Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų parlamentarų investicijos plaukia į tabako, naftos ir mokesčių vengimu kaltinamas bendroves

Didžiosios Britanijos parlamentarams mokamas pensijas finansuoja tabako, tarptautinės naftos kompanijos, taip pat įmonės, kurias parlamentarai yra apkaltinę mokesčių vengimu, rašo „The Independent“.
„British American Tobacco“
„British American Tobacco“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą buvo paviešintos britų parlamentinio pensijų fondo investicijos. Informacija rodo, kad fondas per pastaruosius metus daugiausia investavo į „British American Tobacco“ ir naftos milžinę BP. Taip pat milijonai svarų skirti naftos bendrovei „Shell“, prieštaringai vertinamai anglies kasybos įmonei „Rio Tinto“.

Pernai parlamentarų fondas į „British American Tobacco“ ir BP investavo beveik po 5,6 mln. svarų.

Pensijų fondai, į įvairius ekonomikos sektorius investuojantys milijardus svarų, jaučia visuomenės spaudimą – jie raginami neinvestuoti į įmones, kurios gamina produkciją, kenkiančią sveikatai, aplinkai, skatinančią konfliktus.

Tarp didžiausių 621 mln. svarų britų parlamentarų fondo „TOP 20“ investicijų patenka ir JAV technologinės kompanijos – „Amazon“, „Google“, „Apple“, kurias parlamentarai patys kaltino mokesčių vengimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./amazon.com
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./amazon.com

„Žalioji“ parlamentarė Caroline Lucas metų metus ragino fondą atskleisti savo investicijas. Jos teigimu, investavimo strategija yra abejotina, o siekis pasipelnyti iš „vienos iš didžiausių visuomenės sveikatos krizių“, investuojant į tabako kompaniją, yra nepateisinamas.

„Jeigu mes norime apsisaugoti nuo blogiausių klimato pokyčių pasekmių, turime nedelsiant „pasukti“ ekonomiką nuo kietojo kuro link atsinaujinančios energetikos. Parlamentarai turėtų imtis lyderio vaidmens“, – kalbėjo politikė.

Paviešintas įmonių, į kurias investuoja parlamentarų pensijų fondas, sąrašas nuliūdino ir sveikatos specialistus, mat tabako pramonės produktai, jų teigimu, kasmet Didžiojoje Britanijoje nužudo 100 tūkst. žmonių.

Į farmacijos GSK buvo investuota 3,7 mln. svarų, po 3,1 mln. svarų buvo išleista perkant JAV iždo popierius, investuojant į „Lloyds Bank“ ir „Nestle“. Fondas po 2,5 mln. svarų investavo į BT, „JP Morgan Chase“ ir „Google“. „Rio Tinto“, „Apple“, „Amazon“ „Hartford Financial Services“ ir WPP buvo skirta po 1,9 mln. svarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas