Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: finansų milžinai nori bitkoino, „Apple“ stato kliūtis

Kol bitkoino (BTC) kaina vis dar užstrigusi šiemet jau matytuose rėžiuose, rinkoje daugėja signalų, kad susidomėjimas šia technologija auga net ir tarp tradicinių finansų milžinų. Tiesa, kliūtis statyti pradėjo „Apple“.
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Milžinų susidomėjimas. Tradicinių finansų milžinai, tokie kaip „Bank of America“, siunčia domėjimosi BTC signalus: pirmą metų ketvirtį aktyviai pirktos į BTC milijardus investavusios JAV IT kompanijos „MicroStrategy“ bendrovės akcijos, kas yra netiesioginis būdas investuoti į BTC.

Taip pat, didžiausią pasaulyje investicinį portfelį valdanti JAV kompanija „BlackRock“ pateikė paraišką dėl biržoje prekiaujamo BTC fondo (exchange-traded fund, ETF) įregistravimo. Iki šiol reguliuotojai jau atmetė keliasdešimt tokių paraiškų iš kitų kompanijų. Tačiau jei „BlackRock“ pavyktų, tai galėtų pritraukti daug naujų BTC investuotojų, nes ETF yra itin populiarūs JAV.

Bitkoininis prezidentas. Dar vienas bitkoino rėmėjas iškėlė savo kandidatūrą į JAV prezidentus. Šįkart tai Majamio meras Francis Suarezas, žinomas ir dėl kripto projekto MiamiCoin (MIA) (šio žetono kaina nukrito beveik 100 proc. nuo aukščiausios kainos).

Pokyčiai Kinijoje. Savo ruožtu Honkongas spaudžia didžiuosius bankus pradėti dirbti su kripto keityklomis, taip signalizuodamas, kad Kinijos BTC ir kripto politika galbūt keičiasi stipriau nei manyta. Tuo metu, nepatvirtintais duomenimis, ES ruošiasi patvirtinti naujas taisykles, dar apsunkinančias galimybes bankams laikyti kriptovaliutų.

„Skaitmeninis euras“. „Skaitmeniniu euru“, arba euro zonos CBDC (central bank digital currency), turės būti įmanoma naudotis ir be interneto, prekeiviai privalės jį priimti bei negalės taikyti su tuo susijusių papildomų mokesčių, o prieigą prie CBDC vartotojų asmeninių duomenų turės tik komerciniai bankai, rodo į žiniasklaidą nutekėjęs įstatymo projektas, kurį Europos Komisija gali patvirtinti birželio 28 d.

Galimybė verslams. „MicroStrategy“ vienas įkūrėjų Michaelas Sayloras interviu patvirtino, kad šios bendrovės sukurtas instrumentas, leidžiantis verslams panaudoti BTC darbuotojų ir klientų skatinimui, Europą gali pasiekti kitais metais. JAV jis turėtų debiutuoti šių metų trečiojo ketvirčio pabaigoje. Šaltinis kompanijoje pasakojo, kad darbuotojai iš pradžių buvo priešiškai nusiteikę tokiam BTC naudojimui, tačiau vėliau galimybė už smulkias užduotis gauti BTC išpopuliarėjo. Pavyzdžiui, daugiau darbuotojų pradėjo dalyvauti kompanijos „Zoom“ vaizdo skambučiuose, už ką jie gaudavo BTC.

BTC kaina. Po trečiadienį buvusių JAV centrinio banko (FED) pareiškimų, kad nepaisant dabartinės pauzės, palūkanos šiemet dar gali būti didinamos, BTC buvo nukritęs ir žemiau 25 000 JAV dolerių ribos. Aukščiau jos sugrįžti padėjo minėtoji „BlackRock“ naujiena ir penktadienio vidurdienį BTC kaina svyravo ties 25 600 JAV dolerių.

Per savaitę ji buvo sumažėjusi 4 proc., tačiau dabar yra per metus padidėjusi 18 proc., o nuo metų pradžios – 55 proc. BTC pastaruoju metu toliau didina savo dalį (dabar ji sudaro bent 46 proc.) visoje kripto rinkoje, kur investuotojai dėl reguliacinių problemų išparduoda kitus žetonus. Bet kuriuo atveju, analitikai svarsto, kad nors BTC šiuo metu ir yra pernelyg nuvertintas, jo kaina artimiausiu metu, labiausiai tikėtina, ir toliau bus užstrigusi pastaraisiais mėnesiais matytuose rėžiuose.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Ethereum reformos. Vienas iš Ethereum blokų grandinės įkūrėjų, Vitalikas Buterinas, tvirtina, kad šiai grandinei yra būtini trys pokyčiai, susiję su operacijas atpiginančių technologijų diegimu, ETH žetonų saugojimo bei vartotojų privatumo gerinimu. Anot V.Buterino, be šių pokyčių, Ethereum nebus sėkmingas.

3D žaidimai. Jei šiemet dar per mažai bitkoino inovacijų ir ginčų dėl jų, vystytojai sako jau sugalvoję ir būdą kaip į bitkoino blokų grandinę įkelti net ir 3D vaizdo žaidimus. Kiek tai iš tikrųjų realu – nelabai aišku. Bet kuriuo atveju, šiemet visą BTC ekosistemą supurčiusio „Ordinals“ protokolo dėka, į bitkoiną jau buvo įkeltas 2D vaizdo žaidimas „Doom“.

Vargai su „Apple“. „Apple“ nurodė decentralizuotos komunikacijos protokolą „Nostr“ naudojančiai „Damus“ programėlei pašalinti galimybę šiame socialiniame tinkle esančius įrašus įvertinti BTC mikromokėjimais, nes tai neva yra „skaitmeninio turinio pardavinėjimas“. Nepadėjo net ir „Nostr“ aktyviai naudojančio „Twitter“ įkūrėjo Jacko Dorsey kreipimasis į „Apple“ vadovą. Bet vadinamieji „zapai“, arba BTC mikromokėjimai tarp „Damus“ vartotojų, vis dar būtų galimi tiesiog atsidarius šio tinklo vartotojo profilį, o ne konkretų įrašą. Bendruomenė taip pat svarsto įvairius kitus variantus, kaip apeiti tokį draudimą. Vėliau „Apple“ atmetė ir BTC piniginės „Zeus“ atnaujinimą.

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

„Kasimo“ populiarėjimas. Bitkoino „kasimas“ toliau populiarėja ir šio tinklo skaičiavimo pajėgumai toliau auga, pasiekdami vis naujus rekordus. Tačiau tuo pat metu rekordą šią savaitę pagerino ir vėl išaugęs vadinamasis „Bitkoino sudėtingumas“, kuris yra laikomas viena pagrindinių bitkoino protokolo inovacijų.

„Kasimo“ sudėtingumas automatiškai koreguojamas maždaug kas dvi savaites, kad vidutinis laikas, per kiek bitkoino blokų grandinėje atsiranda naujas blokas, būtų 10 min. Kuo daugiau „kasėjų“ imasi „kasti“ bitkoiną, tuo labiau išauga šio tinklo skaičiavimo pajėgumai. Tuomet ir sutrumpėja minėtasis laikas, kuris automatiškai ir pakoreguojamas padidinant „kasimo“ sudėtingumą ir tuo pačiu „kasėjų“ išlaidas, nes rasti vieną bloką jiems užtrunka jau daugiau laiko bei elektros sąnaudų.

Apvogta „piniginė“. Blokų grandinių analizės kompanija „Elliptic“ skaičiuoja, kad iš Estijoje registruotos „Atomic Wallet“ BTC ir kripto „piniginės“ vartotojų birželį buvo pavogta daugiau nei 100 mln. JAV dolerių vertės žetonų, o iš viso nukentėjo per 5,500 „piniginių“ (jų skaičius nebūtinai atitinka vartotojų skaičių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas