Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cigaretės pabrangs iki 7 litų

Atsižvelgiant į Lietuvos įsipareigojimą pasiekti ES nustatytą minimalų akcizo tarifą cigaretėms ir siekiant išvengti staigaus kainų didėjimo, kitais metais cigaretėms taikomi akcizo tarifai bus didinami du kartus, pirmadienį pranešė Finansų ministerija.
Cigaretė
Cigaretė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Akcizo už cigaretes tarifas bus didinamas nuo 2009 m. kovo 1 d. – mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina padidės 0,95 Lt (nuo 5 litų iki 5,95 lito, nes 2008 m. populiariausių cigarečių kainų kategorija yra 5 litai už 20 cigarečių) arba 19,1 procento.

Antrą kartą, nuo 2009 m. rugsėjo 1 d., padidėjus akcizo už cigaretes tarifui, mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina pakils 1,24 Lt (nuo 5,95 litų iki 7,19 lito) arba 20,8 procento.

Akcizai tabako gaminiams ir alkoholiui, kaip prekėms nederančiomis su sveikos gyvensenos principais, Europos Sąjungoje taikomi, siekiant visuomenės sveikatinimo tikslų. Finansų ministerijos skaičiavimais, 2009 m. padidinus akcizus už cigaretes iki nurodytų tarifų valstybės biudžetas papildomai gautų apie 220 mln. Lt pajamų.

Lietuva yra įsipareigojusi palaipsniui didinti akcizo tarifą, kad 2009 m. gruodžio 31 d. būtų pasiektas Europos Sąjungoje nustatytas minimalus akcizo tarifas, t. y. 57 proc. populiariausių cigarečių vidutinės mažmeninės kainos, bet ne mažiau kaip 64 eurai (221 litas) už 1000 cigarečių.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas akcizo už cigaretes tarifas susideda iš 66 litų (19,1 euro) už 1000 cigarečių specifinio elemento ir 15 proc. vertybinio (procentais nuo maksimalios mažmeninės kainos) elemento.

Tai sudaro 45,7 proc. populiariausių cigarečių mažmeninės kainos arba 98,3 lito (28,5 euro) už 1000 populiariausių cigarečių kainų kategorijos cigarečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas