Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28 /15:40

Brakonieriavimo istorija skylėta: ežeras privatus, jo savininkai J.Narkevičiaus nematę

Gilūšio ežeras, kuriame galimai žvejojo susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, yra ne valstybės, o privatus. Nuosavame ežere žvejyba tam tikrais tinklais savininkams yra leidžiama. Tačiau ežero savininkai kalba, kad ministro nėra nė matę, nors patys gyvena šalia ir žvejoja gana dažnai.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gilūšio ežerų Trakų rajone yra ne vienas. KK2 laidos atstovai 15min patvirtino, kad reportažas, po kurio kilo įtarimų, kad J.Narkevičius galbūt brakonieriavo, filmuotas prie ežero šalia Akmendvario gyvenvietės. Taip pat laidos atstovai paaiškino, kad išties sodyba, kurioje galimai lankosi ministras, registruota ne J.Narkevičiaus, bet kito asmens vardu.

KK2 laidoje buvo skelbiama, kad prie Gilūšio ežero kaimo turizmo sodybą turinti moteris pastebėjo, kad ežere sumažėjo žuvų. Be to, kartą J.Narkevičius netikėtai užėjo į jos kiemą ir pareikalavo grąžinti tinklus.

„Jis dar buvo Seimo narys. Pasakė: atiduokit tinklus. Sako, matau, kad tinklai tempti ant jūsų kranto“, – pasakojo moteris. Teigiama, kad ministras ežere pasigedo trijų tinklų. Politikas neva matė, kaip juos pavogė. O vagis atplaukė į minėtą kaimo turizmo sodybą.

J.Narkevičius po laidos išplatino paneigimą, kuriame teigė, kad prie šio ežero neturi sodybos ir niekada nebrakonieriavo. „Žvejybos tinklų neturiu, o laisvalaikiu žvejoju leistinose vietose, leistinu būdu ir leistinais žvejybos įrankiais“, – teigia J.Narkevičius.

15min išsiaiškino, kad ežeras yra privatus – jį kontroliuoja netgi 11 savininkų. Aplinkos ministerijos atstovai kalba, kad privačiame ežere žvejybos klausimus sprendžia patys savininkai – tam tikrais tinklais žvejyba galima.

2 ežero savininkai teigia, kad ministro nėra matę, nors čia būna dažnai. Tačiau jie patvirtino radę tinklų.

Ežeras nuosavas

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų politikos grupės vyr. specialistas Povilas Paukštė patvirtina, kad Gilūšio ežeras, apie kurį parengtas reportažas, yra nuosavas.

„Gilūšio ežerų yra nemažai, gal 7. Čia kalbama apie Gilūšio ežerą, kuris yra tarp Elektrėnų ir Trakų r. Ten yra suformuotas žemės sklypas, kuris yra privatus. Valstybiniams telkiniams žemės sklypai neformuojami“, – kalba P.Paukštė.

Išties, Registrų centro duomenimis, 11,9 hektaro sklypą ir vandens telkinį kontroliuoja net 11 savininkų.

KK2 laidoje pateikiamas moters Jurgitos, valdančios kaimo turizmo sodybą, liudijimas, tačiau asmens, vardu Jurgita, tarp ežero savininkų nėra.

„Jei ežeras privatus, kalbant apie žvejybos reglamentavimą, pagal nustatytą tvarką pažymėtais tinklais privačiuose telkiniuose gali žvejoti telkinio savininkas“, – kalba P.Paukštė.

Pagal Prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiais tvarkos aprašą, leidimą įsigyti tokius įrankius gali gauti asmenys, kuriems nuosavybės teise priklauso vandens telkiniai.

Savininkai sako, kad ministro nematę

15min susisiekė su vienu iš sklypo savininkų, vardu Algirdas. Jis pasakoja, kad apie J.Narkevičiaus žvejybos istoriją pats girdėjo tik iš pasakojimų.

„Man papasakojo, kad kaimo sodybos moteriškė KK2 kažką pasakojo ir nurodė mano namą, kad tai yra J.Narkevičiaus namas. Vienas toks dalykas. Paskui kažkas esą prie mano sodybos numetė tinklus. Bet aš jų taip ir neradau, kas pasiėmė. O kad jis ten būtų žvejojęs ar ką, aš čia vos ne kiekvieną vakarą plaukioju su valtimi, ypač vasarą. Ir labai anksti ryte, ir vėlai. Jei būtų kažkokie tinklai ar dar kažkas, pastebėčiau“, – kalba Algirdas.

Paklaustas, ar KK2 žmonių papasakota istorija yra teisinga, jis tikino, kad istorija gali būti klaidinga.

„Juoką kelia. Žmonės kažką pasakoja, nežinodami tikrų faktų, ir nesuprantu, kodėl. (…) Su juo absoliučiai neturiu jokių ryšių, aš jo nepažįstu, sutikęs net neatpažinčiau“, – juokėsi Algirdas.

Tačiau vyras dalijosi įtarimais, kad ežere gali būti brakonieriaujama.

„Vienas iš gandų yra, kad ta sodyba svečiams visados siūlo šviežią žuvį ir mums kyla įtarimas, gal jie brakonieriauja. Jie teisės žvejoti ežere iš viso neturi“, – abejojo Algirdas.

Kitas ežero savininkas Raimondas tikino, kad ežere yra radęs tinklų, tačiau ministro nematęs.

„Aš asmeniškai ministro nemačiau, tik girdėjau, kad jį ten kažkas matė, gal pas kaimynus. (…) Mūsų yra grupė žmonių, mes pakrantę patys tvarkome, turime valtis, prižiūrime teritoriją, prieinančią prie ežero. Šiaip aš irgi esu radęs kažkieno tinklų ežere. Tikrai nežinau kieno, bet esu radęs“, – kalbėjo Raimondas.

Jis patikina, kad ežero savininkai žvejoti leidžia tik legaliomis priemonėmis – plūdinėmis meškerėmis, spiningu.

LNK nuotr./Gilūšio ežero krantas
LNK nuotr./Gilūšio ežero krantas

„Žvejoti galima, mes leidžiam tik su spiningu, su plūde, ir aš ten žvejoju su spiningu, su plūde. Ar draugai atvažiuoja, ar kas kitas žvejoja – leidžiam, jei legalus būdas“, – sako Raimondas.

Jis tikina, kad prie ežero būna dažnai, čia lankosi kone kiekvieną savaitgalį.

„Aš ministro nemačiau, tik girdėjau, kad kažkas matė. (…) Iš mano pažįstamų kaimynų tikrai niekas su juo nebuvo šnekėjęs, to tikrai nebuvo“, – sako Raimondas.

Facebook/KK2 nuotr. /J.Narkevičius
Facebook/KK2 nuotr. /J.Narkevičius

Tačiau ministro pomėgį žūklei iliustruoja jo paties nuotraukos, patalpintos feisbuke, kurios, laidos autorių teigimu, darytos prie to paties ežero. 15min nepavyko susisiekti su sodybos savininke, kurioje galimai lankosi J.Narkevičius.

Facebook/KK2 nuotr. /J.Narkevičius su laimikiu
Facebook/KK2 nuotr. /J.Narkevičius su laimikiu

Nėra sodybų, kurios priklausytų J.Narkevičiui

Registrų centro duomenimis, šalia Gilūšio ežero nėra sodybų, kurios priklausytų ministrui J.Narkevičiui. Kelias sodybas ir sklypus valdo ežero savininkai, taip pat kiti asmenys.

J.Narkevičiui priklausantis namas, kuriame jis gyvena su šeima, yra pačiame Trakų mieste.

Facebook/KK2 nuotr. /Jaroslavas Narkevičius
Facebook/KK2 nuotr. /Jaroslavas Narkevičius

Pats J.Narkevičius ketvirtadienį Seimo nariams Vyriausybės valandoje tikino niekuomet nesinaudojantis neleistinais žvejybos būdais ir įrankiais.

„Čia absoliutus melas ir melagystė. Man tik gaila, kad į tai įtraukiami niekuo dėti žmonės, kurie turi nuosavą ežerą ir kurie turi legalias teises žvejoti legaliais įrankiais“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas