Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Brangiausi pasaulio hobiai: kaip pramogauja milijonieriai?

„Pasivaikščiojimas su augintiniu parke, brazdinimas gitara, maisto gaminimas – tai įprasti hobiai, kuriais užsiimame patys arba tai daro mūsų artimieji. Tačiau ar kada susimąstėte, ką veiktumėte laisvu laiku, jeigu savo banko sąskaitoje turėtumėte ne vieną milijoną? Turtingų žmonių hobiai kainuoja įspūdingas sumas, tačiau ar tikrai šie pomėgiai paprastam žmogui yra nepasiekiami?, rašoma „Laisvalaikio dovanos“ pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Shutterstock nuotr.

Kol mes einame į kiną, turtingieji įsirengia aukščiausios klasės kino sales savo namuose. Norėdami gardžios vakarienės – ją pasigaminame arba vykstame pavalgyti į mėgstamą restoraną. Tuo tarpu milijonieriai samdosi asmeninius šefus iš „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų restoranų, privačiais lėktuvais iš kito pasaulio krašto skraidinasi šviežias jūros gėrybes. Dovanų ekspertai „Laisvalaikio dovanos“ atskleidžia, kaip paprasta pramoga virsta dešimtis tūkstančių ar net milijonus kainuojančiu hobiu.

Pasiplaukiojimas jachta

Holivudiniai filmai jau seniai suformavo įspūdį, kad pasiplaukiojimai jachta su būriu draugų, triukšmingi vakarėliai ant denio yra neatsiejami nuo didžiulių turtų ir verslo imperijas valdančių milijonierių. Tai iš tikrųjų brangus pomėgis: nedidelės, 7–10 metrų ilgio naudotos jachtos kaina gali siekti nuo 20 iki 50 tūkst. eurų, naujesnė ir didesnė gali kainuoti nuo 50 iki 200 tūkst. eurų, o didesnės nei 15 metrų ilgio jachtos vertė gali viršyti 200 tūkst. ir siekti net kelis milijonus.

Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotrauka
Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotrauka

Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 5500 superjachtų, kurios kainuoja milijonus ar net kelis milijardus eurų. Tokios superjachtos nuoma savaitei gali atsieiti šešiaženklę sumą. Šiuo metu brangiausia pasaulyje superjachta laikoma turtingiausiam Malaizijos žmogui priklausanti 4,3 milijardo eurų vertės „History Supreme“. Tokią aukštą kainą lemia ne tik techniniai parametrai, tačiau ir dizaino sprendimai: iš tiranozauro kaulų pagaminta skulptūra, 18,5 karato deimantu puoštas gėrimo butelis, 24 karatų auksu dabinta miegamojo siena ir daugybė kitų tik milijardieriaus sąskaitai pasiekiamų grožybių.

Egzotinių gyvūnų kolekcionavimas

Kai kuriems milijonieriams jau neužtenka turėti naminį šunį ar katę. Savo statusui pabrėžti jie mieliau renkasi egzotiškus ir brangius gyvūnus. „Pigiausių“ sąraše rikiuojasi paukščiai ir ropliai, kurių kainos svyruoja nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų, vėžlio kaina gali siekti ir 30 tūkst. eurų, priklausomai nuo jo rūšies.

Visai kitaip atrodo didžiųjų gyvūnų kainoraštis: Bengalijos tigro kaina gali siekti iki 50 tūkst. eurų, zebrų – iki 10 tūkst. eurų. Tie, kas savo piniginėje turi atliekamus 60–70 tūkst. eurų gali įsigyti šimpanzę, o sumokėjus 100–150 tūkst. eurų, galima tapti baltojo liūto šeimininku. Žinoma, į šias įspūdingas sumas neįskaičiuotas gyvūnų maistas ir dietos, veterinarų paslaugos, specialūs leidimai, dėl ko bendra egzotinio gyvūno išlaikymo suma metams papildomai gali sudaryti nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių eurų.

Skrydis karšto oro balionu

Kuomet lepina gražūs ir ramūs orai, lietuvių dėmesį danguje neretai prikausto margi oro balionai. Vieniems tai vienkartinė ir stiprias emocijas suteikianti pramoga, o kitiems ji – vienas iš pomėgių, kuris, reikia pripažinti, kainuoja išties nemenką sumą.

Naujų karšto oro balionų kainos svyruoja nuo 20 iki 150 tūkst. eurų, tam įtakos turi medžiagos ir jų kokybė, krepšio tipas, dydis, įranga. Unikalių formų oro balionai gali kainuoti ir dar didesnę sumą. Išlaidos neapsiriboja vien pačio oro baliono turėjimu: metinis oro baliono draudimas siekia 1 000–5 000 eurų, oro baliono pilotavimui taip pat reikalinga pilotavimo licencija, todėl tokie kursai papildomai gali kainuoti apie 3 000–10 000 eurų. Reikia įvertinti ir tai, kad vos valanda skrydžio sueikvoja iki 100 eurų vertės kuro (propano dujų), todėl metų gale susidariusios eksploatacinės išlaidos gali siekti nuo 5 iki 20 tūkst. eurų.

Golfas

Kyla klausimas, kuo golfas gali būti toks brangus ir įperkamas tik ypač turtingiems asmenims? Golfo lazda galime siūbuoti ir savo kieme, tačiau turtingiausi pasaulio golfo entuziastai ieško pačių geriausių aikštynų, todėl tikrai nesikuklina ir leidžia sau išlaidauti dėl privilegijos žaisti prestižinėse vietose. Narystė kai kuriuose išskirtiniausiuose pasaulio klubuose gali kainuoti net ir šimtus tūkstančių.

Pavyzdžiui, pradinė įmoka norint žaisti „Augusta National Golf Club“ arba „Pebble Beach Golf Links“ golfo klubuose gali siekti 230–460 tūkst. eurų. Taip pat kiekvienais metais teks mokėti apie 10–30 tūkst. eurų siekiantį narystės mokestį. Pasirinkus ne tokius prestižinius golfo klubus, metinė narystė gali sudaryti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų.

Šuoliai su parašiutu

Nors šuolių su parašiutu kainos prasideda vos nuo 70 eurų, norint šį užsiėmimą paversti nuolatiniu hobiu – gali tekti atlikti didelę investiciją. Vien šuolių įranga, įsigyjant dėvėtą, gali atsieiti iki 4 000 eurų, o perkant naują, priklausomai nuo modelio ir specifikacijų, gali kainuoti nuo 5 000 iki 10 000 ir daugiau. Kur dar papildoma įranga: ne vieną šimtinę teks išleisti apsaugos priemonėms, tūkstantį ir daugiau eurų kainuos rezervinis parašiutas.

Vediniems idėjos atlikti šuolius parašiutu taip pat nepavyks – norint savarankiškai užsiimti pramoga, reikalingi mokymai ir licencijos, tad norint pasiekti pradinį lygį, mokymosi programa gali kainuoti 1 500–3 000 eurų.

Sportinių automobilių kolekcionavimas

Dar vienas nuo turtingų žmonių neatsiejamas pomėgis – prabangūs automobiliai. Kol vieni mėgaujasi dėl išskirtinio automobilio gaunamu dėmesiu gatvėse, kiti daugybę pinigų kainuojančias transporto priemones kolekcionuoja. Neretai tokios kolekcijos būna vertos keliasdešimt ant net kelis šimtus milijonų eurų.

Pirmą vietą pagal turimą brangiausią sportinių automobilių kolekciją užima Brunėjaus sultonas Hassanal Bolkiah. Jo turima automobilių kolekcija verta 5 milijardų eurų. Įspūdingiausių automobilių kolekcijų sąraše galima rasti ir puikiai žinomų žvaigždžių vardus. Garsus JAV komikas bei televizijos laidų vedėjas Jay Leno gali didžiuotis kolekcija, kurios vertė skaičiuojama apie 400–600 milijonų eurų. Prabangiais sportiniais automobiliais žavisi ir mados dizaineris Ralph Lauren, kurio kolekcija verta apie 300 milijonų eurų, o kolekcijos pažiba – net 70 milijonų eurų vertės 1962-ųjų „Ferrari 250 GTO“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas