Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balsavimas: išrinkite 2022 metų įdomiausią smulkiojo verslo projektą!

Finansų ministerijos inicijuotas geriausių Europos Sąjungos investicijų projektų konkursas „Europos burės 2022“ įgavo pagreitį. Konkurso komisijos nariais kviečiami tapti ir 15min skaitytojai, kurie padės apsispręsti: kuris 2022-ųjų metų smulkiojo verslo projektas buvo įdomiausias?
Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai)
Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai) / Vidas Černiauskas

Konkurso „Europos burės“ dalyvių paraiškas vertins ir nugalėtojus kategorijose išrinks iš skirtingų sričių ekspertų ir žinomų visuomenės, žiniasklaidos bei akademinio pasaulio atstovų sudaryta vertinimo komisija.

Šių metų nugalėtojai bus paskelbti bei apdovanoti spalio viduryje vyksiančiame renginyje ir naujienų portale 15min.

„Smulkaus verslo“ kategorijoje pusę vertinimo balsų nulems naujienų portalo 15min skaitytojai, kurie rugsėjo 24–30 dienomis internetinio balsavimo būdu vertins pateiktus smulkaus verslo kategorijos projektus.

Kviečiame su šiais projektais susipažinti ir apsispręsti, kuris jų vertas geriausiųjų titulo.

Informacinio partnerio prizai dalyviams

Visi konkurso dalyviai bus apdovanoti metinėmis naujienų portalo 15min prenumeratomis.

Novatoriška globali kelionių platforma

Projektas: MTEP investicijos keliautojų rinkai

„LegeGo“ – originali platforma (WEB ir mobilios PWA aplikacijos versijos), skirta žmonėms, siekiantiems keliauti, mėgstantiems dalytis kelionių įspūdžiais socialiniuose tinkluose. Startuolio MB „Rinkos studija“ („Market P2S“) kurta platforma siekia sukurti keliaujantiems dirbtinio intelekto asistentą ir planuoklį su aplikacijos prototipu, kad vartotojas – keliautojas – galėtų patogiai keliauti, kurti savo kelionių istorijas, jomis dalytis su kitais ir kartu tapti darnios harmoningos bendruomenės dalimi. Platforma suteiks daugybę iki šiol vienoje platformoje nebuvusių galimybių, tarkim, informaciją galima dalytis realiu laiku, parsisiųsti turų VR gidus, sukurti būsimos kelionės maršrutą, keistis atsiliepimais, matyti šalia esančias pramogas ir pan. Kelionių platformoje bus įdiegta unikali paieškos sistema pagal individualias asmens charakteristikas ir atsižvelgiant į fizinį aktyvumą. Dirbtinis intelektas su įdiegta daugiakalbystės funkcija leis norimus tekstus išversti į skirtingas kalbas (taip vaizdo įrašai turės pačius įvairiausius subtitrus, paremtus balsas–tekstas funkcija).

Daugiau apie projektą skaitykite čia: www.legego.tech ir https://www.marketp2s.com/es-projects

Išmanus įrenginys, perspėjantis apie gyvūnus kelyje

Projektas: Išmaniųjų technologijų įrenginys, tamsiuoju paros metu perspėjantis vairuotojus nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais

Sukurtas išmanusis įrenginys padeda spręsti vairuotojų ir transporto priemonių apsaugos nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais problemą. Inovatyvus Lietuvos mokslininkų sukurtas MTEP rezultatas – savarankiškas išmaniųjų technologijų įrenginys, montuojamas ant esamų kelio stulpelių, kuris skirtas vairuotojų ir gyvūnų apsaugai nuo laukinių gyvūnų išbėgimo į kelią. Tai veiksminga priemonė, padedanti efektyviai mažinti autotransporto ir laukinių gyvūnų susidūrimus tiek magistraliniuose, tiek regioniniuose ar krašto keliuose. Ši išmanioji (angl. SMART) sistema gali identifikuoti įvairaus dydžio gyvūnus – nuo smulkiųjų (lapės, usūriniai šunys ir pan.) iki stambiųjų žinduolių (briedžių, stirnų, stumbrų). Sistema registruoja prietaiso suveikimo atvejus, kaupia ir perduoda duomenis apie registruotus objektus, registravimo laiką dažnumą. Tokiu būdu vykdoma ir subjektų judėjimo stebėsena, duomenys perduodami tiek Lietuvos Kelių direkcijai įvertinant kelių ruožų saugumą, tiek aplinkosaugos institucijoms, siekiant įvertinti žvėrių judėjimą, kertant kelius.

Daugiau apie projektą skaitykite čia: https://dokinovacija.lt/

Inovatyvus naftos teršalų valymas Baltijos jūroje

Projektas: Inovatyvios naftos teršalų biologinio valymo technologijos įveiklinimas Baltijos jūros regiono rinkoje (InoBioTech Baltija)

Klaipėdos universiteto atžalinė įmonė „Inobiostar“ drauge su Klaipėdos universitetu vysto biologinį naftos teršalų valymo metodą, siekiant, kad jis būtų draugiškas aplinkai ir turintis gerą naftos skaidymo potencialą. Kuriamos biotechnologijos pagrindas – natūralios kilmės sorbentas – šiaudai su naftą skaidančiais mikroorganizmais. Šiaudai yra hidrofobizuoti – tai reiškia, kad jie gebės selektyviai sugerti tik naftos teršalus, bet ne vandenį. Naftą skaidantis mikroorganizmai yra išskirti iš Baltijos jūros aplinkos – vandens ir smėlio. Viena rūšis, rodantį didžiausią naftos teršalų skaidymo potencialą, buvo atrinkta tolimesniems tyrimams. Šie mikroorganizmai buvo inokuliuojami šiaudų paviršiuje. Taigi galutinis produktas yra hidrofobizuoti šiaudai su iš Baltijos jūros išskirtais naftą skaidančiais mikroorganizmais. Laboratoriniai darbai truko 1,5 metų, atlikta virš 500 sudėtingų analizių taikant įvairius tyrimo metodus. Dalis tyrimų buvo atliekama kituose nacionaliniuose laboratorijose. Be to, analizės taip pat buvo atliekamos Nyderlanduose ir Didžiojo Britanijoje. Vystoma biotechnologija lyginant su kitais valymo metodais pasižymi daugybe privalumų, iš kurių vienas svarbiausių yra draugiškumas aplinkai. Dėl savo biologinės kilmės, palyginti su cheminėmis aktyviosiomis paviršiaus medžiagomis, naudojamomis naftos valyme, mikroorganizmų kultūrų panaudojimas turi geresnį biologinį suderinamumą ir skaidomumą, nėra toksiškas aplinkai.

Daugiau apie projektą skaitykite čia: https://www.esinvesticijos.lt/lt//finansavimas/paraiskos_ir_projektai/inovatyvios-naftos-tersalu-biologinio-valymo-technologijos-iveiklinimas-baltijos-juros-regiono-rinkoje-inobiotech-baltija-1

Unikali skaitmeninė mentalinių pratybų platforma atletams

Projektas: INNO4HEALTH

Projektas skirtas atletams su tikslu įvertinti savo įgūdžius ir juos ugdyti, pasinaudojant sukurta unikalia skaitmenine mentalinių pratybų platforma (kompiuteris, mobilus telefonas, VR akiniai). Projekto tikslas – psichofiziologinių parametrų stebėsenos ir mentalinių pratybų skaitmenizavimas, sukuriant sportininkų rengimą optimizuojančią sistemą. Mentalinių treniruočių skaitmeninavimas sumažins dalį sporto psichologo atliekamo krūvio, mentalinės treniruotės bus pateikiamos priimtinesne atletams forma ir naudojimo galimybėmis. Mentalinių treniruočių skaitmenizavimas yra absoliuti naujovė ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėje rinkoje. Projektas sulaukė didelio tarptautinio dėmesio. Produktą, praėjus ekspertų atranką, leista išbandyti ir Lietuvos mokyklose.

Daugiau apie projektą skaitykite čia: https://itea4.org/organisation/19036-mb-lipse.html

Naujos technologijos, leidžiančios spausti ekologišką rapsų aliejų

Projektas: UAB „Ekko LT“ investicijos į modernių technologijų diegimą sudarant sąlygas sparčiau vystytis ir augti Utenos regionui (Zarasų r. sav.)

Projekto pagrindinis tikslas – investuojant į modernių technologijų diegimą didinti įmonės darbo našumą bei bendrovės pajamas. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu numatytas modernių technologijų įsigijimas. Projekto metu investuojama į tokias modernias technologijas, kurios rinkai buvo pateiktos ne anksčiau kaip 2015 metais ir kurias įdiegus išauga bendrovės darbo našumas bei pajamos. Inovatyvus ir įdomus naujų technologijų diegimas leidžia įmonei vienintelei Lietuvoje spausti ekologišką rapsų aliejų. Pristatyti jį ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkoms ir taip skatinti ekologišką, sveiką bei tvarų gyvenimo būdą.

Daugiau apie projektą skaitykite čia: https://ekko.lt/medija/


„Europos burės 2022“ vertinimo kriterijai:

  1. Projekto naujumas, originalumas;
  2. Projekto atitikimas tikslinių grupių poreikiams;
  3. Projekto vertingumas tvarumui ir darnumui;
  4. Tęstinumas ir projekto rezultatų poveikis;
  5. Projekto efektyvumas, reikalingumas.

Nugalėtojų apdovanojimai, viešinimas

Konkurso nugalėtojai bus paskelbti šventiniame renginyje ir portale 15min.

Konkurso „Europos burės 2022“ geriausių projektų apdovanojimai ir šventinis renginys planuojamas 2022 m. spalio mėnesio antroje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito