Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių žurnalistams – Vokietijos ministro žinia dėl Rusijos energetikos boikoto termino

Vokietijos ambasados Vilniuje, Rygoje, Taline, Varšuvoje ir Prahoje ketvirtadienio vakarą kreipėsi į šių šalių žurnalistus, kviesdamos nuotoliniu būdu prisijungti prie spaudos konferencijos ir neformalaus pokalbio susitikti su ekonomikos ministru Robertu Habecku. Stebėdamas augančią kritiką dėl besitęsiančio rusiškų dujų ir naftos importo, Berlynas imasi papildomų žingsnių savo pozicijai pagrįsti.
Lietuvos mokami pinigai Rusijai
Už dujas mokami pinigai Rusijai / 123RF ir „Scanpix“ nuotr.

15min redaktorius Vokietijos ministro klausė, kodėl dabar akcentuojami sunkumai atsijungti nuo rusiškų dujų, jei dar prieš karą buvo skelbiama, jog parengti planai priešingam scenarijui – kaip išgyventi, jei dujas užsuks pati Rusija.

Lenkijos žurnalistas kėlė klausimą, ar dabar nėra metas aukoti ekonominius interesus vardan ukrainiečių, o kolegė iš Estijos spaudė įvardyti konkrečius terminus.

„Žinau, kad kai kurie iš jūsų yra labai kritiški Vokietijos pozicijai dėl rusiškų dujų, naftos ir anglies embargo“, – savo pasisakymą pradėjo Vokietijos ministras.

Imago / Scanpix nuotr./Robertas Habeckas
Imago / Scanpix nuotr./Robertas Habeckas

R.Habeckas pirmiausia pristatė planus, kaip Vokietija jau mažina priklausomybę nuo rusiškų išteklių, o vėliau pateikė savo požiūrį į tezę, kad dujų ir naftos pirkimas padeda finansuoti karo mašiną. Ministras taip pat įvardijo ir terminus, iki kada Vokietija turėtų atsisakyti priklausomybės nuo rusiškų energetikos išteklių.

Anglių atsisakys per vasarą, naftos – iki metų pabaigos

Kalbėdamas spaudos konferencijoje R.Habeckas sakė, kad Vokietija vis dar yra priklausoma nuo Rusijos energetinių išteklių, tačiau šią dalį jau pradėjo mažinti.

„Mes sumažinome naudojamų rusiškų dujų priklausomybę nuo 55 proc. iki 40 proc. per keturias savaites. Sumažinome naftos priklausomybę ir importą iš Rusijos nuo 35 proc. iki 25 proc., netrukus pasieksime ir didesnį progresą. Sumažinome anglies importą iš Rusijos nuo 50 proc. iki 25 proc. Mes tikimės tapti nepriklausomais nuo rusiškų anglių jau vasaros metu, vėliausiai iki rudens. Mes taip pat tikimės tapti nepriklausomais nuo rusiškos naftos iki metų pabaigos, o per vasarą sumažinti priklausomybę per pusę“, – kalbėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“  dujotiekis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“ dujotiekis

Ministras pripažino, kad problematiškiausias yra dujų klausimas. Šiuo metu Vokietijai trūksta infrastruktūros – skirtingai nei kai kurios kitos Europos šalys, vokiečiai neturi nė vieno suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo, kadangi tuo metu buvo tiesiamas dujotiekis „Nord Stream 2“. Dėl tokio požiūrio ministras kritikavo buvusią vyriausybę.

„Tačiau ir šioje srityje padarėme progresą – skubame statyti SGD terminalus, diversifikuojame dujų tiekimą, kalbamės su Norvegija, JAV, Kanada ir kai kuriomis arabų šalimis, kad jos rinkai galėtų patiekti daugiau dujų, o infrastruktūros progresas ir platus tiekėjų spektras eitų koja kojon“, – kalbėjo jis.

„Kalbant asmeniškai, esu užtikrintas, kad mūsų kelias – nesirinkti staigaus embargo nuo pat pradžių, tačiau ruoštis, daryti savo darbą ir žingsnis po žingsnio artėti prie nepriklausomybės nuo rusiško importo – veikia“, – pridūrė jis.

Penktadienį užsienio žiniasklaidai ministras įvardijo ir terminą, kada būtų galima „palengvinti“ priklausomybę nuo rusiškų dujų. Anot jo, tai būtų galima pasiekti tik apie 2024 m. vidurį.

„Jei tai sustabdytų karą, embargą įvestume nedelsiant“

„Jei mes ir atsisakysime naftos, Rusija ir toliau šaudys Ukrainoje“, – žurnalistams sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai