Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 11 23

„Reikia elgtis saikingiau“: ekonomistai pritaria Briuselio kritikai dėl Lietuvos biudžeto

Sparčiai kylant kainoms, Lietuvos valdžia turėtų taikyti taiklesnes priemones kompensuoti energijos kainas ir labiau riboti išlaidų augimą. Su tokiomis Europos Komisijos pastabomis sutinka ir kai kurie Lietuvos ekonomistai. Briuselis pirmą kartą žada nuodugniai tikrinti Lietuvos ekonomikos būklę.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Seime antradienį patvirtinto biudžeto lėšomis numatyta sušvelninti elektros ir dujų kainų augimą verslui ir gyventojams, padidinti pensijas, neapmokestinamųjų pajamų dydį, pakelti atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams.

Energijos kainų augimo poveikio sušvelninimo priemonėms žmonėms ir verslui numatyta skirti 1,84 mlrd. eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė ir Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė ir Gintarė Skaistė

Galutiniame biudžeto variante atsidūrė ir nemažai pridėtinės vertės mokesčių lengvatų (PVM), dėl kurių pastaruoju metu buvo laužomos ietys net tarp valdančiųjų. Pavyzdžiui, nutarta 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti visiems metams, o ne pusmečiui, pavyzdžiui, kaip siūlė Vyriausybė. Tai biudžetui papildomai kainuos 59,5 mln. eurų.

Sporto renginiams ir atlikėjams PVM lengvata galios pusę metų. Apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir periodiniams mažesnis PVM tarifas bus taikomas neterminuotai.

Dosnios biudžete numatytos priemonės neliko nepastebėtos Europos Komisijos. Briuselis pareiškė, kad Lietuva nesilaiko rekomendacijos riboti išlaidų augimą ir vykdyti neutralią fiskalinę politiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisija

Be to, pranešta, kad EK nuodugniai išnagrinės šalies ekonomikos disbalansus. Tokia apžvalga bus atliktą pirmą kartą nuo procedūros pradžios.

„Laikinos priemonės, skirtos namų ūkiams ir įmonėms susidoroti su energijos kainų pokyčiais, Europos Komisijos nuomone, nėra pakankamai tikslingos ir nukreiptos į pažeidžiamiausias visuomenės grupes“, – nurodė EK.

Be to, pastebėta, kad Lietuvos fiskalinė politika kitąmet, nepaisant didelės infliacijos šalyje, skatins ekonomiką.

Briuselis taip pat atkreipė dėmesį, kad būsto kainų didėjimas Lietuvoje paskutiniaisiais metais buvo vienas aukščiausių ES, taip pat sparčiai augo skolinimas ir finansinio sektoriaus įsipareigojimai.

15min paklausė ekonomistų, kaip jie vertina šias pastabas, taip pat ar Lietuvai tai gali reikšti neigiamas pasekmes ateityje.

A.Bartkus: didžioji dalis pastabų – pagrįstos, bet su viena sutikti negaliu

Vilniaus universiteto docentas, ekonomistas Algirdas Bartkus komentuodamas EK išsakytas tezes 15min sutiko, kad didžioji dalis įspėjimų yra pagrįsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius