Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: kaltinimai kripto milžinėms ir skirtinga bitkoino reakcija

Net neįpusėjus šiai savaitei, dvi kripto milžinės sulaukė rimtų kaltinimų, į kuriuos rinkos sureagavo skirtingai. Tuo metu Šiaurės Korėjos programišiai įtariami dešimtmilijonine kripto vagyste.
Bitkoinas
Bitkoinas / Scanpix/REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Kaltinimai keitykloms. Pagrindinis dėmesys šią savaitę tenka JAV. Čia Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) pirmadienį pateikė kaltinimus didžiausiai pasaulyje kripto keityklai „Binance“ bei jos vadovui, o antradienį – didžiausiai kripto keityklai JAV, „Coinbase“.

Iš esmės, abi bendrovės kaltinamos panašiais dalykais – nelegalia veikla JAV, netinkama investuotojų apsauga bei neleistina prekyba žetonais, kuriems, SEC nuomone, turi būti taikomas tas pats reguliavimas kaip ir vertybiniams popieriams.

123RF.com nuotr./Binance
123RF.com nuotr./Binance

Abi keityklos atmeta kaltinimus ir nusiteikusios ginti savo tiesą teisme. Tuo pačiu primenama, kad SEC daugybe kartų atsisakė pateikti paaiškinimus, ką šios bendrovės daro ne taip. Kita įdomi detalė, kad rinkos reguliuotoja anksčiau be jokių pastabų leido „Coinbase“ biržoje išplatinti savo akcijas.

Be to, JAV vyriausybė naudoja šią platformą parduodama savo turimus bitkoinus (BTC). Šie kaltinimai rinkai aktualūs ir tuo, kad dabar SEC nurodė sąrašą skaitmeninių žetonų, kuriuos ji vadina vertybiniais popieriais, o šiems taikomi griežtesni reikalavimai.

Dabar kitos keityklos taip pat turės spręsti, ar nutraukti prekybą jais, kad neužsitrauktų reguliuotojų nemalonės. Savo ruožtu, SEC vadovas Gary's Gensleris pareiškė, kad rinkai nereikia daugiau „skaitmeninių valiutų“, nes jau yra doleris, euras, jena, kurie irgi yra skaitmeniniai. Tačiau jis nutylėjo, kad kriptovaliutos ir skaitmeniniai fiat pinigai iš esmės skiriasi.

BTC kaina. Šios teisinės naujienos taip pat buvo vieni iš pagrindinių veiksnių, šią savaitę judinusių BTC ir kripto kainas. Po „Binance“ naujienų BTC atpigo, tačiau po pranešimų apie kaltinimus „Coinbase“, kainos staigiai atsistatė ir netgi pakilo aukščiau nei prieš pasirodant kaltinimams „Binance“.

Tiesa, trečiadienį vakarop jos ir vėl sumažėjo. Analitikai svarsto, kad tokia skirtinga reakcija į du ieškinius galėjo būti dėl to, kad rinka labiau linkusi manyti, jog SEC laimės bylą prieš „Binance“, kas pakenks likvidumui rinkoje, tačiau „Coinbase“ turi didesnius šansus laimėti. Bet kuriuo atveju, galėjo būti ir kitų veiksnių, kaip kad nenustebinęs ir jau anksčiau į kainas įskaičiuotas SEC žingsnis, bei tiesiog kainų kritimą bandę išnaudoti didieji investuotojai.

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coinmarketcap.com

Reguliavimas ES. Tuo metu vieno iš Europos Parlamento komitetų užsakymu buvo parengta nauja studija apie tolesnį BTC ir kripto rinkos reguliavimą. Čia jau kalbama ir apie DeFi (decentralizuotų finansų), NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas), kripto paskolas, „tvarumo“ klausimus ir pan.

Vienas iš studijoje pateikiamų siūlymų – laikyti visą kripto turtą vertybiniais popieriais ir tik po to aiškintis dėl galimų išimčių. Studijos autoriai taip pat kartoja anksčiau jau paneigtus klaidingus teiginius, kad Bitkoino „kasimas“ yra „pasenusi technologija“ ir „modernūs blokčeinai yra labiau energetiškai efektyvūs“, todėl siūloma įvesti papildomą reguliavimą.

„Google“ debesys. Debesų kompiuterijos platforma „Google Cloud“ (CC) paskelbė, kad BTC mokėjimus paspartinančios ir atpiginančios „Lightning Network“ (LN) technologijos kompanija „Voltage“ pradės naudotis CC, siūlydama verslui aktualius BTC ir LN sprendimus.

Vulkano projektas. BTC lygiaverte atsiskaitymo priemone pripažinęs Salvadoras sako jau užsitikrinęs 1 mlrd. JAV dolerių investicijų atsinaujinančios energetikos „Volcano Energy“ projektui. Žadama, kad jis bus panaudotas ir bitkoino „kasimui“. Viena iš investuotojų yra populiariausią steiblkoiną valdanti ir neseniai apie planus imtis „kasimo“ paskelbusi „Tether“ kompanija.

Gyvybės draudimas ir BTC. Gyvybės draudimo bendrovė „Meanwhile“ sako pritraukusi 19 mln. JAV dolerių iš dirbtinio intelekto platformą kuriančios „OpenAI“ vadovo Samo Altmano ir kitų investuotojų, kad toliau vystytų „pirmąją pasaulyje“ BTC ir dirbtiniu intelektu paremtą draudimo paslaugą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ChatGPT
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ChatGPT

Musko vargai. Su milijardieriumi Elonu Musku teismuose kovojantys Dogecoin (DOGE) investuotojai dabar jį papildomai apkaltino ir nelegalia DOGE prekyba, pasinaudojant vidine informacija. Pvz., jie tvirtina, kad milijardierius balandį pardavė 124 mln. JAV dolerių vertės DOGE po to, kai kaina stipriai pašoko E.Musko valdomai „Twitter“ laikinai pakeitus savo logotipą į Dogecoin simbolį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

Vagystė. BTC ir kripto „piniginės“ „Atomic Wallet“ (AW) dalis klientų savaitgalį buvo apvogti, o pati kompanija skaičiuoja, kad nukentėjo/apie vagystę pranešė mažiau nei 1% kas mėnesį aktyvių šios „piniginės“ vartotojų. AW tvirtina iš viso turinti 5 mln. vartotojų. Skaičiuojama, kad bendri nuostoliai viršijo 35 mln. JAV dolerių, o vienas iš nukentėjusiųjų neteko beveik 8 mln. JAV dolerių. Dėl šios vagystės yra įtariami Šiaurės Korėjos programišiai, žinomi dėl jau ne vieno kripto nusikaltimo.

Kripto Rusijoje. Vienas didžiausių ir sankcionuotas Rusijos bankas „Rosbank“ per tarpininką pradėjo tarptautiniams atsiskaitymams naudoti kriptovaliutas.

DI ir kripto. „Coinbase“ analitikai svarsto, kad kripto technologijos gali būti panaudotos dirbtinio intelekto (DI) mokymosi modeliuose, šioms platformoms teikiant skaičiavimo pajėgumų paslaugas, kovojant su dezinformacija, audituojant pačias DI platformas ir t.t.

Nelaukiamas CBDC. Centrinių bankų kuriamų CBDC (central bank digital currency) žetonų įvedimui pritaria tik 16% apklaustų amerikiečių, 34% nepritaria, o 49% neturi nuomonės, rodo Cato instituto atlikta apklausa.

Darbo rinka. Gegužę daugiau nei padvigubėjo darbo skelbimų kripto sektoriuje, rodo „CryptoJobsList“ duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas