Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Banko sąskaita Rusijos banke mainais į raketas: agresorės susitarimai su Šiaurės Korėja

Rusija gali bandyti pagelbėti Šiaurės Korėjai gauti prieigą prie tarptautinės finansų sistemos mainais į raketas ir amuniciją karui prieš Ukrainą, rašo „The New York Times“.
Rusija ir Šiaurės Korėja
Rusija ir Šiaurės Korėja / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak JAV žvalgybos pareigūnų, iš 30 mln. dolerių vertės įšaldyto Šiaurės Korėjos turto, deponuoto Rusijos finansų įstaigoje, buvo leista naudotis 9 mln. dolerių, kuriuos Šiaurės Korėja turėtų skirti žalios naftos pirkimui.

Be to, anot pareigūnų, fiktyvi Šiaurės Korėjos bendrovė neseniai atidarė sąskaitą kitame Rusijos banke.

Tai įrodo, kad Maskva gali bandyti padėti Pchenjanui apeiti Jungtinių Tautų (JT) sankcijas, draudžiančias daugumui bankų turėti verslo reikalų su Šiaurės Korėja. Šios sankcijos paralyžiavo šalies ekonomiką, kuri yra priklausoma nuo importo, ir atkirto ją nuo tarptautinių finansų tinklų.

Tikinama, kad naujoji banko sąskaita yra atidaryta Pietų Osetijoje, separatistiniame regione, kurio kontrolę prieš daugiau nei 15 metų perėmė į Sakartvelą įsiveržusi Rusija.

Tai galėtų palengvinti sandorius ne tik Rusijoje. Šiaurės Korėja galėtų pasinaudoti Rusijos ryšiais su kitomis šalimis, pavyzdžiui, Turkija ar Pietų Afrika, kurios vis dar prekiauja su Rusija net ir po to, kai buvo pritaikytos tarptautinės sankcijos dėl karo Ukrainoje.

Manoma, kad tokie žingsniai žengti po to, kai Šiaurės Korėja perdavė Maskvai ginklus, skirtus naudoti kare prieš Ukrainą.

Tačiau prieiga prie finansinių tinklų yra tik vienas iš Šiaurės Korėjos pageidavimų, rašo „The New York Times“.

Praėjusį mėnesį Baltieji rūmai pareiškė turintys įrodymų, kad Šiaurės Korėja perdavė Rusijai iki 2,5 mln. šaudmenų ir balistinių raketų. Mainais ji siekia gauti kitos karinės technikos, pavyzdžiui, palydovinės technikos ir branduolinių povandeninių laivų.

Nors neaišku, ar Rusija perdavė Šiaurės Korėjai karinės technikos, bankiniai ryšiai būtų ženklas, jog šių šalių santykiai gerėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas