Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bando uždrausti „auksinius pasus“ ES: Rusijos oligarchai liktų už borto

Daugeliui Rusijos oligarchų galingiausias turtas, kurį galima nusipirkti už pinigus, yra visai ne superjachta ar privatus lėktuvas, o pasas, skelbia portalas Businessinsider.com.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Dėl sankcijų Rusijos oligarchams imtasi griežtai kovoti su „auksinių pasų“ schemomis.
  • Šios programos suteikia pilietybę užsienio investuotojams, kurie šalyje įsigyja brangaus nekilnojamojo turto ar kito turto.
  • Rusijos piliečiai sudaro maždaug pusę visų ES patvirtintų vadinamųjų auksinių pasų paraiškų.

„Auksiniai pasai“, oficialiai žinomi kaip pilietybės per investicijas (angl. citizenship by investment, CBI) programos, atveriančios turtingiems užsieniečiams galimybę gauti pilietybę arba teisę gyventi šalyje mainais į tam tikrą pinigų sumą.

Imigrantų investuotojų programas siūlo keliolika šalių, tarp jų – ir JAV. Pagal EB-5 programą žaliosios kortos suteikiamos užsieniečiams, kurie Jungtinėse Valstijose investuoja ne mažiau kaip 1,8 mln. dolerių ir sukuria 10 nuolatinių darbo vietų JAV darbuotojams, dirbantiems visą darbo dieną.

Pastaraisiais metais tūkstančiai vadinamųjų auksinių pasų atiteko Rusijos elitui, tarp jų – ir oligarchui Romanui Abramovičiui, kuris pernai įgijo Portugalijos pilietybę.

Europos Parlamento skaičiavimais, Rusijos piliečiai sudaro maždaug pusę visų ES patvirtintų vadinamųjų auksinių pasų prašymų. Dabar pareigūnai nerimauja, kad šios programos atvėrė duris į ES ir sukėlė „rimtų pavojų saugumui“, Rusijai įsiveržus į Ukrainą.

Pareigūnai auksinius pasus laiko „silpnąja ES vieta“

Iki šių metų vasario JK siūlė nuolatinio gyvenimo vizas užsieniečiams, kurie į šalį investuodavo ne mažiau kaip 2,6 mln. dolerių.

Nuo 2008 m., kai ši programa buvo pradėta taikyti, daugelis rusų įsigijo milijonus kainuojančius namus, kad galėtų į ją pretenduoti. Londono Eatono aikštė, išskirtinė sodų gyvenvietė, nuo to laiko imta vadinti „Raudonosios aikštės“ vardu, nes daugelis jos gyventojų yra rusų milijardieriai.

Dažniausiai šie prabangūs dvarai būna tušti. Tikroji JK vizos (ir bet kurio kito su ES susijusio paso) nauda – galimybė laisvai keliauti ir įsikurti visoje Europos Sąjungoje. Tai savo ruožtu atveria galimybes valstybėms narėms susidurti su pinigų plovimo ir korupcijos rizika, teigia pareigūnai.

„Jie yra silpnoji grandis, per kurią galima patekti į ES“, – „Insider“ sakė Peteris Spiro, Templio universiteto Charleso Weinerio tarptautinės teisės katedros vedėjas ir pagrindinis dvigubos pilietybės ekspertas.

„Susirūpinimą kelia tai, kad nepatikimi ir galbūt nusikalstantys asmenys užsitikrins ES pasus, kurie vėliau suteiks jiems judumo ir įsikūrimo teises.“

Susirūpinimą kelia tai, kad nepatikimi ir galbūt nusikalstantys asmenys užsitikrins ES pasus, kurie vėliau suteiks jiems judumo ir įsikūrimo teises.

Jis pridūrė, kad labai turtingiems asmenims, ypač kariaujančių ar sankcijų paveiktų šalių piliečiams, toks pasas yra „savotiškas draudimas“.

ES parlamento atlikto tyrimo duomenimis, asmenys iš Kinijos ir Rusijos kartu sudaro 75 proc. visų leidimų gyventi šalyje dėl investicijų, po jų seka Artimieji Rytai ir Šiaurės Afrika.

Tiek Rusijoje, tiek Kinijoje „per trisdešimt metų labai išaugo privatus turtas ir nelygybė, o kartu su neapibrėžtu autoritariniu valdymu ir ribotomis kelionių galimybėmis tai padeda skatinti paklausą“, teigiama ataskaitoje.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Jungtinė Karalystė, Malta, Bulgarija, Portugalija, Graikija ir Čekija uždraudė arba sustabdė auksinių vizų išdavimą Rusijos piliečiams. Dabar Europos Parlamentas nori visiškai uždrausti šias programas.

„Atėjo laikas uždaryti šias duris, kad Rusijos oligarchai ir kiti nešvarių pinigų turintys asmenys liktų už jų ribų“, – kovo mėn. komentavo ES pranešėja Sophia in 't Veld. „Valstybių narių vyriausybės atsisakė spręsti šią problemą, teigdamos, kad tai – ne ES reikalas. Atsižvelgdamos į tai, kas šiuo metu vyksta, jos nebegali išsisukinėti nuo šio klausimo“.

Patrauklu ekonominių sunkumų patiriančioms šalims

Pagal auksinių pasų programų investavimo reikalavimus į priimančiąsias šalis patenka „laisvi pinigai“, o tai ypač patrauklu šalims, kurių ekonomika patiria sunkumų.

Turkijoje turtingi rusai perka net po keturis butus, kad galėtų gauti pilietybę, šį mėnesį „Insider“ sakė Stambule įsikūrusios nekilnojamojo turto bendrovės „Golden Sign“ generalinė direktorė Gül Gül.

„Kiekviena investicija yra Turkijos ekonomikos gyvybinė jėga“, – sakė ji ir pridūrė, kad praėjusį mėnesį 70 proc. jos įmonės pardavimų buvo rusams.

Tačiau užsieniečiai, perkantys brangų nekilnojamąjį turtą (neketindami ten gyventi), gali padidinti vietos pragyvenimo kaštus, sakė P.Spiro. Turkijos statistikos instituto duomenimis, balandžio mėn. infliacija Turkijoje išaugo iki 20 metų aukščiausio lygio – 61,14 proc.

„Vietovėse, kur nekilnojamasis turtas yra būtinas arba pagrindinis investavimo kanalas, jis yra linkęs išpūsti vietos nekilnojamojo turto rinkas“, – pastebėjo P.Spiro. „Kyla klausimas, ar jos neužsikabina už pasų pardavimo taip, kaip kai kurios besivystančios valstybės – už gamtinių išteklių.“

Tačiau nepaisant ilgalaikių ekonominių problemų ir Rusijos invazijos į Ukrainą, P.Spiro „Insider“ teigė, kad auksiniai pasai „neabejotinai tam tikru pavidalu liks“, net jei galiausiai jie bus uždrausti ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai