų ES lėšų panaudoti klaidingai arba neteisėtai

Audito Rūmų vertinimu, pagrindinės ES finansinės ataskaitos yra teisingos, tačiau mokėjimuose iš ES biudžeto auditoriai nustatė reikšmingą 3,9 proc. klaidų lygį – iš viso 5 mlrd. eurų ES lėšų panaudoti klaidingai arba neteisėtai. Klaidų lygis atspindi viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimus, netinkamą arba neteisingą ES bendrai finansuojamų projektų deklaruotų išlaidų skaičiavimą ar ūkininkų deklaruotus per didelius žemės plotus ir kt, praneša Valstybės departamentas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Panaudojant lėšas labiausiai buvo klystama Kaimo plėtros, aplinkos, žuvininkystės ir sveikatos politikos srityse, kur 7,7 proc. lėšų buvo panaudotos neteisingai ar neteisėtai. Kita sritis, kurioje daug pažeidimų – Regioninė, energetikos ir transporto politika. Čia tokios išlaidos siekė 6,0 proc. Nustatyta, kad visose atskirai patikrintose ES išlaidų srityse, išskyrus Išorės santykių, pagalbos ir plėtros bei Administracinių išlaidų sritis, reikšminga dalis lėšų panaudota pažeidžiant teisės aktus. 

Europos Komisijos ir valstybių narių kontrolės sistemos buvo efektyvios tik iš dalies, nes beveik kas antrame auditorių patikrintame mokėjime iš ES biudžeto nustatyti teisės aktų pažeidimai. Pasak Europos Audito Rūmų narės Rasos Budbergytės, nors ES kontekste Lietuva atrodo gerai, tačiau kaip ir kitose šalyse, aktualia problema ir toliau išlieka viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas