Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bankrotų ir turto areštų kiekis vėl kopia į aukštumas: su kuo tai susiję?

Per aštuonis šių metų mėnesius registruotos 743 bankrutuojančios įmonės ir fiksuotos 3328 įmonės, kurių turtas buvo areštuotas. „Creditreform Lietuva“ ekspertai prognozuoja, kad šių verslo nelaimių, ypač kai kuriuose sektoriuose, gali pagausėti, rašoma „Creditreform Lietuva“ pranešime spaudai.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

„Jei bendri bankrotų ir areštų skaičiai, lyginant su pernykšte statistika, neatrodo labai keliantys nerimą – bankrutuojančių šiemet 12,2 proc. daugiau nei pernai, o patyrusių turto areštą padaugėjo tik 11 vienetų, tačiau pažvelgus į atskiras ūkio šakas, situacija atrodo jau ne tokia optimistinė, - sako tarptautinės įmonių kreditingumą vertinančios įmonės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

Bankrutuojančių verslų gausėjo pusėje iš 20 ūkio šakų. Iš sektorių, kur dominuoja komercinės įmonės, labiausiai bankrotų gausėjo transporto ir saugojimo sektoriuje (130 proc., nu 44 iki 101 ), finansinėje ir draudimo veikloje (50 proc., nuo 4 iki 6) ir žemės ūkyje (42 proc., nuo 12 iki 17).

Įmonių, kurių disponavimas turtu buvo apribotas, daugėjo net 12 iš 20 ūkio šakų. Didžiausias augimas buvo stebimas tarp įmonių, užsiimančių transporto ir saugojimo sektoriuje (8,8 proc.), finansinėje veikloje (6,7 proc.), žemės ūkyje (6,4 proc.) ir apdirbamojoje gamyboje (6,0 proc.)

Abiejose TOP‘uose atsidūrę transportininkai, ypač mažesnės įmonės ir ypač turinčios skolų vilkikų lizingo kompanijoms, šiuo metu iš tiesų negali pasigirti gera sveikata dėl užsidariusių transportavimo į rytus krypčių ir išaugusios konkurencijos vakarų kryptimi. Tarp žinomesnių bankrotų – „Integre Trans“, „Lumifast“, „Baltic Line“, „Memel Logistics“.

Netikėtai abiejuose trejetukuose atsirado finansinio sektoriaus įmonės. Viena iš galimų priežasčių – gerokai sugriežtėję reikalavimai šio sektoriaus atstovėms – ypač paskutiniu metu pasirinkusiems įvairiems finansiniams startuoliams - ir pradėti kruopštūs šio sektoriaus veikėjų patikrinimai, kuriuos vykdė Lietuvos bankas ir FNTT. Po jų bendrovei „Payeer“ skirta rekordinė bauda. Tiesa, pati „Payeer“ savo svetainėje jau teigia veikianti iš Paragvajaus. Panašu, kad palankumo finansiniams startuoliams ar panašioms kompanijoms laikotarpis Lietuvoje baigėsi, kaip tai anksčiau nutiko Estijoje ir Latvijoje.

Tai, kad bankrotai ir turto areštai ėmė lankyti žemės ūkio įmones, susiję tiek su žemomis žemės ūkio produkcijos supirkimo kainomis, tiek dėl prognozėmis, kad dėl sausringos ir audringos vasaros šiųmetinis derlius bus kur kas mažesnis, nei planuota. O tai, tikėtina, paskatino kai kuriuos kreditorius nedelsti su savo reikalavimų pateikimu. Iš didesnių bankrotais paskelbtos Užgirių bei Raseinių rajono Skudžiūnų žemės ūkio bendrovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?