Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: BTC peršoko 30 tūkst. dolerių ribą, Ethereum atsinaujino

Ši savaitė yra pažymėta svarbiu bitkoino (BTC) kainos šuoliu, Ethereum (ETH) atsinaujinimu bei svarbiais reguliuotojų signalais.
Kriptovaliuta „Ethereum“
Kriptovaliuta „Ethereum“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ethereum atnaujinimas. Antra pagal rinkos kapitalizaciją Ethereum blokų grandinės technologija ketvirtadienį įdiegė svarbų atnaujinimą. Jo esmė – leisti vadinamiesiems ETH „steikeriams“ iš šios blokų grandinės technologijos atsiimti čia už palūkanas (šiuo metu apie 5 proc.) įdarbintus ETH žetonus.

Šių žetonų atsiimti nebuvo galima nuo 2020 m. pabaigos, kada ir atsirado tokio uždarbio galimybė. Iki atnaujinimo, taip įdarbinta buvo beveik 16 proc. (apie 35,7 mlrd. JAV dolerių vertės) rinkoje cirkuliuojančių ETH. Po šio atnaujinimo pagrindinis klausimas yra, kiek „steikerių“ norės pasitraukti iš tinklo ir kaip tai paveiks ETH kainą, tačiau kol kas žetonai atsiimami mažiau nei tikėtasi.

Taip pat svarstoma, kad dėl šio atnaujinimo JAV reguliuotojai gali sugriežtinti ETH taikomas taisykles. Kita vertus, taip pat tikimasi, kad galimybė laisviau naudotis ETH įdarbinimo galimybėmis pritrauks daugiau investuotojų ir padės tinklui tapti labiau decentralizuotu.

DeFi reguliavimas. Su naujausia ataskaita JAV Iždo departamentas pradėjo dėlioti decentralizuotų finansų (DeFi) sektoriaus reguliavimo gaires, kurias norima įgyvendinti ir pasauliniu mastu.

Anot departamento, nors tradiciniai (fiat) pinigai yra daugiau naudojami nusikaltėlių, teroristų, reikia apriboti ir galimybes nusikalstamai veiklai naudoti DeFi protokolus. Departamentas siūlo griežčiau reikalauti DeFi projektus laikytis jau egzistuojančių taisyklių.

Ataskaitos autoriai taip pat pripažino, kad BTC ir kripto naudojimas atsiskaitymams auga, o tai gali sumažinti ir centralizuotų keityklų svarbą. Beje, Prancūzijos centrinis bankas tai pat paskelbė siūlymus dėl DeFi sektoriaus griežtesnio reguliavimo, apie tai prakalbo ir Honkongo rinkos reguliuotojai.

Tiesos apie „kasimą“ paieškos. Pirmadienį, „The New York Times“ (NYT) paskyrė beveik visą savo pirmą puslapį temai aipe bitkoino „kasimą“. Teksto esmė, kad BTC „kasėjai“ naudoja labai daug elektros, ji yra neekologiška, abejonių kelia ir už elektros tinklo balansavimą „kasėjų“ gaunamos pajamos. Bitkoino ir „kasimo“ ekspertai tvirtina, kad NYT tiesiog pritempė faktus prie jiems palankios istorijos – buvo pasirinkta netinkama metodologija, kalbinti tik NYT teiginius galintys patvirtinti žmonės, manipuliuota palyginimais, o žurnalisto sukritikuotą elektros tinklo balansavimo programą palaiko net JAV Energetikos departamentas. Tačiau nepaisant netikslumų, šis tekstas vis tiek gali pasitarnauti dabartiniams reguliuotojų bandymams stipriau spausti BTC ir kripto industriją.

Bitkoino kaina. Šią savaitę BTC kaina pirmą kartą nuo pernai birželio perlipo 30 tūkst. JAV dolerių ribą. Tai reiškia, kad kaina sugrįžo į lygį, matytą dar prieš svarbių kripto rinkos žaidėjų griūtį pernai. Savo ruožtu BTC kiekis keityklose ir toliau mažėja, signalizuodamas, kad investuotojai dabar yra mažiau linkę parduoti BTC. Bet kuriuo atveju, reikia nepamiršti, kad dėl palyginti menko likvidumo rinkoje, kainų svyravimai šiuo metu taip pat yra didesni, tad ir dabartinis šuolis nebūtinai reiškia stipriau pasikeitusias investuotojų nuotaikas.

BTC kaina per mėnesį

NFT. Ordinals, arba NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) ant bitkoino blokų grandinės technologijos, skaičius per kiek daugiau nei du mėnesius perlipo milijoną, o jų kūrėjai BTC „kasėjams“ iš viso jau sumokėjo daugiau nei 5 mln. JAV dolerių mokesčių.

NFT. Ordinals, arba NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) ant bitkoino blokų grandinės technologijos, skaičius per kiek daugiau nei du mėnesius perlipo 1 mln. dolerių, o jų kūrėjai BTC „kasėjams“ iš viso jau sumokėjo daugiau nei 5 mln. JAV dolerių mokesčių.

Politinis kripto. Tailando didžiausia opozicinė partija, „Pheu Thai“, pažadėjo, kad jei kitą mėnesį ji laimės rinkimus, kiekvienam, vyresniam nei 16 m. piliečiui perves maždaug 300 JAV dolerių vertės naujai sukursiamo skaitmeninio žetono, o tai iš viso kainuotų apie 15 mlrd dolerių.

Vagystės. decentralizuota keitykla „SushiSwap“ neteko, skaičiuojama, 3,3 mln. JAV dolerių vertės žetonų, o Pietų Korėjos kripto keitykla „Gdac“ patvirtino netekusi per 13 mln. JAV dolerių vertės BTC ir kripto.

Nemadinga metavisata. Vienoje populiariausių metavisatų „Decentraland“ kovą surengtoje antrojoje mados savaitėje apsilankė 26 tūkst. dalyvių, arba 76 proc. mažiau nei pernai. Šioje platformoje stipriai smuko ir prekyba „nekilnojamuoju turtu“.

Saugokitės sukčių. Jei naudojatės „PayPal“, būkit atsargūs (patarimas galioja visais atvejais) – sukčiai įsigudrino iš „service@paypal.com“ el. pašto siųsti „sąskaitas“ už neva „Coinbase“ keitykloje įsigytą BTC.

Elono Musko „pokštai“. Savo ruožtu dogecoin (DOGE) kriptovaliuta-pokštas yra per savaitę vienas labiausiai pigusių žetonų, nes milijardierius Elonas Muskas išmetė DOGE simbolį iš „Twitter“ tinklapio ir grąžino senąjį platformos logotipą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

Ženklai Kinijoje. Didžiausias Honkongo virtualus bankas „ZA Bank“ žada imtis kripto paslaugų, o „Metalpha Technology Holding“ planuoja kinams pasiūlyti 100 mln. JAV dolerių dydžio fondą investicijoms į BTC ir kripto.

Ir pabaigai, pasirodo, kažkokie veikėjai apsimeta Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir kalbina visokius svarbius žmonės. Taip kovą į spąstus pateko ir Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde, kuri pripažino, kad ECB dabar planuojamas „skaitmeninis euras“ suteiks „ribotos kontrolės galimybę“ reguliuojant, kaip naudojamasi šiais pinigais.

Anot jos, svarstoma, kad galbūt 300 – 400 eurų vertės mokėjimams nebus jokios kontrolės, bet „tai gali būti pavojinga“, nes tokie smulkūs mokėjimai taip pat gali būti panaudoti blogiems tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas