Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimai ties nauja starto linija: aiškinasi, kaip apsaugoti Žemę nuo asteroidų

Mokslininkai tiria, kaip į Žemę skriejantį asteroidą nukreipti kosminiam laivui prie jo neprisilietus, rašo sciencenews.org.
Žemė, asteroidas
Žemė, asteroidas / Shutterstock nuotr.

Žurnale „Nature Physics“ tyrėjai pranešė, kad kosminę uolieną galima nukreipti rentgeno spinduliais. Atlikdami laboratorinius eksperimentus mokslininkai rentgeno spinduliais kaitino laisvai krintančių netikrų asteroidų paviršių, todėl susidarė garų pliūpsniai, kurie stūmė objektus tolyn.

Vėliau atliktas kompiuterinis modeliavimas parodė, kad rentgeno spinduliai, kuriuos skleidžia tolimas branduolinis sprogimas, gali nukreipti kai kuriuos asteroidus, kurių plotis yra maždaug toks pat, kaip Nacionalinio prekybos centro Vašingtone ilgis.

Shutterstock nuotr./Žemė, asteroidas
Shutterstock nuotr./Žemė, asteroidas

Pasiūlytas tik vienas metodas

Anot tyrėjų, yra pasiūlytas tik vienas metodas, kuris turi užtektinai energijos, kad nukreiptų didžiausią grėsmę keliančius asteroidus arba, kai kuriais atvejais, net mažesnius asteroidus, kai įspėjimo laikas yra trumpas. Planetų gynybos bendruomenė sutaria, kad tokiais atvejais vienintelė išeitis būtų – rentgeno spinduliai iš branduolinio užtaiso. Teoriškai tokie sprogimai įvyktų saugiu atstumu nuo Žemės.

Prieš dvejus metus NASA tyčia įsirėžė kosminiu laivu į asteroidą Dimorfą, pakeisdama kosminės uolienos orbitą aplink kitą, didesnį asteroidą. Tai buvo lūžio momentas planetų gynybos bendruomenei. Tačiau tokie smūgiai veikia tik tuo atveju, jei asteroidas yra mažas ir yra užtektinai laiko pakeisti jo trajektoriją, – sako fizikas Nathanas Moore’as iš Sandijos Nacionalinės laboratorijos Albukerkėje (Naujoji Meksika).

Shutterstock nuotr./Žemė, asteroidas
Shutterstock nuotr./Žemė, asteroidas

Tai tik pradžia

Norint įvertinti, ar ši schema gali būti naudojama planetos gynybai, reikėjo eksperimentų rezultatus įtraukti į kompiuterinį modeliavimą. Komanda nustatė, kad rentgeno spinduliai iš branduolinio sprogimo, esančio už poros kilometrų, galėtų nukreipti panašios sudėties iki 4 kilometrų pločio asteroidą.

Mokslininkai tikisi atlikti panašius eksperimentus su geležimi ir kitomis asteroidų sudėtinėmis dalimis, nes asteroidai būna įvairių rūšių, sudaryti iš skirtingų mineralų. Tai esą tik pradžia, startinis tyrinėjimų taškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas