Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas JAV centrinį banką pavadino „išprotėjusiu“

Investuotojams nerimaujant dėl sparčiai kylančių JAV palūkanų normų ir prekybos ginčų poveikio, Volstrito akcijų indeksai trečiadienį smarkiai krito, tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltę suvertė Federalinio rezervo sistemai (FRS) ir pareiškė, kad JAV centrinis bankas „išprotėjo“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV akcijų rinkoje prasidėjus išpardavimui, pagrindiniai indeksai iki sesijos pabaigos krito po daugiau kaip 3 procentus.

„Manau, FRS daro klaidą... Manau, FRS išprotėjo“, – pareiškė D.Trumpas reporteriams po prekybos sesijos pabaigos, kai atvyko į Pensilvanijoje numatytą mitingą.

D.Trumpas ne kartą gyrėsi Volstrito rekordais, kuriuos vadino įrodymu, kad jo ekonominė programa, įskaitant konfrontacija pagrįstą prekybos strategiją, yra sėkminga.

Pirmojo per kelis mėnesius didelio nuosmukio jis nesureikšmino ir pažymėjo, jog „tai yra korekcija, kurios mes ilgai laukėme“.

D.Trumpas JAV centrinį banką dažnai kritikuoja už tai, kad šis laipsniškai didina palūkanų normas. Šią savo poziciją jis pakartojo ir trečiadienį, pareiškęs, jog „tikrai nesutinku su tuo, ką daro FRS“.

Tačiau pokyčius lemia būtent jo politika: mokesčių sumažinimas ir išlaidų didinimas turėtų paskatinti ekonomikos plėtrą, o tai yra dar viena priežastis JAV centriniam bankui didinti palūkanų normas. Tuo tarpu prekybos konfliktai skatina įmonių išlaidų didėjimą ir tai gali padaryti poveikį jų pelnui.

Indeksas „Dow Jones“ trečiadienį krito maždaug 830 punktų ir nuosmukis buvo didžiausias nuo vasario mėnesio. O „Nasdaq Composite“ sumažėjo 4,1 proc. ir jo nuosmukis procentais buvo didžiausias nuo 2016 metų birželio, kai įvyko netikėtai pasibaigęs balsavimas dėl „Brexit“.

D.Trumpui sukritikavus „išprotėjusį“ FRS, Ch.Lagarde gina palūkanų normų didinimą

JAV prezidentui Donaldui Trumpui (sukritikavus palūkanų normas didinančią Federalinio rezervo sistemą (FRS), kurią jis pavadino „išprotėjusia“, ir išprovokavus griūtį pasaulio akcijų rinkose, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde ketvirtadienį pareiškė, kad bazinių palūkanų normų didinimas yra „būtinas“.

„Tai aiškiai yra būtina tuose ūkiuose, kuriuose matyti gerokai paspartėjęs augimas, kuriuose ima sparčiau didėti infliacija... o nedarbo lygis yra ypač žemas“, – pareiškė ji per spaudos konferenciją prieš Balyje rengiamą TVF metinį susitikimą.

„Tai, kad centriniai bankai priima tokius sprendimus, yra neišvengiama“, – pridūrė ji.

„Scanpix“/AP nuotr./Christine Lagarde
„Scanpix“/AP nuotr./Christine Lagarde

D.Trumpo pareiškimai apie JAV centrinį banką trečiadienį išprovokavo išpardavimą Volstrite. Azijos akcijų rinkose ketvirtadienį taip pat įsivyravo smukimo nuotaikos.

„Manau, FRS daro klaidą... Manau, FRS išprotėjo“, – pareiškė JAV prezidentas.

Tuo tarpu Ch.Lagarde pažymėjo, kad nekoordinuotas palūkanų normų didinimas išsivysčiusiose šalyse papildomai skatina destabilizuojantį kapitalo nutekėjimą iš besivystančių rinkų.

Dėl finansinių perspektyvų ir pasaulyje vyraujančio neapibrėžtumo dėl įtampos prekybos santykiuose tarp Vašingtono ir prekybos partnerių, kaip antai Kinijos, pasaulio ekonomikoje yra susiklosčiusi „kiek beprecedentė padėtis“, pareiškė TVF vadovė.

„Žinoma, dėl [palūkanų normų didinimo] ... mes matome ir toliau matysime kapitalo srautų judėjimą“, – pažymėjo ji.

„Ir tai, kad didieji išsivysčiusių ūkių centriniai bankai visi kartu tuo pat metu nesiima tokių pat veiksmų, galbūt dar labiau paskatina tą reiškinį“, – pridūrė Ch.Lagarde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas