Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas importui iš Kinijos gali nustatyti pustrečio karto didesnį muitą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dabar galvoja 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms nustatyti ne 10 proc., o 25 proc. importo muitą, pranešė JAV dienraštis „The Washington Post“ ir agentūra „Bloomberg“, remdamiesi šaltiniais.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV prezidento patarėjai svarsto tokią priemonę, kad Pekiną priverstų grįžti prie derybų stalo, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Galutinio sprendimo dėl naujojo muito, kuris greičiausiai bus taikomas įvairioms vartojimo prekėms, maisto produktams ir mašinoms, administracija neplanuoja priimti iki rugpjūčio pabaigos.

Nustatyti didesnį muitą JAV administraciją skatina, be kita ko, nuo gegužės pabaigos 6 proc. JAV dolerio atžvilgiu smukęs juanio kursas.

Praėjusį mėnesį JAV nustatė 25 proc. importo muitą 34 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir pagal planus nuo šios savaitės toks pat muitas bus taikomas kitai kiniškų prekių grupei, kurios vertė sudaro 16 mlrd. JAV dolerių per metus.

Iš pradžių D.Trumpas grasino dar 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms nustatyti 10 proc. importo muitą, tačiau tarifas gali būti padidintas iki 25 procentų.

2017 metais JAV prekybos su Kinija deficitas sudarė 376 mlrd. JAV dolerių ir Vašingtonas nori jį sumažinti, todėl D.Trumpas didina muitus ir daro spaudimą Pekinui.

Neseniai D.Trumpas pagrasino muitus nustatyti visoms iš Kinijos importuojamoms prekėms, o jų bendra vertė pernai sudarė daugiau kaip 500 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tarpu Pekinas imasi atsakomųjų priemonių ir didina iš JAV importuojamoms prekėms taikomus muitus.

Kartu Kinija įspėja, kad JAV pradėtas prekybos karas rimtai pakenks ne tik pasaulio rinkai, bet ir pačioms Jungtinėms Valstijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas