Briuselis davė laiko Portugalijai ir Ispanijai susitvarkyti biudžeto deficitą

Europos Sąjunga trečiadienį perspėjo Ispaniją ir Portugaliją kuo greičiau imtis priemonių, kad jų biudžetų deficitai atitiktų ES taisykles. Tačiau Briuselis atidėjo baudų skyrimą šalims iki liepos.
Ruduo Portugalijoje, Porto mieste
Portas / Justinos Butkutės nuotr.

Netikėtas atidėjimas leis Madridui išvengti gėdingos baudos prieš birželio 26 d. vyksiančius rinkimus.

Verta paminėti, kad skirdama baudą už per didelį biudžeto deficitą Europos Komisija imtųsi precedento neturinčių veiksmų.

„Mes nusprendėme, kad šiuo metu ekonomiškai ar politiškai nėra tinkamas laikas žengti tokį žingsnį“, – Briuselyje surengtos spaudos konferencijos metu sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovicis.

Taupymo priemonių nuvargintos Ispanijos biudžeto deficitas tikslinę ribą viršijo jau aštuntus metus iš eilės. Ispanijos rodiklis yra vienas prasčiausių euro zonoje. Tačiau nepaisant gresiančios Briuselio baudos, Ispanijos premjeras Mariano'as Rajoy'us trečiadienį pažadėjo dar labiau mažinti mokesčius, jeigu bus perrinktas.

Pernai Ispanijos biudžeto deficitas siekė 5 proc. BVP, nors Madridas anksčiau Briuseliui žadėjo jį sumažinti iki 4,2 proc. Tačiau net ir 4,2 proc. BVP biudžeto deficitas būtų gerokai didesnis už tikslinę ES 3 proc. BVP ribą.

Birželio 26 d. Ispanijoje rengiami parlamento rinkimai po to, kai dėl gruodį įvykusių rinkimuose, kurių metu nė viena partija negavo daugumos, partijoms nepavyko susitarti dėl koalicijos.

Per krizę gelbėta Portugalija taip pat susilaukė kritikos dėl biudžeto deficito. Be to, prognozuojama, kad šalies skola pasieks 130 proc. BVP, kas yra daugiau nei dvigubai daugiau už ES nustatytą 60 proc. BVP maksimumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento