Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: lūkuriuojanti rinka, sumažėjusi kaina ir atlyginimas bitkoinais

Ši savaitė pažymėta vis dar vangia prekyba bitkoino (BTC) ir kripto rinkose bei gausėjančiais šios technologijos pripažinimo ir naudojimo ženklais.
Eteris ir bitkoinas
Eteris ir bitkoinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atvirėjanti „piniginė“. Praėjusią savaitę stipraus klientų nepasitenkinimo sulaukusi Prancūzijos BTC ir kripto „piniginių“ įrenginių gamintoja „Ledger“ nusprendė nukelti „Ledger Recover“ paslaugos įvedimą.

Ji rinką išgąsdino dėl paaiškėjusių naujų rizikų, susijusių su skaitmeninių žetonų saugojimu šiose piniginėse. Bendrovė žada pirmiausia daugiau paviešinti savo programų kodo, kad nepriklausomi analitikai galėtų įvertinti rizikas, ir tik tada pristatyti paslaugą.

Daugėja atsiskaitymų. Lietuviškoji BTC ir kripto mokėjimų kompanija „Coingate“ šių metų pirmą ketvirtį apdorojo 61% daugiau mokėjimų nei pernai tuo pat metu ir kalba apie toliau augantį verslo susidomėjimą šia technologija. Iš beveik 272 000 apdorotų mokėjimų, 49% teko BTC.

Manipuliavimas rinka. Jei „The Sunday Times“ (ST) turimi nutekinti pokalbiai tikslūs, turim dar vieną pavyzdį, kada bitkoineiriai teisūs dėl centrinių bankų manipuliacijų rinkomis. ST rašo, kad manipuliavimo tarpbankinėmis palūkanų normomis LIBOR skandalą išprovokavo būtent centrinių bankų koordinuotas manipuliavimas ir spaudimas komerciniams bankams sumažinti šias normas. Skandalas bankams kainavo šimtus milijonų baudų, o kai kuriems bankų darbuotojams ir ne vienus metus kalėjime, su skandalu yra siejamos ir kelios savižudybės. Po šių pranešimų politikai jau prašo pradėti tyrimus.

Mokesčių mokėjimas. Šveicarijos Cugo kantonas nuo 100 000 iki 1,5 mln. Šveicarijos frankų (1,54 mln. eurų) padidino mokesčių sumą, kurią galima sumokėti kriptovaliutomis. Kantonas sako, kad nuo 2021 m., kuomet suteikta tokia galimybė, kriptovaliutomis gauta 150 mokėjimų, iš viso vertų apie 2 mln. frankų.

BTC kaina. Rinkoms toliau nerimaujant dėl JAV skolų problemų, vėl daugėjant neaiškumų dėl tolesnės palūkanų politikos, Jungtinėje Karalystėje vėl pašokus infliacijai, BTC toliau judėjo žemyn, o ketvirtadienio rytą buvo nukritęs ir žemiau 25 900 JAV dolerių.

Kaina vėliau kiek atsistatė ir penktadienio rytą svyravo apie 26 400 JAV dolerių, per savaitę sumažėjusi apie 2 proc.

Komentuojama, kad BTC gali laimėti abiem atvejais – bus ar nebus susitarimo dėl JAV skolų, kurio tikimasi jau šiandien. Tiesa, jo nepasiekus, BTC gali iš pradžių kristi kartu su visa rinka, kol investuotojai susigaudys, kas vyksta ir kas gali vykti toliau.

Tuo pačiu, analitikai pabrėžia, kad ilgalaikiai BTC investuotojai vis dar nepajudinami ir, nepaisant „popierinių“ nuostolių, neparduoda BTC. Skaičiuojama, kad šiuo metu apie 68% visų rinkoje cirkuliuojančių BTC nebuvo pajudinta daugiau nei metus. Analitikai primena, kad tokios tendencijos paprastai būna prieš „bulių“ rinką, bet jos nebūtinai kartosis ir šįkart.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Bitkoino kandidatai. Jau du JAV prezidento rinkimų kandidatai – Robertas F. Kennedy's jaunesnysis ir Ronas DeSantisas – paskelbė sieksiantys ginti bitkoino technologiją. Ir nors politikų pareiškimus visada reikia vertinti atsargiai, tai vienaip ar kitaip suteikia daugiau pripažinimo šiai technologijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas F.Kennedy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas F.Kennedy

Pokyčiai Kinijoje. Honkongas patvirtino, kad nuo birželio 1 d. mažmeniniai investuotojai galės prekiauti BTC, ethereum (ETH) ir kai kuriais kitais populiariais žetonais. Apie tai reportažą parengė net nacionalinė Kinijos televizija, kas, teigiama, susilaukė didelio kinų susidomėjimo.

Atlyginimai BTC ir kripto. „Bitwage“, verslams siūlanti sprendimus, susijusius su algų mokėjimu BTC ir kitais žetonais, paskelbė, kad nuo šiol „beveik visi“ JAV darbdaviai turi papildomą galimybę mokėti algas šiais skaitmeniniais žetonais. Tai daryti leidžia nauji susitarimai su 23 algų mokėjimo sprendimus siūlančiomis kompanijomis.

„Apple“ švelnėja. „Apple“ toliau skatina kalbas dėl neva švelnėjančios pozicijos kripto projektų atžvilgiu – šįkart sveikatingumo programėlei Stepn (GMT) leista pasiūlyti jos naudotojams prekiauti NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas). Anksčiau jiems tekdavo pasinaudoti trečiųjų šalių platformomis.

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

NFT žaislai. Skaitmeninis NFT pasaulis tikrina galimybes uždirbti fiziniame pasaulyje: „Pudgy Penguins“ NFT kolekcija sako per „Amazon“ prekyvietę per dvi dienas pardavusi 0,5 mln. JAV dolerių vertės žaislų, pagamintų pagal šiuos NFT.

Bitkoino NFT proveržis. Bitkoino blokų grandinėje įkelti NFT per keletą mėnesių pagal prekybos apyvartą aplenkė visas blokų grandines, išskyrus Ethereum.

„Celsius“ gaivinimas. Pernai žlugusi ir lietuvių tarp savo kreditorių turinti milijardinė kripto skolintoja „Celsius“ gali atgimti kaip nauja, kreditorių valdoma kompanija. Tam turi pagalbėti „Fahrenheit“ pasivadinusi grupė investuotojų, kuri laimėjo „Celsius“ turto valdymo aukcioną.

Mažiau nuostolių. Šiemet pirmą ketvirtį nuostoliai dėl kompiuterinių kripto įsilaužimų sudarė 400 mln. JAV dolerių, arba 70% mažiau nei pernai tuo pat metu, rodo „TRM Labs“ duomenys. Analitikai svarsto, kad tai tik laikinas sumažėjimas.

Ir pabaigai – bitkoino pasaulis pirmadienį šventė tryliktąją „Bitkoino picos dieną“. Ji skirta paminėti kaip 2010 m. gegužės 22 d. programuotojas Laszlo Hanyeczas nupirko dvi picas už 10 000 BTC (dabar 262 mln. JAV dolerių). Tai yra pirmas žinomas atvejis, kada BTC buvo panaudotas atsiskaityti už ne skaitmenines prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas