Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: Milijoninė BTC byla Lietuvoje ir giganto parama

Bitkoino (BTC) kaina šią savaitę pasiekė naujas, daugiau nei metų aukštumas ir sulaukė didžiausio pasaulyje investicinio fondo paramos. Tuo metu rinka sekė ir su mokesčiais, panaudojimu bei socialiniais tinklais susijusias naujienas.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Milijoninė byla Lietuvoje. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas byloje dėl 2017 m. gautų 750 BTC ir su tuo susijusių mokesčių pritarė pirmos instancijos teismui bei Valstybinei mokesčių inspekcijai, kad „M.M.“ neteisingai šias pajamas priskyrė individualiai virtualių valiutų prekybos veiklai ir dėl to sumokėjo mažiau mokesčių nei turėjo (5 proc. vietoj 15 proc.).

Konkurencija dėl BTC ir kripto investicijų. Teisę į grynuosius pinigus konstitucijoje neseniai įrašiusios Slovakijos parlamentas dabar mažina su skaitmeninio turto pardavimu susijusius mokesčius. Tuo metu Izraelis planuoja naujus mokestinius pakeitimus, kurie padarys šią šalį patrauklesnę BTC ir kripto projektams bei investicijoms.

Draudimas Baltarusijoje. Baltarusija svarsto uždrausti tiesiogiai tarp vartotojų (P2P, peer-to-peer) vykdomą BTC bei kripto prekybą ir sako jau nustačiusi 27 asmenis, nelegaliai teikusius kriptovaliutų keitimo paslaugas. Prekyba būtų galima tik reguliuojamose platformose.

Sudėtingas apmokestinimas. Tuo metu Tarptautinis valiutos fondas naujoje ataskaitoje aiškina, kad BTC ir kripto apmokestinimas yra sudėtingas reikalas, nes čia yra daug neaiškių dalykų. Pavyzdžiui, neaišku, kaip suklasifikuoti tokį turtą. Be to, įvairūs technologiniai ir decentralizacijos aspektai apsunkina tokių mokesčių surinkimą. Konkrečiausias ataskaitos autorių pasiūlymas – reikia kažką daryti.

BTC kaina. Birželį BTC užbaigė pabrangęs maždaug 13 proc., antrą ketvirtį – 7 proc., o pirmą pusmetį – 84 proc.

Šią savaitę buvo pasiektos naujos, daugiau nei metus nematytos kainos aukštumos, kai BTC viršijo 31 480 JAV dolerių ribą. Nuo tada kaina sumažėjo ir penktadienio popietę svyravo ties 30 100 JAV dolerių bei per savaitę buvo sumažėjusi apie 2 proc. Analitikai kol kas nesutaria dėl to, kaip kaina gali keistis artimiausiu metu, bet ilgalaikės prognozės išlieka optimistiškos. Tuo metu tiek didieji, kiek mažieji investuotojai didina savo BTC portfelius, o rinkoje galimo įsigyti BTC kiekis toliau mažėja.

Savo ruožtu naują BTC investicinį fondą norinčios paleisti didžiausią pasaulyje investicijų portfelį kontroliuojančios „BlackRock“ kompanijos vadovas Larry’is Finkas šią savaitę pareiškė, kad BTC yra alternatyvi „tarptautinė turto klasė“, „skaitmenizuojanti auksą“, o „BlackRock“ nori supaprastinti prekybą juo.

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coingecko.com

Pagalba Ukrainai. Blokčeinų analitikai iš „Elliptic“ skaičiuoja, kad BTC ir kripto aukotojai Ukrainai per metus nuo karo pradžios paaukojo 212 mln. JAV dolerių vertės žetonų, arba 20 proc. visų lėšų, surinktų pagrindinių oficialių kampanijų metu. Tuo metu Rusijos rėmėjai surinko beveik 20 mln. JAV dolerių vertės tokių aukų, kurių didžioji dalis teko sankcionuotoms organizacijoms.

BTC ir dirbtinis intelektas. BTC sprendimų vystytoja „Lightning Labs“ pristatė naujus instrumentus, kurie padeda dirbtinio intelekto platformoms įdiegti BTC mokėjimus, atveriant naujų galimybių tiek AI, tiek ir BTC plėtrai.

Socialiniai tinklai. Kol Markas Zuckerbergas giriasi, kad naujasis „Meta“ socialinio tinklo projektas, kaupiantis ir pardavinėjantis vartotojų duomenis, „Threads“, jau surinko 30 mln. vartotojų, socialinius tinklus rimčiau keičiantys projektai vystomi blokčeinų ir BTC pasauliuose. Pavyzdžiui, „Twitter“ įkūrėjo Jacko Dorsey inicijuotas decentralizuoto tinklo projektas „Bluesky“, vartotojų duomenis paliekantis vartotojams, gavo 8 mln. JAV dolerių investiciją ir pradeda teikti pirmąsias mokamas paslaugas. O štai decentralizuotos komunikacijos protokolo „Nostr“ pagalba veikiančios programėlės „Damus“ vystytojai sugalvojo kaip apeiti „Apple“ draudimą įrašus įvertinti BTC mikromokėjimais. Beje, naudojantis naujuoju „Threads“ tinklu vartotojai rizikuoja netekti savo „Instagram“ paskyrų.

Netikėtas praturtėjimas. Conoras Groganas, vienas iš „Coinbase“ keityklos direktorių, sako padėjęs nepažįstamajai/-am atgauti 322 tūkst. JAV dolerių vertės ethereum classic (ETC) žetonų, apie kurių egzistavimą laimingoji/-asis net nežinojo.

Nuomonė apie CBDC. Pasirodė apklausų apie centrinių bankų vystomus CBDC (angl. central bank digital currency) žetonus: Kanadoje 59 proc. respondentų sako norintys naudotis CBDC, o 25 proc. – nenori. Tuo metu Jungtinėje Karalystėje absoliuti dauguma apklaustųjų nerimavo dėl visuomenės kontroliavimo galių, kurias vyriausybės gauna su CBDC.

Ethereum rizikos. Ethereum (ETH) stovykla pati sau sukėlė savotišką komunikacijos krizę, pripažinusi, kad itin populiarus būdas uždirbti palūkanas šioje blokų grandinėje „įdarbinant“ (angl., staking) ETH žetonus turi įvairiausių rizikų ir dėl to net patys Ethereum vystytojai vengia taip „įdarbinti“ visus savo ETH.

Ir pabaigai – užprogamuotą tradicinių pinigų nuvertėjimą kritikuojančių bitkoinerių dėmesio sulaukė „Financial Times“ pasirodęs Anglijos Banko buvusio vyriausiojo ekonomisto Andy Haldeno komentaras, kad gal jau laikas pamiršti centrinių bankų nusistatytą 2 proc. infliacijos tikslą ir labiau koncentruotis ties 3-4 proc. infliacija. Esant 2 proc. infliacijai, 1000 eurų po 20 metų būtų verti dabartinių 673 eurų, o su 4 proc. – 456 eurų.

Savo ruožtu 2 proc. infliacijos tikslas centriniuose bankuose taip pat atsirado vos ne atsitiktinai, be kažkokių tvirtų mokslinių pagrindimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas