Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 25 /09:38

Bankai priešinasi užmačioms įstatymu įtvirtinti bankomatų plėtrą: gali augti įkainiai

Lietuvos bankų asociacija antradienį pareiškė nepritarianti Seime užgimusiam įstatymo projektui, kuris įpareigotų bankus plėsti bankomatų tinklą. Ji tvirtina, kad toks įstatymas pakenktų rinkos dalyviams bei „neatitinka Lietuvos demografinių ir geografinių realijų“, be to, jis gali pabranginti finansines paslaugas. Asociacija bankomatų trūkumą siūlo spręsti pačių bankų susitarimu.
Bankomatai
Bankomatai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas prieš porą savaičių pasiūlė įstatymu įpareigoti didžiuosius bankus, kad ne mažiau 95 proc. Lietuvos gyventojų turėtų galimybę bankomatą pasiekti 5 kilometrų atstumu, o 97 proc. gyventojų – 10 kilometrų.

Toks siūlymas gimė Seimui prieš kurį laiką ėmusis svarstyti draudimą įmonėms išmokėti algas grynaisiais pinigais bei sulaukus opozicijos atstovų perspėjimų, kad Lietuvoje bankomatai kartais yra nepakankamai arti nedidelių gyvenviečių šalies regionuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė komentare 15min pareiškė, kad įstatyme pasiūlyti atstumai „neatitinka Lietuvos demografinių ir geografinių realijų“.

„Juolab kad kiekvienas papildomas bankomatas reiškia, kad jam reikia parinkti tinkamą vietą, drauge užtikrinant bankomato, pinigų ir klientų saugumą“, – sakė bankų atstovė.

Pasak jos, rengiant įstatymo pakeitimus, skirta per mažai laiko išanalizuoti ir išdiskutuoti aiškiems grynųjų prieinamumo didinimo kriterijams, nėra aptarti galimų sprendimų variantai.

E.Čipkutė teigė, kad įstatyme nustatomas reikalavimas turėti fizinį bankomatų tinklą Lietuvoje rinkoje sukurtų įėjimo barjerą potencialiems naujiems finansų rinkos dalyviams.

Be to, anot jos, dėl tokio reikalavimo taptų nebeįmanomas virtualiųjų, arba vadinamųjų neobankų, veikiančių be fizinės aptarnavimo infrastruktūros, veiklos modelis.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentė pridūrė, kadangi projektu keliamas siūlymas plėsti fizinę bankomatų infrastruktūrą ne pagal verslo logiką, o pagal valstybės nustatytus kriterijus, yra būtina išanalizuoti galimą tokio reguliavimo poveikį, nes jis gali paveikti galutinę finansinių paslaugų kainą šalyje.

„Dėl šių priežasčių siūlytume grynųjų prieinamumo klausimą spręsti savanorišku rinkos dalyvių susitarimu, kuriame galėtų dalyvauti Lietuvos bankas.

Tokį būdą pasirinko Latvija, analogišku keliu eina Belgija ir Olandija. Savireguliacijos mechanizmo kriterijų nustatymas galėtų gimti profesionalioje diskusijoje su Lietuvos banku ir Konkurencijos taryba“, –sakė E.Čipkutė.

LBA nuotr./Eivilė Čipkutė
LBA nuotr./Eivilė Čipkutė

Seime antradienį planuojamas įstatymo projekto dėl įpareigojimo didiesiems bankams plėsti bankomatų tinklą pateikimas.

Reikalavimai dėl bankomatų atstumų nuo gyventojų būtų taikomi Lietuvoje veikiantiems bankams, turintiems 250 tūkst. ir daugiau klientų, kurie yra šalies fiziniai asmenys ir turi mokėjimo sąskaitą. Į tokį apibrėžimą patektų keturi didieji šalies bankai: SEB, „Swedbank“, „Luminor“ ir „Šiaulių bankas“.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte rašoma, kad šis reikalavimas galėtų paskatinti bankus bendradarbiauti siekiant įdiegti vieningą bankomatų tinklą ir tokiu būdu užtikrinti visiems prieinamų paslaugų teikimą nedidinant verslo sąnaudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas