Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Biudžetas ant Vyriausybės stalo – po rinkimų: opozicija širsta, bet istorija rodo, kad nebūtinai pelnytai

Vyriausybė pagaliau patvirtino, kad kitą savaitę paviešins 2021 metų valstybės biudžeto projektą. Dalis opozicijos politikų dar anksčiau priekaištavo, kad tai bus padaryta po Seimo rinkimų pirmojo turo. Ar jų kaltinimai Sauliaus Skvernelio Ministrų kabinetui pagrįsti, abejoti verčia istorija – dvi iki šios kadencijos dirbusios vyriausybės biudžetų projektus rinkimų metais irgi pateikė po pirmojo turo.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas 15min patvirtino, kad 2021 metų valstybės biudžeto projektas bus pateiktas kitą savaitę.

Tai reiškia, jog valstybės iždo duomenys viešai bus paskelbti po Seimo rinkimų pirmojo turo, įvyksiančio sekmadienį.

Vyriausybė tvirtina, kad biudžeto pateikimo ir Seimo rinkimų datų nesieja.

„Biudžeto pateikimo data susijusi ne su rinkimais, o su įstatymuose numatyta biudžeto rengimo tvarka ir terminais“, – 15min sakė T.Beržinskas.

Gali tekti veltis į nemalonią diskusiją, kokias išlaidas karpyti ar kokius mokesčius didinti.

Ateinančių metų biudžeto projektas kasmet sulaukia didelio dėmesio, tačiau šiemet dėl jo kyla dar didesnis ažiotažas.

2021 metų biudžeto projekte pamatysime koronaviruso krizės poveikį valstybės finansams, teigia ekonomistai.

„Esminis dalykas, į kurį teks žvelgti nagrinėjant kitų metų biudžeto projektą, bus prognozuojamas biudžeto deficitas“, – 15min sakė banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Jeigu prognozuojamas deficitas bus planuojamas pakankamai ženklus, tai kels pagrįstų klausimų dėl viešųjų finansų tvarumo. Tuomet gali tekti veltis į nemalonią diskusiją, kokias išlaidas karpyti ar kokius mokesčius didinti“, – pridūrė jis.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis anksčiau yra sakęs, kad 2021 metų biudžetas bus perteklinis – tai yra valstybė išleis mažiau pinigų, nei jų gaus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Kauno rotušėje atidavė balsą iš anksto
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Kauno rotušėje atidavė balsą iš anksto

Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra teigęs, kad biudžeto projektas bus saugus, nes jame atidžiai vertinamos išlaidos, kadangi didesnę nei įprastai dalį jų teks finansuoti iš paskolų.

Ar žinome, už kokią ateitį balsuojame?

Dalis opozicijos širsta, kad valstybės biudžetas pateikiamas po Seimo rinkimų pirmojo turo.

Anot jos, Vyriausybė šitokiu būdu gudrauja, prieš rinkimus neatskleisdama realios padėties šalyje ir trukdo opozicinėms partijoms planuoti savo ekonominę politiką.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis dar rugsėjo pradžioje sakė, kad valdantieji biudžetą pateiks paskutinę minutę, kad eidami į rinkimus balsuoti žmonės nežinotų, kas jų laukia.

„Kitaip tariant, ir jūs, ir mes biudžetą pamatysime prieš antrąjį turą. Žmonės balsuodami nežinos, už kokią ateitį jie balsuoja“, – Seime tvirtino politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad nesudaroma galimybė matyti kitų metų šalies finansinius rodiklius neleidžia partijoms prieš rinkimus dalinti pamatuotų pažadų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Nežinant realios situacijos, negalint gauti informacijos apie realią situaciją mūsų biudžete labai sunku planuoti žemiškus darbus, kurie būtų paremti skaičiais“, – 15min tvirtino parlamentarė.

Anot jos, Vyriausybė galėjo paskubėti su biudžeto projektu dar ir dėl neapibrėžtumo, sukelto COVID-19 smūgio viešiesiems finansams: „Šiemet situacija ypač opi – valstybės skola auga, situacija pasaulyje ir Lietuvoje lieka neapibrėžta.“

Pigiame populizme dalyvauti nenoriu.

Politinė tradicija?

Vis dėlto istorija rodo, kad priekaištai šiai konkrečiai Vyriausybei dėl biudžeto pateikimo nebūtinai yra pelnyti.

S.Skvernelio vyriausybė valstybės biudžeto projektus taip pat rengė 2017–2019 metais ir jie buvo paviešinti spalio 11–16 dienomis.

Anksčiau dirbusi Algirdo Butkevičiaus vyriausybė rinkiminiais 2016 metais projektą paskelbė spalio 12 dieną – praėjus trims dienoms po pirmojo Seimo rinkimų turo.

Ankstesnius biudžetus jo Vyriausybė Seimui teikdavo rugsėjo 30 – spalio 2 dienomis, nors jų projektai buvo paviešinami dar kelios dienos iki to.

Su A.Butkevičiumi 15min susisiekti nepavyko, tačiau pasiekėme socialdemokratę Rasą Budbergytę, priešrinkiminiais 2016 metais dirbusią finansų ministre.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Nors politikė dabar dirba Seimo opozicijoje, ji atsisako kritikuoti dabartinės Vyriausybės sprendimus dėl biudžeto pateikimo.

Anot parlamentarės, biudžeto rengimas yra sudėtingas procesas, o jo paskelbimo data tikrai gali būti ankstinama ar vėlinama, priklausomai nuo aplinkybių, nesusijusių su rinkimais.

„Tie, kas jums sako, kad biudžetas turi būti pateiktas būtinai iki rinkimų, tiesiog siunčia agitacines žinutes“, – 15min teigė R.Budbergytė.

Bijau, kad kitų metų biudžetas mums gali būti tikrai labai didelis siurprizas.

„Pigiame populizme dalyvauti nenoriu“, – pridūrė ji.

2012–2016 metais dirbusi Andriaus Kubiliaus vyriausybė paskutinį biudžetą pateikė spalio 16 dieną. Seimo rinkimų pirmasis turas tąkart vyko dviem dienomis anksčiau.

Tuo metu finansų ministre dirbusi dabartinė konservatorių sąrašo lyderė šiuose rinkimuose Ingrida Šimonytė teigia prisimenanti, kad ir ankstesnės Vyriausybės rinkiminių metų biudžetus teikdavo praėjus balsavimui pirmajame ture.

Vis dėlto viešųjų finansų būklę tampa itin sunku prognozuoti todėl, kad Vyriausybė nesiteikė patikslinti 2020-ųjų biudžeto, kai smogė COVID-19 pandemija, tvirtina politikė.

„Todėl bijau, kad kitų metų biudžetas mums gali būti tikrai labai didelis siurprizas, nes nežinome, kaip jis keičiasi“, – 15min sakė I.Šimonytė.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Ingrida Šimonytė
Mindaugo Mikulėno nuotr./Ingrida Šimonytė

„Blogai yra tai, kad visiškai nebeaišku, nuo ko darome kitų metų biudžetą. Nėra blogai savaime tai, kad ši Vyriausybė iki paskutinės minutės tempia su kitų metų biudžetu, nes tai iki šiol darė ir dauguma kitų vyriausybių“, – pridūrė ji.

Šios kadencijos Seime ne kartą svarstyta idėja parlamento rinkimus perkelti į pavasarį. Šios idėjos autoriai teigė, kad tai leistų naujoms vyriausybėms iš karto rengti valstybės biudžetą, nes šiuo metu nauja valdančioji dauguma rudenį neturi daug laiko pakeisti „nueinančių“ politikų parengto biudžeto.

Vis dėlto idėja nebuvo įgyvendinta. Dabar Konstitucijoje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas