Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Audra apgadino gyventojų turtą: užlieti namai, išdaužti stiklai, apgadinti stogai ir automobiliai

Pirmadienį plūsta gyventojų pranešimai apie dėl audros patirtas žalas, tad draudikams darbo netrūksta. Įmonės nurodo, kad iki vidurdienio preliminarios nuostolių sumos jau siekia kelis šimtus tūkstančių, tačiau iki dienos pabaigos gali pasiekti ir milijonus eurų. Draudimo bendrovės nurodė, kokias žalas registruoja gyventojai ir davė patarimų, kaip apsaugoti savo turtą esant tokiai orų situacijai.
Dėl audros patirta žala
Dėl audros patirta žala / 15min.lt koliažas

Gali siekti milijoną eurų

„Lietuvos draudimo“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Mantas Norkus 15min nurodė, kad iki maždaug 12 val. sulaukta 380 užregistruotų žalų.

„Tačiau jų skaičius nuolat kyla ir tikrai per dieną išaugs, nes intensyvus vėjas vis dar vyrauja visoje Lietuvoje“, – teigė jis.

Pašnekovo duomenimis, šiuo metu nuostolių suma siekia 330 tūkst. eurų. Vis dėlto, jis prognozuoja, kad dienos pabaigoje suma sieks 1 mln. eurų.

„Daugiausiai registruojama smulkių žalų: sugadinti kiemuose palikti daiktai, apvirtus medžiams apgadinti automobiliai ir panašiai. Tikėtina, kad dėl audros ypatumų, kuomet yra didelis vėjas ir lietus, bus didesnis kiekis, tačiau smulkesnių žalų“, – komentavo M.Norkus.

Į ERGO iki pirmadienio pietų kreipėsi virš 100 nuo audros nukentėjusių klientų.

„Iš patirties žinome, kad klientai dažnai kreipiasi ne iš karto, bet per kelias dienas, tai nuo gamtos stichijų nukentėjusių gyventojų skaičius dar augs“, – 15min teigė bendrovės Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse Gytis Matiukas.

Įmonės nuotr./Gytis Matiukas
Įmonės nuotr./Gytis Matiukas

Jo pateiktais duomenimis, šiuo metu numatoma bendra nuostolių suma siekia apie 250 tūkst. eurų. Tačiau tikėtina, kad skaičiai dar tik augs.

Kol kas sulaukta pranešimų apie ant gyventojų turto, kaip namo ar tvoros, užvirtusius medžius, kiti dažniausiai gaunami pranešimai susiję su užlietais namais, butais, per sienas ir stogus į vidų prasiskverbusį vandenį.

Draudimo bendrovės „If“ duomenimis, šiuo metu fiksuojama 4–5 kartus daugiau žalų atvejų nei įprastai. 85 proc. sudaro gyventojų ir įmonių turto žalos, mažesnė dalis – kasko.

Šią akimirką nuostolių bendra suma „If“ klientams siekia apie 100 tūkst. eurų. Manoma, kad suma augs. Viena atvejo suma gali siekti nuo kelių šimtų eurų iki keliasdešimt tūkstančių eurų.

Įmonės nuotr./Ieva Rapkauskė
Įmonės nuotr./Ieva Rapkauskė

„Dažniausi atvejai yra susiję su vandens prasiskverbimu į namus: apgadinti baldai, elektros skydinė, saugos kamerų įranga, vanduo prasiskverbė ir į kambarius, apgadintos sienos, lubos, grindys.

Fiksuoti atvejai, kai audra išdaužė išorinių durų stiklo paketą, nulūžusi beržo šaka sugadino stogą. Po audros žaibo išlydžio sugedo praėjimo kontrolės sistema, taip pat sudegė automobilinių svarstyklių indikatorius ir interneto tinklo šakotuvas.

Transporto draudime šiuo metu fiksuoti tokie atvejai: medžių, šakų kritimai ant automobilių, sugadinti stogai“, – 15min vardijo „If“ turto žalų grupės vadovė Ieva Rapkauskė.

Turi patarimų

Kad žalos būtų išvengta arba bent ji būtų mažesnė, M.Norkus pataria aktyvios audros metu nestatyti transporto priemonių po medžiais ir tose vietose, kur transporto priemonę gali pažeisti vėjo nešami daiktai.

Jis taip pat rekomenduoja pritvirtinti arba perkelti į saugią vietą nepritvirtintus daiktus kiemuose, nepalikti neapsaugotų ir neišjungtų iš elektros lizdo elektroninių priemonių, atidėti keliones ir, jeigu yra galimybė, rintis dirbti iš namų.

G.Matiukas taip pat pataria pasirūpinti būsto ir kieme esančių daiktų, kaip lauko vazonų, lauko baldų, vaikų žaislų, batutų, saugumu – sunešti juos vidun ar bent jau uždengti ir pritvirtinti.

Taip pat ragina uždaryti langus bei balkonų duris, išjungti elektros prietaisus.

Jeigu visgi nuostolių išvengti nepavyko, M.Norkus primena, kad reikia parengti sugadinto turto sąrašą, padaryti sugadinto turto nuotraukų ir patirtą žalą, pateikiant tikslesnius aprašymus ir kitą reikšmingą informaciją, registruoti draudimo bendrovėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas