Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australija uždegė žalią šviesą milžiniško saulės energijos parko statybai

Australija trečiadienį patvirtino milžiniško saulės energijos ir baterijų parko, kuris eksportuotų energiją į Singapūrą, planus – šis projektas vadinamas didžiausiu pasaulyje saulės energijos centru.
Thomas Warnack / dpa/picture-alliance
Thomas Warnack / dpa/picture-alliance

Institucijos paskelbė, kad 24 mlrd. JAV dolerių (21,6 mlrd. eurų) vertės projektui „SunCable“, kuris bus įgyvendinamas atokioje Australijos šiaurėje ir kuris turėtų energija aprūpinti 3 mln. namų, suteikti aplinkosaugos leidimai.

Projektą, kurį sudarys saulės modulių masyvas, baterijos ir galiausiai Australiją su Singapūru sujungsiantis kabelis, remia technologijų milijardierius ir ekologijos aktyvistas Mike'as Cannonas-Brookesas (Maikas Kenonas-Bruksas).

„Tai bus didžiausias pasaulyje saulės energijos rajonas, kuris pranašauja Australijos, kaip pasaulio lyderės žaliosios energijos srityje, ateitį“, – pareiškė aplinkos ministrė Tanya Plibersek (Tania Plibersek).

Tikimasi, kad energijos gamyba bus pradėta 2030 metais.

Projektas, kuris bus įgyvendinamas 12 tūkst. hektarų plote, užtikrins keturių gigavatų energijos per valandą tiekimą vidaus reikmėms. Dar du gigavatai, kurie bus siunčiami į Singapūrą povandeniniu kabeliu, patenkins apie 15 proc. miesto-valstybės poreikių.

Baterijose bus galima saugoti apie 40 gigavatų

„SunCable“ direktorius Australijoje Cameronas Garnsworthy (Kameronas Garnsvortis) teigė, kad leidimų suteikimas yra „reikšmingas momentas projekto kelyje“.

Nepaisant trečiadienį projektui uždegtos žalios šviesos, dar teks gauti daug leidimų ir patvirtinimų, įskaitant darbą su Singapūro energijos rinkos institucija, Indonezijos vyriausybe ir Australijos čiabuvių bendruomenėmis.

Australija šiuo metu yra viena pirmaujančių pasaulyje anglių ir dujų eksportuotojų, tačiau šalis taip pat jaučia klimato kaitos padarinius – nuo didelių karščių iki potvynių ir krūmynų gaisrų.

Naujausiais vyriausybės duomenimis, 2022 metais atsinaujinantiesiems energijos ištekliams teko 32 proc. visos Australijos elektros energijos gamybos, tuo tarpu anglių dalis sudarė 47 procentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?