Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: bitkoinas su nuolaida ir milijonas už kritiką

Kainos požiūriu karštą pavasarį bitkoinas (BTC) užbaigė atpigdamas ir besiruošdamas naujiems iššūkiams. Tačiau šią savaitę netrūko ir gerų, ir neįprastų žinių.
Scanpix nuotr. / bitkoiną išgaunantys kompiuteriai
Scanpix nuotr. / bitkoiną išgaunantys kompiuteriai / „Scanpix“ nuotr.

Centrinis bankas mokosi. Europos centrinis bankas pripažino, kad „skaitmeninio euro“ bandymams, kuriuose dalyvavo ir el. prekybos milžinė „Amazon“, pasitelkė ir bitkoino sprendimus.

Pavyzdžiui, testinėms operacijoms panaudotas bitkoino UTXO (unspent transaction output) modelis ir nustatyta, kad jis yra efektyvus tvirtinant operacijas.

UTXO yra tarsi vienos BTC operacijos žymėjimas – vienas BTC persiuntimas vartotojo „piniginėje“ registruojamas kaip vienas UTXO. Pvz., galima iškart persiųsti 1 BTC ir tai bus 1 UTXO, arba galima persiųsti du kartus po 0,5 BTC ir tai jau bus 2 UTXO, panašiai kaip į taupyklę įmestum 10 eurų banknotą, arba du po 5 eurus, tik BTC atveju tokį „banknotą“ vėliau gali skaidyti kaip nori. Išmokus tinkamai valdyti BTC UTXO, galima pagerinti savo finansinį privatumą, sumažinti operacijų mokesčius, tačiau naudotis BTC laisvai galima ir be jokių žinių apie UTXO.

Kriptovaliutų naudojimas. Tarp apklaustų JAV gyventojų, pernai atsiskaitymams, finansinėms operacijoms kriptovaliutas panaudojo 3% žmonių, rodo JAV centrinio banko (Fed) užsakymu atlikta apklausa.

Tarp bankais negalinčių naudotis/nesinaudojančių žmonių, ši dalis jau buvo 5%, o tarp tų, kurie pinigų išgryninimui naudoja nebankinius čekius ar grynųjų perlaidas, jau buvo 8%. Savo ruožtu azijiečiai buvo didžiausia kriptovaliutų naudotojų grupė, tačiau pagrindinis naudojimo būdas čia yra investicija.

BTC kaina. Gegužę BTC atpigo apie 4% ir fiksavo pirmą nuostolingą mėnesį šiemet. Nuo metų pradžios kaina yra vis dar pakilusi daugiau nei 60%. Savo ruožtu birželį BTC pradėjo krisdamas žemiau 27 000 JAV dolerių ribos, bet penktadienio rytą jau buvo sugrįžęs virš jos.

Dabar rinka toliau vertina JAV patvirtintą susitarimą dėl skolų „lubų“ pakėlimo ir neigiamas to pasekmes likvidumui rinkoje, kas neigiamai paveiktų ir BTC bei kripto kainas.

Be to, kainoms spaudimą gali dar padidinti birželį galimas dar vienas bazinių palūkanų kėlimas JAV. Tuo pačiu BTC kainą neigiamai veikia ir vėl stiprėjantis JAV doleris. Nors analitikai taip pat atkreipia dėmesį ir į silpnėjantį Kinijos juanį, kas paprastai padidindavo kinų dėmesį BTC. Tuo metu bankininkystės milžinės „J.P.Morgan“ analitikai svarsto, kad BTC turėtų kainuoti 45 000 JAV dolerių, jei ši technologija investuotojų portfeliuose užimtų tokią pat vietą kaip ir auksas.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: coingecko.com

BTC su nuolaida. Šią savaitę buvo įdomybių Australijoje – vietinėje „Binance“ platformoje BTC kainavo apie 7500 Australijos dolerių (AUD) (4870 JAV dolerių) pigiau nei kitose Australijos kripto keityklose. Su maždaug 20% nuolaida buvo prekiauta ir kitais žetonais, nes platformos klientai skubėjo juos išsigryninti iki birželio 1 d., kuomet „Binance“ dėl problemų su vietine mokėjimų kompanija nutraukia galimybę išsigryninti AUD.

Ekologiškėjantis bitkoinas. Į su klimato kaita kovojančias technologijas investuojantis rizikos kapitalistas Danielis Battenas skaičiuoja, kad bitkoino tinklo naudojama elektra „švarėja“ labiausiai tarp visų industrijų – dabar naudojami elektros šaltiniai išmeta perpus mažiau anglies dvideginio, palyginti su elektros šaltiniais prieš trejus metus.

Pergalė JAV. Derybose dėl JAV skolų „lubų“ didinimo buvo atsisakyta prezidento administracijos siūlymo apmokestinti BTC „kasėjus“, taip iš esmės išstumiant šį verslą iš Valstijų.

Rusijos kripto planas. Pranešama, kad Rusija atsisakė planų sukurti nacionalinę kripto keityklą ir dabar imsis kurti taisykles privačioms keitykloms. Jos būtų naudojamos tarptautiniams atsiskaitymams bei sankcijų apėjimui.

Griežtas Balis. Balio gubernatorius Wayanas Kosteris pagrasino, kad imsis „griežtų priemonių“, tarp kurių yra ir baudos, ir deportacija, prieš turistus, atsiskaitymams naudojančius kriptovaliutas.

Bėdos dėl privatumo. Dėl reguliavimo problemų „Binance“ nuo birželio 26 d. klientams Prancūzijoje, Italijoje, Lenkijoje bei Ispanijoje nebeleis prekiauti privatumą saugančiomis kriptovaliutomis monero (XMR), zcash (ZEC) ir kt. Zcash vystytoja „Electric Coin Co.“ sako, kad toks sprendimas kelia grėsmę vartotojams ir pabrėžia, kad „privatumas yra normalu“.

Sumažinta alga. Singapūro valstybinis fondas „Temasek“ sako sumažinęs algas savo darbuotojams, atsakingiems už 275 mln. JAV dolerių dydžio nuostolius dėl investicijos į žlugusią kripto keityklą FTX.

10 mln. įrašų. Naudojantis šiemet bitkoino ekosistemą sukrėtusiu Ordinals protokolu, nuo vasario iki dabar bitkoino blokčeine buvo įkelta jau per 10 mln. įvairiausių įrašų: paveiksliukų, vaizdo, garso bylų, tekstų, žaidimų ir kt. Visos šios apdorotos operacijos BTC „kasėjams“ atnešė daugiau nei 44 mln. JAV dolerių papildomų pajamų.

„Reddit“ NFT. Socialinio tinklo „Reddit“ vartotojai turi jau beveik 10 mln. NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) avatarų (iš kurių po vieną tokį avatarą turi beveik 8 mln.). Bendri tokių NFT pardavimai jau viršijo 30 mln. JAV dolerių.

Ir pabaigai – NFT „influenceris“ PAULY padarė modernaus meno vertą „projektą“, kritikuojantį kripto pasaulio tuštybes/linksmybes, sukčius ir parodantį ne itin gerus dalies žmonių kritinio mąstymo gebėjimus. Jis nurodė adresą, kuriuo jam reikia atsiųsti ETH žetonus ir pabrėžė, kad niekas už tai nieko negaus. Nepaisant to, o gal kaip tik dėl to, nurodytu adresu per pora dienų taip buvo atsiųsta 655 ETH (1,2 mln. JAV dolerių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas