Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto paskolos: kada geriau skolintis, o kada – taupyti ir mokėti grynais?

EURIBOR palūkanų norma šiemet jau mažėjo kartą, o iki metų pabaigos galimai bus mažinama dar du kartus. Kaip žinia, nuo EURIBOR priklauso dalis būsto paskolos kainos. Ekspertai, remdamiesi Registrų centro duomenimis, teigia, kad anksčiau kiek susitraukusi Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinka pamažu pradeda kilti, rašoma „Bigbank“ pranešime spaudai.
Nuosavas namas
Nuosavas namas / 123FR nuotr.

Tokių pokyčių metu vėl tampa aktualus klausimas – geriau būstą pirkti iš santaupų, mokant visą sumą, ar imti paskolą iš banko? Banko „Bigbank“ specialistai atskleidžia, kad vienareikšmiško atsakymo nėra ir viskas priklauso nuo asmeninės finansinės padėties, „apetito“ rizikai ar noro investuoti.

Pirkimas grynais siejamas su ramybe ir greičiu

2020 m. net 57,2 proc. būstų buvo perkama mokant visą sumą iš karto. Tiesa, kaip pastebi banko „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas, pandemijos pradžioje žmonės turėjo nemažai santaupų, daug laiko ir ieškojo kaip įdarbinti savo pinigus, o NT – vis dar yra mėgstamiausia lietuvių investicija.

Tačiau panaši tendencija buvo matoma ir iki pandemijos. Būsto pirkimas mokant visą sumą iš karto leidžia išvengti ilgalaikių finansinių įsipareigojimų. Tokio pirkėjo negąsdina nei svyravimai rinkose, nei svyravimai asmeninėje banko sąskaitoje. Kadangi taip įsigytas turtas iš karto tampa asmens nuosavybe, nereikia jaudintis dėl vėlavimo sumokėti įmokas ar finansinių problemų. Be to, tokius pirkėjus pardavėjai dažnai vis dar mėgsta kiek labiau.

Visgi R.Norvilas įspėja, kad net ir perkant būstą iš savo lėšų ir mokant visą sumą iš karto, įsipareigojimas tikrai yra: „Nekilnojamas turtas nėra toks likvidus kaip kai kurie kiti investiciniai produktai ar pinigai taupomajame indėlyje – lengvai išsiimti investuotų lėšų negalima, nebent nusprendžiama įsigytą NT parduoti už žemesnę kainą. Todėl net ir pirkdami būstą bei mokėdami visą sumą, įsipareigojate ilgesniam laikui.“

Daugeliui pirkėjų norint pasiekti tą išsvajotąją ramybę, taip pat teks kurį laiką pataupyti, o tai paprastai reiškia ir diržų susiveržimą ar kitų investicinių galimybių praradimą.

Būsto paskola suteikia daugiau galimybių

Daliai lietuvių įsigyti būstą be paskolos yra sudėtinga – vidutinis būstas Vilniaus gyvenamajame rajone šiuo metu gali kainuoti tarp 3000 ir 4500 Eur už kv. m., o tai reiškia, kad 50 kv. m. būstas, tinkantis jaunai šeimai, kainuos iki 225 tūkst. Eur – tai yra nemaža suma vidutines pajamas gaunantiems žmonėms, bendrai uždirbantiems iki 2600 Eur „į rankas“. Tuo tarpu būsto paskola leidžia įsigyti būstą neturint visos sumos iš karto.

Be to, renkantis būsto paskolą, galima greičiau auginti savo turimą turtą. Nuo 2008 m. Lietuvoje 100 tūkst. Eur vertė sumažėjo 71,1 proc. ir dabar norint turėti atitinkamą perkamąją galią, reikėtų turėti 171,1 tūkst. Eur.

Pasiėmus paskolą už 100 tūkst. Eur net ir su istoriškai aukštu 3 proc. EURIBOR ir, pavyzdžiui, 1,7 proc. marža, ko galima buvo tikėtis 2008 m. pabaigoje, iš viso, įskaičiuojant ir paskolos kainą, už būstą būtų sumokėta apie 184 tūkst. Eur, net jeigu palūkanos niekada nekristų. Lietuvos banko duomenimis, NT kainos Vilniuje nuo 2008 iki 2023 m., t. y. vos per pusę paskolos termino, kilo net 59 proc. Kitaip tariant, net ir įsigijus būstą prieš pat didžiulę krizę, sukaupsite daugiau turto nei jums kainuos paskola.

Vienu iš akivaizdžiausių paskolos trūkumu yra laikomas ilgalaikis įsipareigojimas kreditoriui – kai kuriems yra paprasčiausiai sunku planuoti savo finansus visus 30-čiai metų. Kitiems paskola suteikia emocinę naštą, o dalis žmonių negali ar neturi noro investuoti savo lėšų ir todėl dėl palūkanų susidariusi paskolos kaina jiems yra per didelė.

Pasirinkimas turėtų priklausyti nuo norų ir lūkesčių

Specialistai pataria, kad su paskola būstą verta pirkti, turint stabilias pajamas ir investicinę strategiją. Tai ypač apsimoka tuomet, kai EURIBOR yra žemame lygyje – toks variantas leidžia išnaudoti rinkos galimybes ir investuoti likusius pinigus kitur, taip galimai padidinant bendrą grąžą.

Grynais pinigais būstą verta pirkti norint išvengti paskolos finansinės ir emocinės naštos ar ruošiantis pensijai. Taip pat greičiau išsimokėti paskolą patartina, turint mažesnes pajamas, esant aukštam EURIBOR ar tiesiog tais atvejais, kuomet neturima žinių, reikalingų investavimui.

R.Norvilas primena, kad EURIBOR niekada nėra stabilus: tai krenta, tai kyla. „Tad jeigu šiuo metu EURIBOR yra aukštas ir paskola yra brangesnė, ateityje palūkanų norma kris ir paskola atpigs. Be to, net ir gavus prastas paskolos sąlygas, paskolą ateityje visada galima refinansuoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas