Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: apsauga nuo infliacijos, poilsiaujantis bitkoinas ir atleidimai „Binance“

Kol bitkoino (BTC) kaina toliau „poilsiauja“ be stipresnių judesių, rinka sulaukė naujų tarptautinių reguliacinių pasiūlymų, skaičiavo atleidimus ir stebėjo, kaip JAV prezidento rinkimuose vis stipriau naudojama BTC korta.
bitkoinas
bitkoinas / 123rf.com nuotr.

Reguliavimo pasiūlymai. G-20 valstybėms patarinėjanti Finansinio stabilumo valdyba paskelbė preliminarias bendro pobūdžio rekomendacijas dėl kripto turto ir stabilios vertės žetonų rinkų reguliavimo, kurių galutinis variantas kartu su Tarptautinio valiutos fondo rekomendacijomis turi būti pateikti G-20 šį rugsėjį.

Valdyba siūlo daugiau dėmesio skirti kripto bendrovių klientų turto apsaugai, pvz., kad nebūtų painiojamos kompanijų ir klientų lėšos. Taip pat siūloma spręsti su interesų konfliktu susijusius klausimus, pvz., kuomet kompanijos neatskleidžia savo struktūros, susijusių bendrovių. Tuo pačiu primenama ir kaip svarbu yra šią rinką reguliuoti ir tai koordinuoti tarptautiniu mastu, kad visur galiotų vienodos taisyklės.

Atleidimai „Binance“. Iki šiol apie 8000 darbuotojų turėjusi didžiausia kripto keitykla „Binance“ šią savaitę buvo priversta aiškintis dėl darbuotojų atleidimo.

123RF.com nuotr./Binance
123RF.com nuotr./Binance

„The Wall Street Journal“ rašo, kad pastarosiomis savaitėmis atleista per 1000 žmonių, o CNBC tvirtina, kad iki metų pabaigos iš viso bus atleista 1500-3000 darbuotojų. Su reguliuotojais problemų turinčios „Binance“ vadovas Changpengas Zhao (CZ) vis dar sako, kad vykstantys atleidimai yra nieko neįprasto, žiniasklaidoje pateikiami skaičiai yra „gerokai netikslūs“, o bendrovė vis dar samdo naujus talentus. Tuo metu taip pat paviešinti vidiniai kompanijos susirašinėjimai apie būtinybę mažinti išlaidas dėl sumažėjusio pelno.

Rinkiminiai BTC pažadai. Dėl konspiracijos teorijų ir skiepų kritikos pagarsėjęs bitkoino technologiją remiantis kandidatas į JAV prezidentus Robertas F. Kennedy'is jaunesnysis dabar sako sieksiantis, kad JAV doleriai būtų vėl padengti auksu, sidabru, ir BTC. Tarp pažadų taip pat atsirado ir planas panaikinti kapitalo prieaugio mokesčius keičiant BTC į JAV dolerius.

Apsauga nuo infliacijos. Rinkos analitikos bendrovė „Ecoinmetrics“ panagrinėjo, kiek investicija į BTC iki šiol padėjo apsisaugoti nuo infliacijos ir padarė tokią išvadą – „šulinį pradėk kasti dar prieš ištrokšdama/s“. Tai yra, BTC, kaip apsauga nuo infliacijos, buvo efektyvus tik tiems, kurie BTC įsigijo vos tik atsiradus ženklams, kad kainos gali stipriai kilti, o ne laukė, kol jos įsibėgės.

BTC kaina. Praėjusią savaitę naujas daugiau nei metų aukštumas (apie 31 700 JAV dolerių) pasiekęs BTC netrukus grįžo prie pastaruoju metu labiau įprasto lygio ir pastarosiomis dienomis svyruoja aplink 30 000 JAV dolerių ribą. Penktadienio rytą kaina buvo ties 29 800 JAV dolerių.

Per savaitę ji sumažėjo beveik 5 proc., mėnesinį prieaugį sumažindama iki beveik 3 proc. Analitikai svarsto, kad BTC panašiame lygyje gali išsilaikyti bent iki rugpjūčio vidurio. Tuomet gali paaiškėti daugiau ženklų dėl galimybių JAV paleisti biržoje prekiaujamą BTC fondą (ETF, exchange-traded fund), kas galėtų pritraukti daugiau investuotojų.

O kol reguliuotojai ruošia savo sprendimus, jų laukiantis didžiausią pasaulyje investicinį portfelį valdančios „BlackRock“ vadovas Larry’is Finkas toliau liaupsina bitkoino technologiją ir sako, kad investuotojai į auksą vis labiau domisi BTC.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Nacionalinė kripto keitykla. Indonezija ruošiasi monopolizuoti kripto prekybą, šį mėnesį paleisdama nacionalinę kripto keityklą ir visą prekybą nukreipdama į šią platformą.

Apeita „Apple“. „Apple“ nurodžius įvesti apribojimų kai kurioms su BTC susijusioms programėlėms, „Mutiny Wallet“ paleido BTC „piniginę“, veikiančią naršyklėje ir jau nebepriklausančią nuo „Apple“ malonės. Piniginė, dėl kurios saugumo kol kas vyksta ginčai, yra skirta naudoti BTC atsiskaitymams, naudojant juos atpiginančią ir pagreitinančią „Lightning Network“ technologiją.

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

Bitkoino „kasimo“ nauda. Bitkoinerių pastangos geriau išaiškinti bitkoino „kasimo“ naudą, panašu, veikia: Masačusetso technologijos instituto Energetikos ir aplinkos politikos tyrimų centras naujausioje ataskaitoje kalba apie „kasimo“ teikiamą naudą aplinkai ir siūlo atidžiau panagrinėti šias galimybes. Autoriai tuo pačiu primena „kasėjams“ pagerinti teikiamų duomenų kokybę, kad būtų galima tiksliau įvertinti „kasimo“ naudą, žalą.

Kripto mokėjimų kortelė. Su Ethereum (ETH) blokų grandine susijusios blokų grandinės Gnosis (GNO) vystytojai pristatė „Gnosis Pay“ sprendimą: „Visa“ debetinę kortelę atsiskaitymams stabilios vertės žetonais, o vėliau ir kitais ant Ethereum blokų grandinės paleistais žetonais.

Leidimas bankui. Prancūzijos bankininkystės milžinė „Societe Generale“ gavo licenciją, leidžiančią šioje šalyje užsiimti BTC, kripto ir kito skaitmeninio turto prekyba bei saugojimu.

Ir pabaigai – populiarusis istorikas, rašytojas Yuvalis Noah Harari šią savaitę tarp bitkoinerių sukėlė diskusijas savo teiginiais, kad pinigų, kaip technologijos, sėkmė priklauso tik nuo apie juos pasakojamų istorijų gerumo ir žmonių tikėjimo jomis. Ir nors bitkoineriai pripažino, kad istorija apie pinigus, pvz., kurią propaguoja centriniai bankai ir vyriausybės, yra svarbu, nereikia pamiršti ir pačios technologijos bei jos privalumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas